Honderden doden door corona in leger Noord-Korea

Noord-Korea maart

Noord-Korea – Bijna tweehonderd Noord-Koreaanse militairen zouden zijn bezweken aan een corona-achtige besmetting in januari en februari. Naar schatting 3700 soldaten zitten in quarantaine. Dat meldt Open Doors op basis van bronnen in het gesloten communistische land. 

Het regime in Pyongyang heeft ziekenhuizen opgedragen te inventariseren aan welke ziekteverschijnselen de besmette militairen leden. Hoewel de hospitalen door de overheid verplicht zijn de lijken te cremeren, wijkt de legertop daarvan af. ‘Er zijn te veel lichamen, de militaire leiding wil niet dat het nieuws (van de crematies) bekend wordt buiten het leger’, aldus een anonieme bron. ‘Om die reden is bevolen de lijken grondig te desinfecteren.’ 

Zieke soldaten wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Officieren worden verantwoordelijk gehouden voor eventuele sterfgevallen in hun militaire eenheid. Open Doors die, via lokale partners in China, Noord-Koreaanse christenen ondersteunt, vreest voor de levens van vele Noord-Koreanen.

“Goede gezondheidszorg in Noord-Korea bestaat bijna niet,” zegt de leider van het Open Doors Noord-Korea team. Hij kan zijn naam niet noemen om veiligheidsredenen. “Ziekenhuizen functioneren bijna niet, er zijn weinig artsen en er is een enorm gebrek aan medicijnen. Zieke Noord-Koreanen kopen voor hen onbekende medicijnen op de zwarte markt van verkopers zonder enige medische kennis.”

Volgens deze Noord-Korea-expert hebben vele Noord-Koreanen een zwak immuunsysteem. “De meeste van hen hebben perioden van ondervoeding achter de rug. Een virusepidemie zou een ramp betekenen, want in het land ontbreekt het aan middelen om burgers te helpen.”

Open Doors voorziet christenen in Noord-Korea van voedsel en medicijnen via geheime kanalen. Deze hulp is heel belangrijk zegt een geheime gelovige die contactpersoon is van Open Doors. “Elk huishouden heeft te maken met de voedseltekorten,” zegt hij. “Ten eerste hadden we de droogte in het voorjaar, toen kwamen de stormen en de regen in de zomer. En er zijn de internationale sancties tegen ons land. En het weer in de herfst was ook slecht en opnieuw moeten de burgers eerst hun voedsel afstaan aan het leger. Er is niet genoeg te eten in deze winter en komend voorjaar.”

De situatie is zo kritiek dat de inwoners de lente het ‘armoede-seizoen’ noemen. “We zijn zo dankbaar dat buitenlandse christenen ons niet vergeten,” vervolgt de geheime gelovige. “We hebben een gezegde dat een huis 800 goudstukken kost, en een goede buur is 1.000 goudstukken waard. Maar wat jullie voor ons doen, dat is meer dan 10.000 goudstukken waard. We zijn zo dankbaar dat de Here God jullie onze broeder en zuster heeft gemaakt.”

Noord-Korea staat al negentien jaar op plaats 1 van de Ranglijst Christenvervolging. Het is bewonderenswaardig dat er 300.000 christenen zijn in dit land.

Bron: Open Doors en Daily NK.com

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven