Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië" />

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië

De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven. 

“Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag.

Eind november kwamen ook al vier christenen om op het eiland Sulawesi bij een aanval op het dorp Sigi. Op 13 maart 2018 vonden 28 christenen de dood bij aanslagen op drie afzonderlijke kerken in Surabaya.

Pastoor Wilhelmus Tulak uit Makassar noemt het ‘een wonder’ dat op Palmzondag geen van zijn parochianen is omgekomen toen twee zelfmoordterroristen zich opbliezen bij de zij-uitgang van zijn kerk.

Hij noemt het niet te bevatten dat een bewaker die een zelfmoordterrorist tegenhield, het er levend vanaf heeft gebracht. “Een getuigenis voor de wereld dat God zijn gemeente heeft beschermd”, vertelt Open Doors-partner Ari Hartono die daags na de aanslag uitgebreid sprak met pastoor Tulak. Wel zijn er twintig gewonden. Een aantal verblijft voor behandeling van brandwonden in het ziekenhuis.

Zelfmoordterroristen

De aanslagplegers worden door de politie van Indonesië in verband gebracht met de radicale groep Janmaah Ansharut Daulah, een beweging die nauwe banden met IS heeft. Een van de aanslagplegers zou ook betrokken zijn geweest bij een andere aanslag in 2018 in de Filipijnen, in de plaats Jolo. De politie in Makassar heeft vier personen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. De kerk in Indonesië is afgesloten voor verder onderzoek.

Tulak spreekt zijn bezorgdheid uit over de toename van geweld tegen christenen in Indonesië. “Gelovigen voelen zich onzeker, en doen hun best zichzelf te beschermen. Ze zijn ook nog steeds getraumatiseerd door eerdere aanslagen.” In de aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen roept Ari Hartono de wereldwijde kerk op tot gebed voor zijn land.

Gebedspunten

  • Bid om Gods troost voor de gewonde gelovigen, bid voor hun lichamelijke en emotionele herstel.
  • Bid dat de kerk in Indonesië sterk zal staan in geloof en in het vertrouwen dat God hen zal bewaren.
  • Bid dat de politie de veiligheid rond Indonesische kerken kan garanderen, vooral met de vieringen rond Goede Vrijdag en Pasen.

Toelichting foto: Wilhelmus Tulak en Open Doors partner Ari Hartono (rechts), in de kerk op de plaats van de aanslag.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerkgebouw in Indonesië 1 februari 2022

Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit […]

Lees meer
12 mei 2021

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin. “Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het […]

Lees meer
28 maart 2021

Zelfmoordaanslag op Palmzondag treft kerk in Indonesië

Veertien mensen raakten gewond op Palmzondag bij een zelfmoordaanslag bij een rooms-katholieke kerk in de plaats Makassar op Zuid-Sulawesi. De explosie vond plaats direct na afloop van de mis. De twee mannen die de aanslag pleegden kwamen daarbij om het leven. “Dank God dat er geen kerkgangers om het leven kwamen bij de aanval”, laat broeder Sam, de coördinator van het werk van Open Doors in Zuidoost-Azië, weten. “Maar sommigen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven