fbpx

Haatvideo’s tegen christenen in Kirgizië

Moskee in Kirgizië

In Kirgizië worden op grote schaal video’s verspreid die aanzetten tot haat tegen Kirgizische christenen. Vooral protestantse christenen en baptisten die zich van de islam hebben bekeerd, zijn het doelwit.

Dat hebben bronnen in de regio aan Open Doors gemeld.

In de video’s worden pasbekeerde christenen beschuldigd van verraad van hun land. Christelijke gelovigen worden “sektariërs” genoemd, en bestempeld als collaborateurs en verraders van het inheemse geloof. De video’s zijn in de Kirgizische taal opgesteld.

Vals beeld

De makers van de video’s roepen kijkers op om binnen te dringen in christelijke gemeenschappen. Met als bedoeling de gezichten van kerkgangers te filmen en hun beelden op internet te verspreiden, zodat ze vervolgd en gehaat worden.

Bovendien wordt er valse informatie verspreid, namelijk dat christenen zeer agressief zijn en bereid zijn vertegenwoordigers van andere godsdiensten aan te vallen. De audiovisuele provocaties kunnen leiden tot een golf van wreedheid tegen christenen, vreest Open Doors.

Sluiting moskeeën

Radio Free Europe meldde in augustus dat de Kirgizische autoriteiten enkele weken eerder 39 moskeeën en 21 islamitische scholen in de Osh-regio hadden gesloten. De maatregel was volgens het nationale veiligheidscomité nodig omdat deze religieuze instellingen zich niet zouden hebben gehouden aan de wet op de godsdienstvrijheid. Ook zouden ze bouwnormen en voorschriften over hygiëne en brandveiligheid aan hun laars hebben gelapt.

Open Doors-onderzoeker Rolf Zeegers denkt dat de werkelijke reden voor de sluitingen anders is. “Het is aannemelijk dat de moskeeën en scholen werden gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Kirgizië staat bekend als een van de meest islamitische landen in Centraal-Azië. De Osh-regio grenst aan de Fergana-vallei, een vallei met een uiterst conservatieve islamitische bevolking in Oezbekistan.”

De aanwezigheid van islamitisch extremisme in het land baart niet alleen de regering van Kirgizië zorgen, meent Zeegers. “Het lijdt geen twijfel dat ook christenen op de radar zullen staan van geradicaliseerde moslims – vooral bekeerlingen en evangelisten.”

Gebed

Kirgizische christenen hebben gevraagd te bidden om veiligheid en bescherming, en ook om kracht, geduld en nederigheid. Hun land staat (nog) niet in de Ranglijst Christenvervolging, het overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Niettemin neemt Kirgizië een zorgelijke 59e plaats in. Van de zes miljoen inwoners zijn circa 420.000 (zeven procent) christelijk.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid 25 juli 2024

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief de bijbehorende regelgeving, in het Tzeltal, de meest gesproken inheemse taal van het land. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Religieuze Zaken van de staat Chiapas, CELALI, en met steun van Open Doors.

Lees meer
Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven