Vier Indonesische mannen uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten. De onthoofding vond plaats in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, werden in november vorig jaar ook al vier christenen vermoord. De aanvallen werden uitgevoerd  door leden van de terroristische beweging East Indonesia Mujahedin.

“Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het gebied zijn de viervoudige moord van november 2020 nog niet te boven. Dit komt hard aan. Ze hebben onze gebeden nu meer dan ooit nodig”, liet Open Doors-partner Ari Hartono in Indonesië weten.

Hij voegde eraan toe niet met zekerheid te kunnen zeggen dat de aanval religieus was gemotiveerd. “Het kan ook een wanhoopsdaad zijn om te overleven. Dit is een afgelegen gebied met veel boeren die op geïsoleerde plaatsen in het oerwoud leven.” Dat gold ook voor de slachtoffers van dinsdag. De daders maakten na de onthoofding een geldbedrag buit ter waarde van (omgerekend) enkele honderden euro’s.

Toenemende spanning

Sinds de moord in Sigi in november, hebben het Indonesische leger en de politie de druk op terroristische groepen in het gebied fors opgevoerd. De spanning is toegenomen. De voorraden van de terroristen raken uitgeput. Hun enige manier om het hoofd boven water te houden is het beroven van mensen.

Twee van de slachtoffers van dinsdag behoorden tot de Mamasa Toraja Kerk, een ander slachtoffer was een regelmatige bezoeker van de plaatselijke katholieke kerk. Het laatste slachtoffer was lid van de (algemene) Toraja-kerk.

Vluchten

 Een politiewoordvoerder op het eiland vertelde in de lokale pers het verhaal van een getuige. “Deze getuige was onderweg naar zijn akker toen hij vijf personen op zich af zag komen. De man herkende het gezicht van een van de daders als lid van de East Indonesia Mujahidin van posters die door de autoriteiten in de regio waren verspreid. Hij is direct daarop weggerend om de mensen in zijn dorp te waarschuwen. Onderweg naar huis ontmoette hij twee vrienden en vertelde hun te vluchten, maar ze namen de waarschuwing niet serieus. De beide vrienden werden diezelfde ochtend vermoord teruggevonden.”

Lokale partners van Open Doors proberen contact te leggen met de families en de kerken van de slachtoffers. Ari Hartono: “Bid voor de kerkleider in dit dorp en voor de families daar. Ik vraag ook om gebed voor de politie en het leger. Hopelijk lukt het hun om alle overgebleven dorpelingen wel te beschermen. De angst en bedreigingen hakken er diep in bij de lokale bevolking. Ze durven niet meer naar hun akkers te gaan om hun land te bewerken. Bid om vrede en bescherming voor deze regio.”