De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven. 

“Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag.

Eind november kwamen ook al vier christenen om op het eiland Sulawesi bij een aanval op het dorp Sigi. Op 13 maart 2018 vonden 28 christenen de dood bij aanslagen op drie afzonderlijke kerken in Surabaya.

Pastoor Wilhelmus Tulak uit Makassar noemt het ‘een wonder’ dat op Palmzondag geen van zijn parochianen is omgekomen toen twee zelfmoordterroristen zich opbliezen bij de zij-uitgang van zijn kerk.

Hij noemt het niet te bevatten dat een bewaker die een zelfmoordterrorist tegenhield, het er levend vanaf heeft gebracht. “Een getuigenis voor de wereld dat God zijn gemeente heeft beschermd”, vertelt Open Doors-partner Ari Hartono die daags na de aanslag uitgebreid sprak met pastoor Tulak. Wel zijn er twintig gewonden. Een aantal verblijft voor behandeling van brandwonden in het ziekenhuis.

Zelfmoordterroristen

De aanslagplegers worden door de politie van Indonesië in verband gebracht met de radicale groep Janmaah Ansharut Daulah, een beweging die nauwe banden met IS heeft. Een van de aanslagplegers zou ook betrokken zijn geweest bij een andere aanslag in 2018 in de Filipijnen, in de plaats Jolo. De politie in Makassar heeft vier personen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. De kerk in Indonesië is afgesloten voor verder onderzoek.

Tulak spreekt zijn bezorgdheid uit over de toename van geweld tegen christenen in Indonesië. “Gelovigen voelen zich onzeker, en doen hun best zichzelf te beschermen. Ze zijn ook nog steeds getraumatiseerd door eerdere aanslagen.” In de aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen roept Ari Hartono de wereldwijde kerk op tot gebed voor zijn land.

Gebedspunten

  • Bid om Gods troost voor de gewonde gelovigen, bid voor hun lichamelijke en emotionele herstel.
  • Bid dat de kerk in Indonesië sterk zal staan in geloof en in het vertrouwen dat God hen zal bewaren.
  • Bid dat de politie de veiligheid rond Indonesische kerken kan garanderen, vooral met de vieringen rond Goede Vrijdag en Pasen.

Toelichting foto: Wilhelmus Tulak en Open Doors partner Ari Hartono (rechts), in de kerk op de plaats van de aanslag.