Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit Kariuw vonden de dood bij deze aanval.

De gevluchte inwoners van Kariuw, een groep van 264 gezinnen, liep ruim 23 kilometer door de jungle op weg naar een dorp waar zij veilig zouden zijn. Volgens een van de gevluchte mensen kan er nu in hun nood voorzien worden, hoewel onduidelijk is hoe lang dat voorziet. Terugkeer naar het dorp is volgens deze vrouw niet mogelijk. Dit is niet de eerste keer dat er een gewelddadig conflict is tussen de dorpen.

Op Ambon en andere Molukse eilanden braken in 1999 en 2004 rellen uit tussen christenen en moslims. Het conflict kostte aan duizenden mensen het leven. De verhoudingen tussen beide groepen zijn nog steeds gespannen.

“De pastorie. De oude kerk. Zo verdrietig…” Op onderstaande videobeelden is te zien wat de gevolgen van het conflict zijn.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Gebedspunten

  • Bid om bescherming van de gevluchte gezinnen uit Kariuw die hun toevlucht hebben gevonden in het andere dorp. Bid voor herstel en genezing.
  • Tijdens de vlucht moesten ze alles achterlaten. Bid dat er voorzien wordt in primaire levensbehoeften als eten, drinken, kleding en een dak boven hun hoofd.
  • Bid ook voor vrede tussen de twee stammen. Er is een lange geschiedenis van conflicten en vrede is ver te zoeken. Bid dat de Here God, die een God van Vrede is, verzoening kan brengen zodat de inwoners van Kariuw ook weer naar huis kunnen.

De Molukken zijn deel van Indonesië. Dit land staat op plaats 28 van de onlangs verschenen Ranglijst Christenvervolging.