Predikant in cel Belarus na gebed voor Oekraïne

Dominee Zaretsky kreeg twee keer celstraf opgelegd

De autoriteiten in Belarus (Wit-Rusland) houden een predikant twee weken langer in hechtenis, omdat hij had opgeroepen tot tot gebed voor Oekraïne.

Dominee Alyaksandar Zaretsky, die leiding geeft aan een evangelische kerk in het noordoosten van Belarus, werd op 23 februari gearresteerd. Hij kreeg vijftien dagen gevangenisstraf opgelegd wegens “het verspreiden van extremistisch materiaal”. Toen hij op 5 maart voor de rechtbank in Chashniki verscheen, werd hij schuldig bevonden aan een ander misdrijf, namelijk het oproepen van zijn kerkleden om te bidden voor Oekraïne. Belarus is een bondgenoot van Rusland dat in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

Volgens de aanklacht had dominee Zaretsky (foto) aan kerkleden gevraagd “te bidden voor hen die om valse redenen in de gevangenis zitten”. Ook zou hij hebben gezegd dat “topambtenaren het ene zeggen, maar op straat zien de mensen het andere”. De rechtbank oordeelde dat Zaretsky met zijn verklaringen “deelnam aan piketten”, oftewel het organiseren van massa-evenementen zonder officiële toestemming.

Opzet

Zaretsky heeft de aantijgingen tegengesproken en verklaard dat zijn woorden uit hun verband zijn gerukt. Niettemin kreeg hij opnieuw vijftien dagen gevangenisstraf opgelegd. Belarus staat niet op de vijftig landen tellende Ranglijst Christenvervolging, maar steeg dit jaar wel naar de 75e plek. “Het is een aanwijzing dat de regering het leven opzettelijk moeilijker maakt voor christenen die niet tot de Wit-Russische Orthodoxe Kerk behoren”, stellen onderzoekers van Open Doors.

In Belarus braken in 2020 op grote schaal protesten uit, nadat president Loekasjenko voor een zesde termijn herkozen was in een verkiezingsproces dat volgens internationale waarnemers “vrij noch eerlijk” was. Als reactie op het massaprotest traden de autoriteiten keihard op tegen ieder met een afwijkende mening. Belarus wordt dan ook wel als de ‘laatste dictatuur van Europa’ aangeduid.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven