Christen in Indonesië

De islam is sterk aanwezig in Indonesië. De gematigde islam wordt steeds meer overschaduwd door de conservatieve islam. In bolwerken als West-Java of Atjeh oefenen islamitische militanten sterke invloed uit op de lokale politiek. Dit maakt christenen kwetsbaar voor aanvallen door radicaalislamitische groepen en lokale autoriteiten. Missionaire kerken zijn een doelwit. Bekeerlingen tot het christendom hebben te maken met verbaal geweld en isolatie – en heel soms met geweld van hun familie.

Waarom worden christenen in Indonesië vervolgd?   

Indonesië is een van de drie dichtstbevolkte landen en grootste democratieën ter wereld. Bij de verkiezingen van 2019 koos president Widodo de conservatieve islamitische geestelijke Maa’ruf Amin als vicepresident. Zodoende is er meer ruimte voor de conservatieve opvattingen binnen de islam.   

Het christendom is een belangrijke godsdienst in Oost-Indonesië, terwijl de islam sterk is in de westelijke en centrale delen – vooral op het eiland Java. De Indonesische grondwet garandeert godsdienstvrijheid, maar lokale islamitische overheden hebben eigen regels waaraan inwoners zich dienen te houden. Er vindt een conservatieve wending plaats in de Indonesische politiek en samenleving. Zo zijn in West-Sumatra wetten ondertekend die gebaseerd zijn op de Koran en de sharia. En in de provincie Atjeh is de sharia van kracht. Daarbij is Indonesië bezig met de herziening van belangrijke strafwetboeken die de rechten van minderheden in Indonesië – waaronder christenen – ernstig kunnen schaden.

Radicaalislamitische groeperingen zijn verboden, maar toch blijven die aanzienlijke invloed uitoefenen. Leiders van deze groepen zetten aan tot haat tegen christenen en andere religieuze minderheden via hun onderwijs in moskeeën en in de media. In afgelopen jaren leidde dit tot gruwelijke moordaanslagen: vier christenen werden onthoofd en een echtpaar pleegde een bomaanslag in een kerk.  

Hoe is het leven voor christenen in Indonesië?  

Christelijke mannen, vooral kerkleiders en christelijke bekeerlingen van de islam, zijn kwetsbaar voor aanvallen van zowel radicale moslims als lokale autoriteiten. Wie eerst moslim was, wordt onder druk gezet terug te keren tot de islam. Ook hebben bekeerlingen te maken met geweld en sociale isolatie. Op het overwegend hindoeïstische eiland Bali ervaren christenen met hindoe-achtergrond vervolging door hun familie en gemeenschap. Getrouwde vrouwen houden hun nieuwe geloof soms geheim, om zo te voorkomen dat hun man van hen scheidt. Bekeerlingen kunnen uit huis worden gezet of de voogdij over hun kinderen verliezen.

De meeste christenvervolging vindt plaats in Atjeh, de enige provincie waar de sharia van kracht is. Hier zijn op grote schaal kerken gesloten en is de bouw van nieuwe kerken vrijwel onmogelijk. Op het platteland is de invloed van islamitische extremistische groeperingen groot. Veel pasbekeerde christenen verhuizen om aan de intimidatie te ontsnappen.

Vanouds gevestigde christelijke gemeenschappen zoals de Rooms-Katholieke Kerk, worden in de gaten gehouden en tegengewerkt als ze groeien. In sommige regio’s zijn deze kerken onderhevig aan agressieve islamiseringspogingen, die vooral gericht zijn op kinderen. Niet-traditionele kerken krijgen problemen als er openlijk wordt getuigd van het geloof. Soms proberen buren de bouw van nieuwe kerken tegen te gaan.

Ontmoet Doni*  

“Mijn moeder probeerde me te dwingen terug te keren naar de islam. Ze verstopte de rijst, zodat mijn gezin en ik niet konden eten. Dankzij de hulp van Open Doors kwam er een nieuwe plek om te wonen en kregen we de kans om een bedrijf op te starten. Jullie hebben geen idee hoe kostbaar deze hulp is.”

Doni was eerst moslim, maar is nu christen
(in het echt heet hij anders)

Wat doet Open Doors?  

Lokale partners van Open Doors versterken vervolgde christenen in Indonesië door het verstrekken van Bijbels en christelijke lectuur, sociaaleconomische projecten, discipelschap, trainingen over vervolging en noodhulp. 

Kaart van Indonesië

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 69%
Persoonlijk leven 65%
Familieverband 74%
Gemeenschapsleven 69%
Publieke ruimte 61%
Kerkelijk leven 58%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking

Over Indonesië

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
34.562.000 (12,3%)

Leider
President Joko Widodo

Gebedsapp

Dagelijks worden herinnerd om te bidden voor vervolgde christenen?

Download de GebedsApp en ontvang elke een melding met een actueel gebedspunt uit de vervolgde kerk.

Bid voor Indonesië

Bid je mee voor vervolgde broers en zussen in Indonesië?  

  • Dank God voor het werk van Open Doors via lokale partners. Bid dat de hulp terechtkomt bij de mensen die het zo nodig hebben.
  • Bid voor de christenen in Atjeh. Bid dat ze niet bezwijken onder de druk van radicale moslims, maar zich vasthouden aan Jezus’ liefde.
  • Bid voor de christenen die pas tot geloof zijn gekomen. Bid dat ze groeien in hun geloof.

Nieuws uit Indonesië

Kerkgebouw in Indonesië 1 februari 2022

Conflict over land leidt tot aanval op christelijk dorp Molukken

Een conflict van twee inwoners uit verschillende dorpen op het Molukse eiland Haruku in Indonesië escaleerde tot botsingen tussen groepen dorpelingen. Inwoners uit het overwegend christelijke dorp Kariuw werden op 25 januari aangevallen door een groep inwoners vanuit Ori, een overwegend islamitisch dorp. De inwoners uit Kariuw sloegen op de vlucht en verborgen zich in bosachtig gebied. Enkele tientallen huizen en twee kerken gingen in vlammen op. Vier inwoners uit […]

Lees meer
12 mei 2021

Vier christenen onthoofd in Indonesië

Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin. “Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het […]

Lees meer
29 maart 2021

Echtpaar pleegde aanval op de kerk in Indonesië

De terreuraanslag afgelopen zondag op een kerk in Makassar (Indonesië) is uitgevoerd door een echtpaar. De man en vrouw kwamen bij de aanslag om het leven.  “Bid dat gelovigen niet geïntimideerd zullen worden door de bomaanslag van Palmzondag op de kerk in Makassar”, zegt Open Doors partner Novi Darmawan in Indonesië. Haar uitspraak komt een dag, nadat het land opnieuw is opgeschrikt door een terroristische aanslag. Eind november kwamen ook […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven