Kerken in Oost-Oekraïne staan onder toenemende druk

Oekraine

Oekraïne – De druk op protestantse kerken in de regio Donbass (Oost-Oekraïne) neemt toe. De zelfverklaarde Donetsk Volksrepubliek (DPR) sluit bij kerken water en elektriciteit af, legt boetes op en verstoort kerkdiensten.

Forum18, een in Oslo gevestigde organisatie die opkomt voor godsdienstvrijheid, spreekt van ‘toenemende intimidatie’ tegen kerken. In de door rebellen bezette gebieden van Luhansk en Donetsk zijn afgelopen maanden voorgangers en kerkleden tijdelijk opgepakt, zonder dat tegen hen een aanklacht is ingediend.

Vanaf 2018 zijn religieuze gemeenschappen die niet bij het Patriarchaat van Moskou waren aangesloten, verplicht zich opnieuw te registreren. Slechts enkele kerken konden hun registratie vóór de deadline van maart 2019 goedgekeurd krijgen. Sindsdien hebben de overige kerken in toenemende mate te lijden onder intimidaties.

In december kreeg een pinkstervoorganger in Makeyevka een boete van 3400 Russische roebels. De straf staat ongeveer gelijk met een half maandloon voor een arbeider. De predikant is beboet voor ‘werken zonder toestemming’.

Ook op andere manieren krijgen kerken met repressie te maken in de internationaal niet-erkende republiek. Twaalf boeken, die waren uitgegeven door baptistenkerken, werden verboden. Daaronder was ook een uitgave van het Bijbelboek Johannes, dat een “extremistisch” karakter zou hebben.

Zes jaar geleden leidden anti-regeringsprotesten tot een door Rusland gesteunde opstand in de Oekraïense provincies Donetsk en Luhansk. Sindsdien is een stille oorlog gaande in de regio, waar separatisten tegen de zin van Oekraïne onafhankelijke republieken hebben uitgeroepen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dominee Zaretsky kreeg twee keer celstraf opgelegd 28 maart 2024

Predikant in cel Belarus na gebed voor Oekraïne

De autoriteiten in Belarus (Wit-Rusland) houden een predikant twee weken langer in hechtenis, omdat hij had opgeroepen tot gebed voor Oekraïne. Dominee Alyaksandar Zaretsky, die leiding geeft aan een evangelische kerk in het noordoosten van Belarus, werd op 23 februari gearresteerd. Hij kreeg vijftien dagen gevangenisstraf opgelegd wegens “het verspreiden van extremistisch materiaal”. Toen hij op 5 maart voor de rechtbank in Chashniki verscheen, werd hij schuldig bevonden aan een […]

Lees meer
Vlag Oekraïne 8 maart 2022

Open Doors en Oekraïne: bid om vrede

Open Doors is zeer bezorgd over de strijd die gaande is in Oekraïne en de veiligheid van zijn inwoners. Wij zijn niet werkzaam in het land, maar volgen nauwlettend de ontwikkelingen. Wij zijn ook op de hoogte van berichten in de door Rusland gecontroleerde gebieden dat christenen al voor de invasie te maken hadden met discriminatie en tegenwerking. Wij roepen je op om tot onze Vredevorst te bidden dat er […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven