De Noord-Koreaanse Christelijke Federatie heeft een verklaring uitgebracht waarin zij de Zuid-Koreaanse plannen veroordeelt om een nieuw rapport over de mensenrechten in Noord-Korea uit te brengen. “Het rapport is een middel om het isolement van Noord-Korea goed te praten”, aldus de voorzitter van de federatie, Yun Geum-seok.

De huidige Zuid-Koreaanse regering kiest voor een meer confronterende houding tegenover de buren in het noorden, in vergelijking met voorgaande regeringen. De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording, Kwon Young-se, publiceerde onlangs zijn plannen en maakte de mensenrechten in Noord-Korea tot een van zijn speerpunten. Hij verwacht binnenkort een rapport uit te brengen over Noord-Koreaanse mensenrechtenschendingen.

Schijn van vrijheid

De Noord-Koreaanse Christelijke Federatie werd in 1946 door de Noord-Koreaanse regering opgericht om kerken te controleren. Sindsdien wordt deze federatie gebruikt om de schijn van godsdienstvrijheid in het land op te houden. Voorzitter Yun en andere leden van de Federatie vertegenwoordigen niet de echte ondergrondse christenen.

Toch geeft de verklaring van Yun inzicht in de propagandamachine van Noord-Korea. Niet alleen hekelde hij de Zuid-Koreaanse regering (“Een bende marionetten en verraders”), ook vergeleek hij zijn eigen land met het Bijbelse paradijs. “In onze Republiek ontvouwt zich een politiek van liefde en vertrouwen die het belang van het volk vooropstelt. Onze samenleving loopt over van warme genegenheid en harmonie. De Hof van Eden van de Bijbel ontvouwt zich letterlijk voor uw ogen.”

Kaarsen

Waar Noord-Korea de hemel is, is Zuid-Korea volgens hem de hel. “In Zuid-Korea komen elke dag talloze bewoners met kaarsen in de hand de straat op. Zij eisen het recht om te leven en het ontslag van het incompetente rolmodel Yoon Suk-yeol (de huidige Zuid-Koreaanse president), die kwaad doet.”

Zuid-Korea heeft een geschiedenis van protesten tegen onrecht, bij kaarslicht. Eind 2022 vond er nog zo’n demonstratie plaats.

De verschrikkelijke waarheid is dat in Noord-Korea vorig jaar veel christenen zijn gearresteerd, verkracht, gemarteld en/of vermoord. Zij vormen een grote groep onder de honderdduizenden mensen die ergens in het enorme gevangenissysteem van Noord-Korea vastzitten. De meeste mensen in Noord-Korea lijden onder het verstikkende regime. Het land staat bovenaan de Ranglijst Christenvervolging.