Christen in Indonesië

Indonesië in van de drie dichtstbevolkte landen ter wereld. Het bestaat uit 17.000 eilanden en is een van de grootste democratieën ter wereld. Bij de verkiezingen van 2019 koos president Widodo de conservatieve islamitische geestelijke Maa’ruf Amin als vicepresident. Hiermee komt er meer aandacht voor de conservatieve opvattingen binnen de islam.  

Het christendom is een belangrijke godsdienst in Oost-Indonesië, terwijl de islam sterk is in de westelijke en centrale delen, vooral op het dichtstbevolkte eiland, Java. 

Waarom worden christenen in Indonesië vervolgd?   

Hoewel de grondwet van Indonesié godsdienstvrijheid garandeert, worden verschillende regio’s bestuurd door islamitische verordeningen. Zo geldt er in de provincie Atjeh de sharia-wetgeving  Ondanks dat sommige radicale islamitische groeperingen verboden zijn, blijven ze aanzienlijke invloed uitoefenen. Vaak Vaak duiken ze weer op onder een andere naam. Radicale islamitische leiders zetten aan tot haat tegen christenen en andere religieuze minderheden via hun onderwijs in moskeeën en in de media. In afgelopen jaren leidde dit tot gruwelijke moordaanslagen: vier christenen werden onthoofd en een echtpaar pleegde een bomaanslag in een kerk. 

Hoe is het leven voor christenen in Indonesië?  

Indonesiërs die als moslim zijn opgevoed en christen worden, krijgen vaak te maken met afkeuring, intense druk om terug te keren tot de islam, verbaal geweld en mogelijk sociaal isolement. In sommige gevallen trekken gezinnen alle steun in. Getrouwde vrouwen houden soms hun nieuwe geloof geheim, om te voorkomen dat hun man van hen scheidt. Andere vrouwen staan bloot aan psychologische mishandeling, waaronder doodsbedreigingen. 

Vooral op het platteland is de invloed van islamitische extremistische groeperingen groot. Dankzij een effectieve antiterreuraanpak is fysiek geweld tegen christenen door islamitische extremisten niet gebruikelijk. Toch proberen veel nieuwe christenen in Indonesië hun thuisgemeenschap te verlaten en verhuizen om aan de intimidatie te ontsnappen. 

De provincie Atjeh wordt beheerst door de sharia (islamitische wet). In oktober 2015 zijn daar op grote schaal kerken gesloten en sinds 2015 is de bouw van nieuwe kerken bijna onmogelijk. Bekeerlingen uit de islam staan daar onder de grootste druk. 

Wat doet Open Doors in Indonesië?  

Lokale partners van Open Doors versterken vervolgde christenen in Indonesië door het verstrekken van Bijbels en christelijke lectuur, sociaal-economische projecten, discipelschap, trainingen over vervolging en noodhulp. 

Kaart van Indonesië

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 77%
Persoonlijk leven 68%
Familieverband 72%
Gemeenschapsleven 69%
Publieke ruimte 66%
Kerkelijk leven 55%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking

Over Indonesië

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
34.185.000 (12,2%)

Leider
President Joko Widodo

Gebedsapp

Dagelijks worden herinnerd om te bidden voor vervolgde christenen? Download de GebedsApp en ontvang elke een melding met een actueel gebedspunt uit de vervolgde kerk.

Bid voor Indonesië

Bid je mee voor vervolgde broers en zussen in Indonesië?  

  • Bid voor een meer open en tolerante samenleving ten opzichte van christenen in Indonesië 
  • Bid dat God de mensen die worden verstoten door hun eigen familie troost.   
  • Dank God voor Zijn trouw, ook aan christenen in Indonesië.

Nieuws uit Indonesië

1 februari 2022

Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit …

Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken Lees verder »

Lees meer
12 mei 2021

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin. “Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het …

Vier christenen onthoofd in Indonesië Lees verder »

Lees meer
29 maart 2021

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië

De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven.  “Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag. Eind november kwamen ook …

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië Lees verder »

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven