Gender Report: geloofsvervolging treft vrouwen extra hard

Geloofsvervolging treft vrouwen extra hard

Een onveilige omgeving maakt geloofsvervolging voor christenen nog zwaarder. Onveiligheid zet vaak aan tot nieuwe vormen van geweld. En meer dan eens wordt bestaand alledaags geweld, zoals mishandeling door de huwelijkspartner, nog erger.

Dat is een van de bevindingen uit het Genderrapport 2024 dat Open Doors vandaag openbaar maakt. Het is inmiddels het zevende overzicht op rij over de gevolgen van genderspecifieke geloofsvervolging dat Open Doors jaarlijks publiceert voorafgaand aan de Internationale Vrouwendag (8 maart).

Niet geïsoleerd

Religieuze vervolging is zelden een op zichzelf staand, geïsoleerd knelpunt. Oorlogen, ontheemding, economische neergang en politieke instabiliteit maken kwetsbare mensen nog kwetsbaarder. Ook gewapend conflict en criminaliteit wakkeren de vlammen van vervolging aan, stellen de onderzoekers van Open Doors. “De gevolgen zijn schokkend.”

Voor vrouwen is geloofsvervolging vaak een complex geheel van geweld, uitsluiting en machtsmisbruik, dat doorgaans onzichtbaar blijft voor de buitenwacht. Mannen krijgen meestal met een meer openlijke manier van vervolging te maken, zoals fysiek geweld of verlies van werk. De ‘genderspecifieke religieuze vervolging’ vergroot het gevoel van onveiligheid van een toch al kwetsbare groep.

Langdurige gevolgen

Gemarginaliseerde christenen, vrouwen in het bijzonder, voelen zich extra kwetsbaar in onveilige situaties als gevolg van oorlog, bendegeweld en verdrijving. De met geweld gepaard gaande onveiligheid zorgt vaak voor decennia durende trauma’s, ontheemding en ongelijke behandeling. Zelfs wanneer het geweld tegen deze religieuze gemeenschappen formeel stopt, blijft het een uitdaging voor vrouwen en mannen om die nasleep te boven te komen.

Toch is er hoop. Lokale actoren zoals kerken of voorgangers bevinden zich in een unieke positie om in te spelen op gender- en religiespecifieke behoeften. Zij worden vertrouwd in tijden van crisis en hebben vaak gemakkelijk toegang tot getroffen gemeenschappen. Steeds meer werken ze toe naar een benadering die rekening houdt met geslacht en gender.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven