Kerkdienstverstoorder in Lampung bestraft

Kerkdienstverstoorder in Lampung

De Indonesische rechtbank heeft een kerkdienstverstoorder in Lampung (Sumatra) veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De huiskerk heeft een tijdelijke vergunning van twee jaar en is bezig met een licentie voor kerkbouw.

De verstoring van de dienst van de Kemah Daud-huiskerk vond plaats in februari dit jaar. Een man in een blauw shirt, die claimde de buurtleider te zijn, liep het kerkgebouw binnen en eiste dat de “illegale viering” werd stilgelegd. Anders zouden er volgens hem opstootjes in de buurt ontstaan, wat al eens eerder was voorgevallen.

De politie arresteerde de man; hij bleek in het verleden vaker diensten te hebben verstoord. De rechtbank oordeelde dat de amokmaker bestraft moest worden en legde hem drie maanden celstraf op. Tegen de man was vier jaar gevangenisstraf geëist.

Kentering

Hoewel Indonesië op de 33e plaats staat op de Ranglijst Christenvervolging zijn er voorzichtige kenteringen zichtbaar die positief zijn voor de Indonesische kerken. In juni werd bekend dat Jakarta een belemmerende maatregel uit 2006 wil herzien.

De maatregel behelsde de invoering van zogeheten ‘forums voor religieuze harmonie’ en leidde in de praktijk tot aantasting van de rechten van (godsdienstige) minderheden en tegenhouden van kerkbouw. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld: bijna 90 procent van de 280 miljoen Indonesiërs is moslim. Er leven circa 34 miljoen christenen.

Veel obstakels

“De herziening van deze maatregel is zeer gunstig nieuws voor de christelijke gemeenschap”, reageerde Open Doors-onderzoeker Thomas Muller. Tegelijk waarschuwde hij niet euforisch te zijn: “Er blijven nog steeds veel andere voorwaarden overeind die het verkrijgen van een bouwvergunning moeilijk maken.”

Ook wees hij erop dat de invloedrijke islamitische raad IUC zich keert tegen het plan van de overheid om de zeventien jaar oude fora af te schaffen. Muller: “Als de regering de plannen toch doorzet, kan dat leiden tot geweld, heeft de vicevoorzitter van de IUC gewaarschuwd.”

42

Indone­sië

Indone­sië staat op plek 42 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven