Sinds het vertrek van de Verenigde Staten en de NAVO groeit de onrust in Afghanistan. De taliban winnen opnieuw terrein en heroverden vele steden en dorpen die door de regering bezet waren. Deze situatie vraagt dringend om ons gebed.

De taliban namen al ruim honderd districten in en claimen 90 procent van de Afghaanse grenzen te beheersen. De opkomst van de terroristische groepering maakt vele slachtoffers, vooral onder vrouwen en kinderen. Duizenden gezinnen ontvluchtten hun huizen. De VN meldt dat er 47 procent meer burgerdoden zijn gevallen in de eerste helft van 2021 ten opzichte van vorig jaar.

Taliban is het meervoud van ‘talib’. Dit Arabische woord betekent ‘theologiestudent’ of ‘zoeker’ (vooral op theologisch gebied). Tegenwoordig staan de taliban bekend als extremistische moslims.

Rijke Afghanen en mensen die de Amerikaanse troepen hielpen, vragen visums aan om Afghanistan te ontvluchten. Maar het grootste deel van de bevolking, dat in armoede leeft, blijft door de oorlog afgesneden van voedsel en eerste levensbehoeften. Dit geldt ook voor de kleine groep geheime gelovigen in het land.

Wie regeert in Afghanistan?

Technisch gezien wordt Afghanistan geregeerd door president Ashraf Ghani. Maar sinds de Amerikaanse troepen uit het land wegtrekken, nemen taliban-strijders betwiste grondgebieden in. Ook al heeft de Afghaanse regering nog de macht, de kans is groot dat de taliban Kabul (de hoofdstad) innemen en de macht overnemen.

Wat is de situatie van gelovigen?

Afghanistan staat niet voor niets op plaats 2 van de Ranglijst Christenvervolging. Het aantal gelovigen in het land is heel erg klein. Zij worden, net als alle andere burgers, beïnvloed door de oorlog, maar moeten ook nog eens hun geloof verborgen houden. Het is levensgevaarlijk om christen te zijn in Afghanistan. Je familie kan je wegsturen, mishandelen of zelfs doden als ze erachter komen dat je christen bent. Ook extremistische groepen, zoals IS en de taliban, zijn levensgevaarlijk op dit gebied: zij tolereren geen andere religie dan de islam.

Hoe ziet de coronacrisis er in Afghanistan uit?

Onlangs werd bekend dat 60 procent van de coronabesmettingen in Afghanistan veroorzaakt worden door de Delta-variant. Covid-19 verspreidt zich razendsnel door het land. Bekend is dat er ruim 140.000 ziekte- en 6.400 sterfgevallen zijn, maar men vermoedt dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt.

Wat kunnen we doen?

Op dit moment heeft de kleine groep gelovigen, maar ook alle andere Afghanen, ons gebed heel hard nodig. Dat is het belangrijkste wat we nu kunnen doen. Bid je mee?

  • Vraag de Here God om (nood)hulp voor elke burger tijdens deze verwoestende toename van extremistisch geweld.
  • Bid om Gods troostende nabijheid voor alle Afghanen die gevlucht zijn. Bid dat ze een veilig onderkomen weten te vinden.
  • Bid voor de zieken. Niet alleen de oorlog, maar ook de coronacrisis veroorzaakt veel slachtoffers. Helaas hebben weinig Afghanen toegang tot goede gezondheidszorg. Bid dat er hulp voor deze mensen komt, zelfs in een situatie die dit onmogelijk lijkt te maken.
  • Door de droogte en het gebrek aan eten en andere basisbehoeften lijden veel mensen honger. Bid om een wonder van de Here God in hun levens en dat Hij hen zowel lichamelijk als geestelijk voedsel geeft om hun lichaam en ziel te voeden.
  • Vraag de Here God een eind te maken aan al het geweld. Bid dat Hij wijsheid geeft aan leiders en aan hen die betrokken zijn bij de vredesonderhandelingen.
  • Bid voor de gelovigen. Het is een ongelooflijk zware, angstige tijd voor hen die in het geheim geloven, helemaal met de mogelijkheid dat de taliban de macht weer overnemen. Bid dat de Heilige Geest lokale christenen versterkt en bovennatuurlijke vrede geeft.

Bron afbeelding: IMB