Indiase deelstaat roept hulp van kerken in

Kerk India

De nieuwe overheid van de Indiase deelstaat Jharkand vraagt de kerken om hulp om dagloners te ondersteunen. Onder de vorige door de BJP-partij geleide overheid werden de christenen zwaar vervolgd, aldus Open Doors.

Vanwege de nationale lockdown, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren veel dagloners gestrand. Begin april vroeg de leiding van de deelstaat Jharkand aan de Rooms-Katholieke Kerk om bij te springen in de hulpverlening. Aartsbisschop Felix Toppo en hulpbisschop Mascarenhas publiceerden een verklaring waarin stond: “We zijn door de overheid uitgenodigd om in Ranchi, de hoofdstad van de deelstaat, hulp te verlenen aan dagloners die geen kant op kunnen.”

In India is door de nationale lockdown sinds 22 maart reizen alleen toegestaan onder strenge voorwaarden. Deze maatregelen hadden grote gevolgen voor de honderden miljoenen armen in India die meteen hun inkomsten verloren. Deze werkers hadden duizenden kilometers afgelegd naar de fabrieken en industrieterreinen waar ze werkten. Omdat ze onverwachts werkeloos raakten, wilden ze terug naar huis maar de politie hield hen tegen bij bus- en treinstations.

“Het is opmerkelijk dat de autoriteiten van Jharkand de kerk om assistentie vroegen. Tot voor kort regeerde de BJP in Jharkand en werden de christenen vooral in deze deelstaat hard aangepakt”, zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors. Hij vervolgt: “Bij de deelstaatverkiezingen eind 2019 werd de hindoe-nationalistische BJP verslagen. De nieuwe regering stelt zich toleranter op richting christenen. Haar verzoek voor kerkelijke steun is een positief en hoopvol signaal voor de christenen in Jharkand.”

India staat in de top-tien van landen waar christenen het meest vervolgd worden.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk …

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’ Lees verder »

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot …

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij Lees verder »

Lees meer
Mannen op scooters in India 22 juni 2023

Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet

De regering van de Indiase deelstaat Karnataka trekt een omstreden antibekeringswet in. Christelijke groeperingen hebben fel geprotesteerd tegen de wet, die vorig jaar september onder de voormalige, hindoeïstische BJP-regering was aangenomen. De zogeheten Wet op het recht op vrijheid van godsdienst verbood bekering van de ene religie naar de andere als er een verkeerde voorstelling van zaken was gegeven, of als er sprake was van geweld, fraude, omkoping of huwelijk. …

Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven