“Hof van Eden in Noord-Korea”

Biddende vrouw uit Noord-Korea

De Noord-Koreaanse Christelijke Federatie heeft een verklaring uitgebracht waarin zij de Zuid-Koreaanse plannen veroordeelt om een nieuw rapport over de mensenrechten in Noord-Korea uit te brengen. “Het rapport is een middel om het isolement van Noord-Korea goed te praten”, aldus de voorzitter van de federatie, Yun Geum-seok.

De huidige Zuid-Koreaanse regering kiest voor een meer confronterende houding tegenover de buren in het noorden, in vergelijking met voorgaande regeringen. De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording, Kwon Young-se, publiceerde onlangs zijn plannen en maakte de mensenrechten in Noord-Korea tot een van zijn speerpunten. Hij verwacht binnenkort een rapport uit te brengen over Noord-Koreaanse mensenrechtenschendingen.

Schijn van vrijheid

De Noord-Koreaanse Christelijke Federatie werd in 1946 door de Noord-Koreaanse regering opgericht om kerken te controleren. Sindsdien wordt deze federatie gebruikt om de schijn van godsdienstvrijheid in het land op te houden. Voorzitter Yun en andere leden van de Federatie vertegenwoordigen niet de echte ondergrondse christenen.

Toch geeft de verklaring van Yun inzicht in de propagandamachine van Noord-Korea. Niet alleen hekelde hij de Zuid-Koreaanse regering (“Een bende marionetten en verraders”), ook vergeleek hij zijn eigen land met het Bijbelse paradijs. “In onze Republiek ontvouwt zich een politiek van liefde en vertrouwen die het belang van het volk vooropstelt. Onze samenleving loopt over van warme genegenheid en harmonie. De Hof van Eden van de Bijbel ontvouwt zich letterlijk voor uw ogen.”

Kaarsen

Waar Noord-Korea de hemel is, is Zuid-Korea volgens hem de hel. “In Zuid-Korea komen elke dag talloze bewoners met kaarsen in de hand de straat op. Zij eisen het recht om te leven en het ontslag van het incompetente rolmodel Yoon Suk-yeol (de huidige Zuid-Koreaanse president), die kwaad doet.”

Zuid-Korea heeft een geschiedenis van protesten tegen onrecht, bij kaarslicht. Eind 2022 vond er nog zo’n demonstratie plaats.

De verschrikkelijke waarheid is dat in Noord-Korea vorig jaar veel christenen zijn gearresteerd, verkracht, gemarteld en/of vermoord. Zij vormen een grote groep onder de honderdduizenden mensen die ergens in het enorme gevangenissysteem van Noord-Korea vastzitten. De meeste mensen in Noord-Korea lijden onder het verstikkende regime. Het land staat bovenaan de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer
Moskee in Kirgizië 13 september 2023

Haatvideo’s tegen christenen in Kirgizië

In Kirgizië worden op grote schaal video’s verspreid die aanzetten tot haat tegen Kirgizische christenen. Vooral protestantse christenen en baptisten die zich van de islam hebben bekeerd, zijn het doelwit. Dat hebben bronnen in de regio aan Open Doors gemeld. In de video’s worden pasbekeerde christenen beschuldigd van verraad van hun land. Christelijke gelovigen worden “sektariërs” genoemd, en bestempeld als collaborateurs en verraders van het inheemse geloof. De video’s zijn […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven