Geboorte van een kind geeft Afghaanse christenen hoop" />

Geboorte van een kind geeft Afghaanse christenen hoop

Vrouwen die koken

Toen de stad Kabul half augustus werd ingenomen door de taliban, werd in de christelijke gemeenschap in Afghanistan een klein meisje geboren. De lokale kerk heeft dat ervaren als een teken van hoop. De Here God had hen niet vergeten. Hij gaf nieuw leven, juist op die zwarte dag.

Een van de lokale gelovigen schrijft aan Open Doors: “God zal Zijn aanwezigheid in dit land niet terugtrekken. Als jullie niet voor ons hadden gebeden, dan zouden we hier allang niet meer zijn. Maar we zijn er nog, en we blijven in dit land om een zoutend zout en een lichtend licht te zijn.”

Maar de kleine christelijke gemeenschap in Afghanistan staat zwaar onder druk. De taliban gaan nu al van deur tot deur. Ze zoeken iedereen die contact had met het Westen of banden heeft met het christelijk geloof. “Het is een schande om de islam te verlaten. Op bekering tot het christelijk geloof staat de doodsstraf. Als publiek bekend wordt dat je de islam hebt verlaten, zijn de gevolgen afschrikwekkend: je moet het land verlaten of je wordt vermoord.”

Al jarenlang staat Afghanistan op de tweede plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Het is een van de allermoeilijkste landen ter wereld om als christen te leven.

Vrouwen

Vrouwen hebben het extra zwaar. Toen de taliban twintig jaar geleden de dienst uitmaakten, werd meisjes en vrouwen verboden naar school te gaan of buitenshuis te werken. Verder studeren was onmogelijk. Ze kregen allerlei beperkingen opgelegd. Nu de taliban de macht opnieuw in handen hebben, vrezen Afghaanse vrouwen voor hun toekomst en die van hun kinderen.

Eenzame opsluiting in huis is onzichtbaar en dus een aanvaard middel om een bekeerde vrouw extra onder druk te zetten. Ook is er de dreiging om van haar te scheiden. Vrouwen worden verkocht voor de prostitutie, zwaar mishandeld of seksueel misbruikt.

Afghaanse vrouwen doen vaak geen aangifte bij de politie omdat ze bang zijn voor de gevolgen en het stigma dat aan hen zal kleven. Bovendien hebben ze weinig vertrouwen dat een officiële aangifte zal leiden tot een eerlijke rechtsgang.

Vluchtelingen

De machtsovername door de taliban heeft een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. Sommige christenen blijven, andere ontvluchten het land. Evenals veel moslims. Wanhopige vluchtelingen verspreiden zich door de hele regio en daarbuiten. Ze komen ook Nederland binnen. De kerk in Afghanistan probeert onvoorwaardelijke steun en hoop te geven aan iedereen in nood. “Want God is ons niet vergeten”, horen we uit Afghanistan, en: “Blijf alsjeblieft voor ons bidden!”

Gebedspunten

  • Bid voor vrouwen en meisjes in Afghanistan die zwaar onder druk staan.
  • Dank de Here God voor de gave van nieuw leven en voor hoop die niet kan worden gestopt door onrecht of door nieuwe overheden.
  • Bid voor vertrouwen dat de Here God in alle omstandigheden Zijn wil uitvoert en bid om bescherming en kracht voor de christelijke bevolking van Afghanistan in deze zware periode van verzoeking en vervolging.
  • Bid dat de Here God de harten van koningen en heersers aanraakt en moed geeft aan internationale leiders om op te staan voor de meest kwetsbaren, in het bijzonder voor de vrouwen en meisjes in dit land.
  • Bid voor de vele (nieuwe) vluchtelingen en hun veiligheid.
  • Bid voor mensen die in de frontlinie werken en anderen helpen. Dat vraagt een hoge prijs en brengt veel risico’s met zich mee.
  • Bid om nieuwe hoop voor Afghanistan.

Copyright foto: IMB.ORG

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven