Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken

Kerkgebouw in Indonesië

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit Kariuw vonden de dood bij deze aanval.

De gevluchte inwoners van Kariuw, een groep van 264 gezinnen, liep ruim 23 kilometer door de jungle op weg naar een dorp waar zij veilig zouden zijn. Volgens een van de gevluchte mensen kan er nu in hun nood voorzien worden, hoewel onduidelijk is hoe lang dat voorziet. Terugkeer naar het dorp is volgens deze vrouw niet mogelijk. Dit is niet de eerste keer dat er een gewelddadig conflict is tussen de dorpen.

Op Ambon en andere Molukse eilanden braken in 1999 en 2004 rellen uit tussen christenen en moslims. Het conflict kostte aan duizenden mensen het leven. De verhoudingen tussen beide groepen zijn nog steeds gespannen.

“De pastorie. De oude kerk. Zo verdrietig…” Op onderstaande videobeelden is te zien wat de gevolgen van het conflict zijn.

Gebedspunten

  • Bid om bescherming van de gevluchte gezinnen uit Kariuw die hun toevlucht hebben gevonden in het andere dorp. Bid voor herstel en genezing.
  • Tijdens de vlucht moesten ze alles achterlaten. Bid dat er voorzien wordt in primaire levensbehoeften als eten, drinken, kleding en een dak boven hun hoofd.
  • Bid ook voor vrede tussen de twee stammen. Er is een lange geschiedenis van conflicten en vrede is ver te zoeken. Bid dat de Here God, die een God van Vrede is, verzoening kan brengen zodat de inwoners van Kariuw ook weer naar huis kunnen.

De Molukken zijn deel van Indonesië. Dit land staat op plaats 28 van de onlangs verschenen Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

12 mei 2021

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin. “Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het […]

Lees meer
29 maart 2021

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië

De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven.  “Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag. Eind november kwamen ook […]

Lees meer
28 maart 2021

Zelfmoordaanslag op Palmzondag treft kerk in Indonesië

Veertien mensen raakten gewond op Palmzondag bij een zelfmoordaanslag bij een rooms-katholieke kerk in de plaats Makassar op Zuid-Sulawesi. De explosie vond plaats direct na afloop van de mis. De twee mannen die de aanslag pleegden kwamen daarbij om het leven. “Dank God dat er geen kerkgangers om het leven kwamen bij de aanval”, laat broeder Sam, de coördinator van het werk van Open Doors in Zuidoost-Azië, weten. “Maar sommigen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven