Zelfmoordaanslag op Palmzondag treft kerk in Indonesië" />

Zelfmoordaanslag op Palmzondag treft kerk in Indonesië

Veertien mensen raakten gewond op Palmzondag bij een zelfmoordaanslag bij een rooms-katholieke kerk in de plaats Makassar op Zuid-Sulawesi. De explosie vond plaats direct na afloop van de mis. De twee mannen die de aanslag pleegden kwamen daarbij om het leven.

“Dank God dat er geen kerkgangers om het leven kwamen bij de aanval”, laat broeder Sam, de coördinator van het werk van Open Doors in Zuidoost-Azië, weten. “Maar sommigen hebben ernstige verwondingen opgelopen. Het was een traumatische ervaring voor iedereen die in de kerk aanwezig was. Hun levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Ik roep de wereldwijde kerk op om te bidden voor hun broers en zussen in Makassar.”

De aanslag op Palmzondag vond plaats om half elf lokale tijd. De mis was net afgelopen en kerkgangers vertrokken juist naar huis. De politie heeft twee mannen op motorfietsen aangemerkt als verdachten. Een priester van de getroffen kerk vertelt aan lokale media dat een van de aanslagplegers werd tegenhouden door een beveiliger toen hij de kerk probeerde binnen te dringen.

Kerkgangers gewond

Volgens een nieuwsbericht op Channel News Asia zijn vijf medewerkers van de kerk en vier kerkgangers onder de gewonden. De kerkdienst was vanwege de corona-beperkingen veel minder druk bezocht dan normaal.

Niemand heeft bij verzending van dit bericht nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. In Indonesië komen vaker aanslagen voor. Amper vier maanden geleden kwamen vier christenen om het leven in de Indonesische plaats Sigi door islamitische terroristen. In 2018 kwamen dertig mensen om het leven bij een aanslag op een kerk in Soerabaya. De politie beschuldigde toen een groep met banden met IS.

“De situatie voor christenen in Indonesië is de afgelopen jaren verder verslechterd. Het karakter van onze samenleving wordt steeds meer conservatief-islamitisch”, stelt broeder Sam. “Christenen die opgroeiden in een moslimfamilie ervaren vervolging van hun eigen familie. Tegelijkertijd hebben we van doen met islamitische militante groepen die regelmatig aanslagen plegen in ons land. Velen van hen sympathiseren met IS en al-Qaeda.”

Explosie

Lokale partners van Open Doors zijn op de plaats van de aanslag om uit te zoeken wat de getroffen christenen nodig hebben en om meer informatie te achterhalen over de toedracht van de explosie. Broeder Sam vervolgt: “Het is belangrijk dat wij naast onze broeders en zusters staan in deze tijd van nood. We willen hen laten weten dat ze niet alleen zijn.”

Open Doors-partners werken samen met lokale organisaties in Indonesië om gelovigen toe te rusten en kerken te ondersteunen. Zij bieden hulp en traumazorg wanneer dat nodig is. Open Doors steunt via partners christenen met een moslimachtergrond met Bijbels en andere christelijk studiemateriaal. Zij bieden micro-kredieten aan, verzorgen discipelschapstrainingen en geven een veilig onderdak aan christenen die in gevaar zijn door middel van zogenaamde ‘safe houses’.

Indonesië staat op plaats 47 in de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerkgebouw in Indonesië 1 februari 2022

Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit […]

Lees meer
12 mei 2021

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin. “Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het […]

Lees meer
29 maart 2021

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië

De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven.  “Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag. Eind november kwamen ook […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven