Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben.

Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle ontvoerde scholieren vrij, op de 14-jarige Leah na. Zij weigerde aan de eis van haar ontvoerders te voldoen en zich tot de islam te bekeren.

Haar ouders, Nathan en Rebecca Sharibu, leven sindsdien in grote onzekerheid over haar lot. Volgens onbevestigde berichten moest Leah trouwen met een militieleider die later om het leven zou zijn gekomen. Daarna zou ze zijn uitgehuwelijkt aan een commandant van ISWAP, dat gelieerd is aan Islamitische Staat. Leah’s ouders riepen in 2021 de Nigeriaanse regering vergeefs op om hun dochter uit gevangenschap te bevrijden.

Nieuwe oproep

In een verklaring eind september roepen de ouders de regering opnieuw op in actie te komen voor hun dochter. “Het verdriet over de voortdurende gevangenschap van onze dochter is er nog steeds. Wij eisen dat Leah Sharibu wordt gered, net als alle anderen die in handen van terroristen zijn.”

De Nigeriaanse christelijke advocaat Jabez Musa* voegt eraan toe: “Leah’s ouders willen horen wat de Nigeriaanse regering doet om hun dochter te bevrijden. Nieuwe berichten over haar huwelijkssituatie zijn uiterst ontmoedigend. We weten niet of we die meldingen moeten geloven. Het kan heel goed zijn dat dit propaganda van de jihadisten is om Nigeriaanse christenen te demoraliseren.”

Als de geruchten over uithuwelijking kloppen, dan had de Nigeriaanse regering dat moeten aangrijpen om in actie te komen, stelt Musa. “Als ze informatie hebben over de verblijfplaats van Leah en enige informatie, waar zijn de Nigeriaanse strijdkrachten dan? Nu geloven Nigeriaanse christenen dat de nieuwe regering van president Bola Tinubu het momentum misschien heeft verloren. De regering had christenen kunnen geruststellen door zich uit te spreken en te laten zien dat zij werkt aan de bevrijding van Leah.”

Standvastig

Ontvoeringen van leerlingen uit scholen in Noord-Nigeria zijn schering en inslag. De misdrijven zijn een bron van zorg geworden sinds 2014, toen islamitische extremisten bijna driehonderd schoolmeisjes uit Chibok in de staat Borno ontvoerden. Eind september nog ontvoerden gewapende mannen zeker twintig (voornamelijk vrouwelijke) studenten in Bungudu in het noordwesten van Nigeria.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland, wijst op de moed van Leah Sharibu. “Terwijl al haar klasgenoten wel werden vrijgelaten, bleef Leah in gevangenschap, omdat ze standvastig bleef in haar geloof en weigerde zich tot de islam te bekeren. Ze staat symbool voor de geloofstrouw van Nigeriaanse christenen, wanneer ze worden geconfronteerd met extreem geweld en tegenspoed.”

Nigeria staat nummer zes op de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar het leven het gevaarlijkst is voor christenen. Nigeria staat bovenaan als het gaat om dodelijke slachtoffers van geloofsvervolging; ieder jaar vallen er tussen de vier- en vijfduizend doden.

  • schuilnaam

Open Doors roept de internationale gemeenschap op om:

  • bij de Nigeriaanse president aan te dringen dat hij zich blijft inspannen voor de vrijlating van de gijzelaars van Boko Haram, onder wie jonge christelijke vrouwen zoals Leah Sharibu en de vermiste Chibok-meisjes.
  • de Nigeriaanse regering aan te moedigen actief contact met de getroffen gezinnen te onderhouden en te zorgen voor een open communicatiekanaal met de getraumatiseerde ouders van de gijzelaars.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige …

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten Lees verder »

Lees meer
8 juni 2022

Boko Haram vaagt dorp weg in Noord-Kameroen

Een stenen muurtje herinnert nog aan het dorp Hitawa. In de nacht van 30 op 31 mei trokken de militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram plunderend door het dorp in Noord-Kameroen. De aanvallers schoten in het wild om zich heen. Tien mensen werden gedood bij de aanval, meerdere mensen raakten gewond. Al rovend stak Boko Haram dertig huizen in brand en ontvoerden ze twee kinderen. De tien dodelijke slachtoffers …

Boko Haram vaagt dorp weg in Noord-Kameroen Lees verder »

Lees meer
20 januari 2022

Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij

Op één na zijn alle 121 ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrijgekomen. De leerlingen waren op 5 juli vorig jaar gekidnapt door gewapende mannen. Voor hun vrijlating is losgeld betaald. Dat heeft voorzitter John Hayab van de Christian Association of Nigeria (CAN) in de deelstaat Kaduna, vandaag bekendgemaakt. De meeste leerlingen kwamen in het najaar weer op vrije voeten, de laatsten volgden op 28 december en …

Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven