Indiase deelstaat roept hulp van kerken in" />

Indiase deelstaat roept hulp van kerken in

Kerk India

De nieuwe overheid van de Indiase deelstaat Jharkand vraagt de kerken om hulp om dagloners te ondersteunen. Onder de vorige door de BJP-partij geleide overheid werden de christenen zwaar vervolgd, aldus Open Doors.

Vanwege de nationale lockdown, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren veel dagloners gestrand. Begin april vroeg de leiding van de deelstaat Jharkand aan de Rooms-Katholieke Kerk om bij te springen in de hulpverlening. Aartsbisschop Felix Toppo en hulpbisschop Mascarenhas publiceerden een verklaring waarin stond: “We zijn door de overheid uitgenodigd om in Ranchi, de hoofdstad van de deelstaat, hulp te verlenen aan dagloners die geen kant op kunnen.”

In India is door de nationale lockdown sinds 22 maart reizen alleen toegestaan onder strenge voorwaarden. Deze maatregelen hadden grote gevolgen voor de honderden miljoenen armen in India die meteen hun inkomsten verloren. Deze werkers hadden duizenden kilometers afgelegd naar de fabrieken en industrieterreinen waar ze werkten. Omdat ze onverwachts werkeloos raakten, wilden ze terug naar huis maar de politie hield hen tegen bij bus- en treinstations.

“Het is opmerkelijk dat de autoriteiten van Jharkand de kerk om assistentie vroegen. Tot voor kort regeerde de BJP in Jharkand en werden de christenen vooral in deze deelstaat hard aangepakt”, zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors. Hij vervolgt: “Bij de deelstaatverkiezingen eind 2019 werd de hindoe-nationalistische BJP verslagen. De nieuwe regering stelt zich toleranter op richting christenen. Haar verzoek voor kerkelijke steun is een positief en hoopvol signaal voor de christenen in Jharkand.”

India staat in de top-tien van landen waar christenen het meest vervolgd worden.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven