Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben.

Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle ontvoerde scholieren vrij, op de 14-jarige Leah na. Zij weigerde aan de eis van haar ontvoerders te voldoen en zich tot de islam te bekeren.

Haar ouders, Nathan en Rebecca Sharibu, leven sindsdien in grote onzekerheid over haar lot. Volgens onbevestigde berichten moest Leah trouwen met een militieleider die later om het leven zou zijn gekomen. Daarna zou ze zijn uitgehuwelijkt aan een commandant van ISWAP, dat gelieerd is aan Islamitische Staat. Leah’s ouders riepen in 2021 de Nigeriaanse regering vergeefs op om hun dochter uit gevangenschap te bevrijden.

Nieuwe oproep

In een verklaring eind september roepen de ouders de regering opnieuw op in actie te komen voor hun dochter. “Het verdriet over de voortdurende gevangenschap van onze dochter is er nog steeds. Wij eisen dat Leah Sharibu wordt gered, net als alle anderen die in handen van terroristen zijn.”

De Nigeriaanse christelijke advocaat Jabez Musa* voegt eraan toe: “Leah’s ouders willen horen wat de Nigeriaanse regering doet om hun dochter te bevrijden. Nieuwe berichten over haar huwelijkssituatie zijn uiterst ontmoedigend. We weten niet of we die meldingen moeten geloven. Het kan heel goed zijn dat dit propaganda van de jihadisten is om Nigeriaanse christenen te demoraliseren.”

Als de geruchten over uithuwelijking kloppen, dan had de Nigeriaanse regering dat moeten aangrijpen om in actie te komen, stelt Musa. “Als ze informatie hebben over de verblijfplaats van Leah en enige informatie, waar zijn de Nigeriaanse strijdkrachten dan? Nu geloven Nigeriaanse christenen dat de nieuwe regering van president Bola Tinubu het momentum misschien heeft verloren. De regering had christenen kunnen geruststellen door zich uit te spreken en te laten zien dat zij werkt aan de bevrijding van Leah.”

Standvastig

Ontvoeringen van leerlingen uit scholen in Noord-Nigeria zijn schering en inslag. De misdrijven zijn een bron van zorg geworden sinds 2014, toen islamitische extremisten bijna driehonderd schoolmeisjes uit Chibok in de staat Borno ontvoerden. Eind september nog ontvoerden gewapende mannen zeker twintig (voornamelijk vrouwelijke) studenten in Bungudu in het noordwesten van Nigeria.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland, wijst op de moed van Leah Sharibu. “Terwijl al haar klasgenoten wel werden vrijgelaten, bleef Leah in gevangenschap, omdat ze standvastig bleef in haar geloof en weigerde zich tot de islam te bekeren. Ze staat symbool voor de geloofstrouw van Nigeriaanse christenen, wanneer ze worden geconfronteerd met extreem geweld en tegenspoed.”

Nigeria staat nummer zes op de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar het leven het gevaarlijkst is voor christenen. Nigeria staat bovenaan als het gaat om dodelijke slachtoffers van geloofsvervolging; ieder jaar vallen er tussen de vier- en vijfduizend doden.

  • schuilnaam

Open Doors roept de internationale gemeenschap op om:

  • bij de Nigeriaanse president aan te dringen dat hij zich blijft inspannen voor de vrijlating van de gijzelaars van Boko Haram, onder wie jonge christelijke vrouwen zoals Leah Sharibu en de vermiste Chibok-meisjes.
  • de Nigeriaanse regering aan te moedigen actief contact met de getroffen gezinnen te onderhouden en te zorgen voor een open communicatiekanaal met de getraumatiseerde ouders van de gijzelaars.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven