Dringend gebed gevraagd
voor Afghanistan

Afghanistan man met zoon

Sinds het vertrek van de Verenigde Staten en de NAVO groeit de onrust in Afghanistan. De taliban winnen opnieuw terrein en heroverden vele steden en dorpen die door de regering bezet waren. Deze situatie vraagt dringend om ons gebed.

De taliban namen al ruim honderd districten in en claimen 90 procent van de Afghaanse grenzen te beheersen. De opkomst van de terroristische groepering maakt vele slachtoffers, vooral onder vrouwen en kinderen. Duizenden gezinnen ontvluchtten hun huizen. De VN meldt dat er 47 procent meer burgerdoden zijn gevallen in de eerste helft van 2021 ten opzichte van vorig jaar.

Taliban is het meervoud van ‘talib’. Dit Arabische woord betekent ‘theologiestudent’ of ‘zoeker’ (vooral op theologisch gebied). Tegenwoordig staan de taliban bekend als extremistische moslims.

Rijke Afghanen en mensen die de Amerikaanse troepen hielpen, vragen visums aan om Afghanistan te ontvluchten. Maar het grootste deel van de bevolking, dat in armoede leeft, blijft door de oorlog afgesneden van voedsel en eerste levensbehoeften. Dit geldt ook voor de kleine groep geheime gelovigen in het land.

Wie regeert in Afghanistan?

Technisch gezien wordt Afghanistan geregeerd door president Ashraf Ghani. Maar sinds de Amerikaanse troepen uit het land wegtrekken, nemen taliban-strijders betwiste grondgebieden in. Ook al heeft de Afghaanse regering nog de macht, de kans is groot dat de taliban Kabul (de hoofdstad) innemen en de macht overnemen.

Wat is de situatie van gelovigen?

Afghanistan staat niet voor niets op plaats 2 van de Ranglijst Christenvervolging. Het aantal gelovigen in het land is heel erg klein. Zij worden, net als alle andere burgers, beïnvloed door de oorlog, maar moeten ook nog eens hun geloof verborgen houden. Het is levensgevaarlijk om christen te zijn in Afghanistan. Je familie kan je wegsturen, mishandelen of zelfs doden als ze erachter komen dat je christen bent. Ook extremistische groepen, zoals IS en de taliban, zijn levensgevaarlijk op dit gebied: zij tolereren geen andere religie dan de islam.

Hoe ziet de coronacrisis er in Afghanistan uit?

Onlangs werd bekend dat 60 procent van de coronabesmettingen in Afghanistan veroorzaakt worden door de Delta-variant. Covid-19 verspreidt zich razendsnel door het land. Bekend is dat er ruim 140.000 ziekte- en 6.400 sterfgevallen zijn, maar men vermoedt dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers veel hoger ligt.

Wat kunnen we doen?

Op dit moment heeft de kleine groep gelovigen, maar ook alle andere Afghanen, ons gebed heel hard nodig. Dat is het belangrijkste wat we nu kunnen doen. Bid je mee?

  • Vraag de Here God om (nood)hulp voor elke burger tijdens deze verwoestende toename van extremistisch geweld.
  • Bid om Gods troostende nabijheid voor alle Afghanen die gevlucht zijn. Bid dat ze een veilig onderkomen weten te vinden.
  • Bid voor de zieken. Niet alleen de oorlog, maar ook de coronacrisis veroorzaakt veel slachtoffers. Helaas hebben weinig Afghanen toegang tot goede gezondheidszorg. Bid dat er hulp voor deze mensen komt, zelfs in een situatie die dit onmogelijk lijkt te maken.
  • Door de droogte en het gebrek aan eten en andere basisbehoeften lijden veel mensen honger. Bid om een wonder van de Here God in hun levens en dat Hij hen zowel lichamelijk als geestelijk voedsel geeft om hun lichaam en ziel te voeden.
  • Vraag de Here God een eind te maken aan al het geweld. Bid dat Hij wijsheid geeft aan leiders en aan hen die betrokken zijn bij de vredesonderhandelingen.
  • Bid voor de gelovigen. Het is een ongelooflijk zware, angstige tijd voor hen die in het geheim geloven, helemaal met de mogelijkheid dat de taliban de macht weer overnemen. Bid dat de Heilige Geest lokale christenen versterkt en bovennatuurlijke vrede geeft.

Bron afbeelding: IMB

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven