Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria

De ontvoering van meer dan 280 leerlingen van een basis- en middelbare school in Kuriga, een dorp in de staat Kaduna, heeft tot grote woede geleid in Nigeria. Gewapende mannen overvielen donderdagochtend het schoolterrein. Het is de tweede grootschalige ontvoering in Nigeria binnen een week.

Het is onduidelijk wie verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van de schoolkinderen en wat hun motief is. Ontvoering voor losgeld is een lucratieve bezigheid geworden in het noorden van Nigeria, maar vooral in het noordwesten waar Fulani-militanten en criminele bendes actief zijn.

Volgens de politie zijn 287 leerlingen donderdagochtend, tijdens de dagopening ontvoerd van het schoolterrein. Het zou gaan om ongeveer honderd kinderen van de basisschool en 187 scholieren. Ook zouden er volwassenen zijn ontvoerd. Een tiental leerlingen slaagde er in te ontsnappen. 

De ontvoering komt slechts enkele dagen nadat in Ngala in de noordoostelijke staat Borno een groep van ruim tweehonderd vrouwen en kinderen was gekidnapt tijdens het houtsprokkelen. Vermoed wordt dat strijders van Boko Haram/ISWAP achter die ontvoering zitten. 

Chibok-meisjes

“Voor velen herinnert dit aan de ontvoering van 276 voornamelijk christelijke studentes in Chibok, in april 2014, door de islamitische terroristische groepering Boko Haram”, reageerde woordvoerder Jo Newhouse van Open Doors in Sub-Sahara Afrika. “Dit zijn geen geïsoleerde incidenten. Aanvallen en ontvoeringen – vooral in het noorden van Nigeria – zijn de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. In het bijzonder christenen zijn het doelwit.”

De ontvoering maakt veel woede los in de samenleving van Nigeria. “De Nigeriaanse regering voldoet niet aan haar plicht om haar burgers te beschermen tegen geweld en aanvallen”, valt Newhouse de critici bij. “Wapenleveranties, straffeloosheid en passiviteit van de regering maakten de uitbreiding van Boko Haram mogelijk. Het geweld in het noorden van Nigeria neemt toe; aanvallen door gewapende bandieten op dorpen en scholen zijn wijdverspreid geworden.”

Burgerwacht

Nigeria staat bovenaan als het gaat om geweld tegen christenen (ruim vierduizend doden in 2023). Omdat de overheid faalt in de bestrijding van milities, proberen lokale burgerwachten de bevolking te beschermen. De gouverneur in Kaduna heeft bezworen alle leerlingen uit handen van de “bandieten” te bevrijden. “We zullen zorgen dat elk kind terugkomt”, zo citeerden Nigeriaanse media hem.

6

Nigeria

Nigeria staat op plek 6 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven