Christenen in Burkina Faso opnieuw doelwit aanslagen" />

Christenen in Burkina Faso opnieuw doelwit aanslagen

Burkina Faso

Burkina Faso – Voor christenen in Burkina Faso was het een bloedige week. Bij terreuraanslagen op verschillende kerken in het West-Afrikaanse land vielen zeker zeven doden.

In de noordoostelijke stad Sebba schoten onbekende gewapende mannen dinsdagnacht Lankoandé Babilibilé, diaken van een evangelische kerk, dood. Zijn voertuig werd later gebruikt om de evangelische voorganger Omar Tindano te ontvoeren, samen met twee van zijn dochters, zijn zoon en twee neefjes.

De twee dochters werden vrijgelaten en kwamen donderdagochtend ongedeerd weer thuis. Donderdagavond bleek echter dat Tindano was geëxecuteerd met zijn zoon en zijn twee neefjes, zo heeft de nieuwssite L’Observateur Paalga gemeld.

De aanvallen komen slechts enkele dagen na een aanslag op een protestantse kerk in het oostelijk gelegen Nagnounbougou. Onbekende gewapende daders op motoren vielen zondag (9 februari) binnen bij een kerkdienst. Volgens ooggetuigen werden ten minste twee kerkgangers doodgeschoten toen ze probeerden te vluchten door de aanvallers. Sinds december vorig jaar zijn in de noordoostelijke regio zeker veertien christenen door geweld omgebracht.

De christelijke bevolking in de regio is getraumatiseerd door de aanslagen, zei woordvoerder Illia Djadi van Open Doors tegen Radio Omega. ‘Zij weten niet hoe ze met al dit geweld moeten omgaan. Zelfs goede vrienden en leden van de plaatselijke kerk in Sebba zijn terughoudend om details met verslaggevers te delen, uit angst dat zij zelf een doelwit worden.’

Burkina Faso stond lang bekend als een religieus tolerante natie. Afgelopen jaar nam het geweld van extremistische moslimgroepen explosief toe. Het West-Afrikaanse land kwam op de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors binnen als de hoogste stijger en staat inmiddels op de 28e plaats van landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Een kwart van de ruim 20 miljoen Burkinezen is christen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven