‘Leah Sharibu leeft nog’

Leah Sharibu uit Nigeria

Vier jaar geleden werd de Nigeriaanse tiener Leah Sharibu ontvoerd en tot op heden was niet bekend of ze nog leefde. Nu heeft de voorganger die haar familie bijstaat laten weten dat Leah nog in leven is. “Daarvoor heb ik drie verschillende bronnen”, laat voorganger en advocaat Gideon Para-Mallam aan Open Doors weten.

“Ik kan niet teveel in detail treden, maar een van de bronnen is een vrouw die recent is vrijgelaten en ook door Boko Haram was ontvoerd. Zij heeft bevestigd dat Leah Sharibu nog leeft. Ze heeft haar onlangs nog gezien.”

Ontvoerd

Para-Mallam liet ook aan Open Doors weten dat Alice Ngaddah, een verpleegkundige van Unicef die negen dagen na Leah Sharibu werd ontvoerd door Boko Haram, ook ook nog leeft evenals verschillende andere vrouwen.

In 2018 werd Leah ontvoerd toen haar school in de province Yobe in Noord-Nigeria werd overvallen door Boko Haram-strijders. Andere scholieren kwamen al snel vrij, maar omdat Leah als enige weigerde haar christelijke geloof af te zweren, werd zij vastgehouden door de terreurbeweging. Ze was toen 15 jaar oud.

Kind

Sindsdien doen geruchten de ronde dat ze gedwongen tot de islam zou zijn bekeerd en getrouwd met een van de commandanten van Boko Haram. Ook zou ze inmiddels van een kind van hem zijn bevallen.

“Die ontvoering is nu vier jaar geleden. Wat een traumatische ervaring voor deze tiener. Maar dank God dat ze tenminste nog leeft. We houden hoop dat er een dag aanbreekt dat ze vrij komt”, laat Para-Mallam weten vanuit de stad Jos in Noord-Nigeria.

In maart dit jaar riepen de ouders van Leah Sharibu in een open brief de president van Nigeria op zijn belofte te houden en te zorgen voor de bevrijding van hun dochter.

Boko Haram

“De passiviteit van de overheid, het wijdverspreide bezit van wapens en de cultuur van straffeloosheid, zorgen ervoor dat de invloed van Boko Haram en hun gewelddadige acties zich verder uitbreiden in het noordwesten van Nigeria. Aanvallen van gewapende bendes op scholen en dorpen hebben er toe geleid dat inmiddels zeshonderd scholen uit angst zijn gesloten. Sinds december vorig jaar zijn meer dan duizend kinderen uit vijf verschillende districten in het noordwesten van Nigeria ontvoerd.

“We zijn onthutst en we voelen ons machteloos dat deze ontvoeringen nog steeds door blijven gaan”, vertelt Para-Mallam. “Onze toekomst en die van Nigeria is in Gods handen. Maar veel bewoners voelen zich ontmoedigd en terneergeslagen. Laten we bidden dat God de harten van onze politieke leiders aanraakt zodat ze de werkelijke uitdagingen van dit land zullen zien en aanpakken.”

Nigeria staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Rebecca Sharibu 10 mei 2023

Veertig kerkgangers in Nigeria ontvoerd

Tijdens een aanval op de Bege Baptist Church in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna zijn tientallen mensen ontvoerd. Eén persoon kwam daarbij om het leven. De daders zijn vermoedelijk Fulani-militanten.  De gewelddadige aanval vond plaats tijdens de eredienst op zondag 7 mei. Volgens een van de gemeenteleden was het een ware nachtmerrie. De militanten kwamen in groten getale en droegen automatische wapens bij zich. Minstens veertig mensen werden ontvoerd en één […]

Lees meer
Leah Sharibu uit Nigeria 21 februari 2022

Mag Leah Sharibu eindelijk haar vrijheid terug?!

Deze maand is het vier jaar geleden dat de Nigeriaanse tiener Leah Sharibu haar ouders voor het laatst zag. Ze is vermoedelijk nog in leven, maar wordt nog altijd door islamitische rebellen vastgehouden op een onbekende plek. Op 19 februari 2018 werd Leah ontvoerd van haar middelbare school in de Nigeriaanse provincie Yobe. Een maand later lieten haar ontvoerders 104 klasgenoten vrij. Maar omdat Leah weigerde haar christelijk geloof af […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven