‘Gebed is ons krachtigste wapen’

Vrouw met mondkapje

Christenen in Nepal komen onder steeds grotere druk te staan. In het overwegend hindoeïstische land rust Open Doors lokale christenen toe met een zogeheten ‘persecution preparedness training’. “Ik realiseer me dat gebed ons krachtigste wapen is”, zegt Srijana Magar, een van de Nepalese deelnemers aan de training.

In de training worden lokale gelovigen toegerust om in moeilijke omstandigheden hun geloof vast te houden en constructief in te zetten. Naast bijbelstudies worden de gelovigen aangemoedigd om met en voor elkaar te bidden. Ze krijgen inzicht in de trends en de mate van vervolging in hun land.
Tijdens de training konden ze er samen hartstochtelijk voor bidden. Veel deelnemers aan de cursus gaven aan dat de trainingen hen hadden bemoedigd om stevig te staan te midden van vervolging.

Grondwet

Na het afschaffen van de monarchie, heeft Nepal zichzelf in 2007 uitgeroepen tot een seculiere staat. Maar de omschrijving van de bijbehorende waarden in de nieuwe grondwet is anders dan je zou verwachten: “bescherming van de eeuwenoude religie en cultuur en religieuze en culturele vrijheid”. Dit verwijst naar het hindoeïsme, een geloof waar de meerderheid van de Nepalezen zich toe rekent. Sinds de nieuwe grondwet van kracht is, is bekering tot een ander geloof illegaal en officieel strafbaar. De nieuwe wet wordt regelmatig ingezet tegen christenen die zich vanuit het hindoeïsme hebben bekeerd.

Srijana Magar: “Ik ben de partners van Open Doors dankbaar dat ze mij de gelegenheid gaven om meer te leren over mijn basisrechten. Ik leerde ook meer over de seculiere staat en over wat godsdienstvrijheid inhoudt. Ik denk dat Nepalese christenen wijs moeten zijn en de juiste woorden gebruiken op de juiste tijd. Ik zal de lessen van deze cursus zeker toepassen in mijn leven en inzetten om anderen te helpen.”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Aardbeving in Nepal treft christenen 20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het […]

Lees meer
Nepal 23 november 2020

Kerk in Nepal herbouwd met steun Open Doors

Met steun van Open Doors is in het westen van Nepal een kerk herbouwd. Het vorige kerkgebouw was door een aardbeving ingestort. De kerk was gesticht door een lokale pastor. De eerste kerkdiensten vonden plaats in een stal. De helft was beschikbaar voor een groep gelovigen, in het andere deel stonden koeien en geiten. Toen de kleine gemeente een open schuur ging gebruiken voor diensten, rees er verzet uit de […]

Lees meer
Nepal 22 juli 2020

Christelijke gezinnen in Nepal lijden onder lockdown en boycot

Christelijke gezinnen in Nepal worden achtergesteld bij de hulpverlening aan coronaslachtoffers. Dat melden lokale partners van Open Doors, die in het gat zijn gesprongen. Zij ondersteunen circa 900 christelijke families met voedselpakketten. De economie van Nepal is zwaar getroffen door de wereldwijde coronacrisis. Op 24 maart stelde de regering in Kathmandu een nationale lockdown in om verdere verspreiding van het virus in te dammen. De afgrendeling heeft als gevolg dat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven