Boko Haram vaagt dorp weg in Noord-Kameroen

Toestand van een dorp na een aanval van Boko Haram

Een stenen muurtje herinnert nog aan het dorp Hitawa. In de nacht van 30 op 31 mei trokken de militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram plunderend door het dorp in Noord-Kameroen. De aanvallers schoten in het wild om zich heen. Tien mensen werden gedood bij de aanval, meerdere mensen raakten gewond. Al rovend stak Boko Haram dertig huizen in brand en ontvoerden ze twee kinderen.

De tien dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het gaat om zeven burgers en drie militairen. Van de zeven burgers behoren er vier tot de lokale evangelische gemeente. Een ooggetuige vertelt: “Om ongeveer 3 uur ‘s morgens bestormden de rebellen het dorp. De plaatselijke burgerwacht waarschuwde het leger en er volgde een heftige strijd. De inwoners die in het dorp waren, sloegen allemaal op de vlucht.”

Een lokale kerkleider vertelt aan Open Doors dat mensen zich niet veilig voelen. “Ze hebben geen keuze meer. Er zit niets anders op dan het weinige dat ze hebben achter te laten, want alle hoop lijkt verloren, zeker nu de soldaten vertrokken zijn.”

De kerkleider vertelt ook het persoonlijke verhaal van een 70-jarige dorpsgenoot. Zijn huis werd afgebrand en hij bleef met niets achter; geen eten, geen kleren. Sinds de plundering leeft hij onder een boom, zijn leeftijd en gebrek aan bezit beletten hem om een nieuw huis te bouwen.

De terreurgroep Boko Haram maakt al sinds 2014 veel slachtoffers in Kameroen en richt ook veel schade aan in de regio. Het geweld lijkt de laatste tijd weer toe te nemen.

Open Doors roept op tot gebed voor de inwoners van Hitawa, Noord-Kameroen:

  • Bid voor de christenen in Noord-Kameroen, die continue worden blootgesteld aan deze dreigingen
  • Bid voor het herstel van de gewonden
  • Bid voor de twee kinderen die ontvoerd zijn, dat ze veilig terug mogen keren naar hun families

Kameroen staat op plaats 44 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven