Mag Leah Sharibu eindelijk haar vrijheid terug?!" />

Mag Leah Sharibu eindelijk haar vrijheid terug?!

Leah Sharibu uit Nigeria

Deze maand is het vier jaar geleden dat de Nigeriaanse tiener Leah Sharibu haar ouders voor het laatst zag. Ze is vermoedelijk nog in leven, maar wordt nog altijd door islamitische rebellen vastgehouden op een onbekende plek. Op 19 februari 2018 werd Leah ontvoerd van haar middelbare school in de Nigeriaanse provincie Yobe. Een maand later lieten haar ontvoerders 104 klasgenoten vrij. Maar omdat Leah weigerde haar christelijk geloof af te zweren, hielden de ontvoerders haar vast.

Haar ouders zijn wanhopig. Tot op de dag van vandaag was hun roep om vrijlating van hun dochter gericht aan dovemansoren. De president in Nigeria zegde eerder toe alles in het werk te stellen om hun dochter terug te vinden, maar hij is er nog altijd niet in geslaagd om Leah te bevrijden uit handen van Islamitische Staat West Afrika (ISWAP), een splintergroepering gelieerd aan Boko Haram.

Ontvoeringen van schoolkinderen komen veel voor in Nigeria. Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Voor rebellengroepen in het noorden van het land lijkt dit een lucratieve manier om snel veel geld te verdienen. In de afgelopen jaren moesten tientallen middelbare scholen het al ontgelden. Honderden scholieren werden ontvoerd. De terroristen richten hun pijlen op kinderen en vrouwen en pakken op die manier de zwaksten aan. Op die manier breiden ze met geweld hun invloedsferen uit. Aanvankelijk waren het vooral Boko Haram en ISWAP die zich van deze methodes bedienden. Maar nu kopiëren ook Fulani-militanten deze strategie in Noord-Nigeria.

Machteloos

De Nigeriaanse overheid is van goede wil maar tot nog toe weinig effectief gebleken om deze ontvoeringen tegen te gaan of op te lossen. Veel ouders wachten jarenlang tussen hoop en vrees op nieuwe informatie over hun ontvoerde kinderen. Ondanks steunbetuigingen en beloftes van de Nigeriaanse president, komt die informatie in veel gevallen zeer moeizaam of helemaal niet.

Vier jaar gevangen

Open Doors hoopt dat de Nederlandse overheid druk kan uitoefenen op de Nigeriaanse regering. De ouders van Leah Sharibu hebben het recht te weten waar hun dochter is en haar terug te krijgen. In mei dit jaar hoopt Leah 19 jaar te worden, al haar vijfde verjaardag in gevangenschap.
Behalve voor Leah Sharibu, vraagt Open Doors ook aandacht voor de vrijlating van Rode Kruis-medewerkster Alice Ngaddah die in september 2018 verdween. En voor de schoolmeisjes uit Chibok die al in 2014 werden ontvoerd en nog altijd niet allemaal vrij zijn.

Nigeria staat op plek 7 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Rebecca Sharibu 10 mei 2023

Veertig kerkgangers in Nigeria ontvoerd

Tijdens een aanval op de Bege Baptist Church in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna zijn tientallen mensen ontvoerd. Eén persoon kwam daarbij om het leven. De daders zijn vermoedelijk Fulani-militanten.  De gewelddadige aanval vond plaats tijdens de eredienst op zondag 7 mei. Volgens een van de gemeenteleden was het een ware nachtmerrie. De militanten kwamen in groten getale en droegen automatische wapens bij zich. Minstens veertig mensen werden ontvoerd en één […]

Lees meer
Leah Sharibu uit Nigeria 18 oktober 2021

‘Leah Sharibu leeft nog’

Vier jaar geleden werd de Nigeriaanse tiener Leah Sharibu ontvoerd en tot op heden was niet bekend of ze nog leefde. Nu heeft de voorganger die haar familie bijstaat laten weten dat Leah nog in leven is. “Daarvoor heb ik drie verschillende bronnen”, laat voorganger en advocaat Gideon Para-Mallam aan Open Doors weten. “Ik kan niet teveel in detail treden, maar een van de bronnen is een vrouw die recent […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven