Smeekbede van ouders Leah Sharibu aan president Nigeria

Met een emotionele smeekbede hebben de ouders van Leah Sharibu zich gericht tot president Buhari van Nigeria. Zij herinneren hem aan zijn belofte om te zorgen voor de vrijlating van hun in 2018 ontvoerde dochter.

Leah werd op 19 februari 2018 ontvoerd met meer dan honderd andere studenten van haar school in Dapchi, in de deelstaat Yobe. Terwijl haar vrienden een maand later werden vrijgelaten, besloot de radicaalislamitische  Boko Haram de toen 15-jarige Leah vast te houden, naar verluidt omdat ze weigerde haar christelijk geloof op te geven.

Noodgedwongen bekering

In de afgelopen drie jaar sijpelden berichten door dat Leah gedwongen is zich te bekeren tot de islam. Zij moest trouwen met een Boko Haram-leider en heeft een kind van hem. Leahs vader heeft gezegd dat het hele gezin wil dat hun dochter terug is, met of zonder baby.

In een open brief roepen Nathan en Rebecca Sharibu president Muhammadu Buhari nu op zijn belofte na te komen die hij in 2018 aan Leah’s moeder deed. “Mijnheer de president, u heeft me aan de telefoon beloofd dat mijn dochter binnenkort zal worden vrijgelaten omdat er onderhandelingen gaande zijn. Het zou niet lang duren voordat Leah naar huis kon terugkeren, maar inmiddels is het meer dan twee jaar geleden dat u die belofte deed. Leah is nu drie jaar in gevangenschap”, schrijven de ouders.

‘We horen niets’

Dominee Gideon Para Mallam, die bevriend is met de ouders, zei tegen Open Doors dat het stilzwijgen van de overheid “verontrustend” is. “De ouders verdienen het om, in ieder geval heimelijk, door de regering te worden ingelicht. Maar we horen niets”, zei hij.

Hoewel de gevoeligheid van gijzelingsonderhandelingen een zekere mate van geheimhouding vereist, moet de regering veel meer meeleven met de families van gevangenen, stelt Jo Newhouse, woordvoerster van Open Doors Afrika. “Wij hebben er ​​bij de regering op aangedrongen actief contact te houden met de getraumatiseerde ouders van de gijzelaars.”

Chibok-dagboeken

Enkele meisjes die in april 2014 door Boko Haram van hun school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria, zijn ontvoerd en later weer vrijkwamen, hebben dagboeken gedeeld die ze in gevangenschap bijhielden. Dat meldt de BBC.

De christelijke student Naomi Adamu was 24 toen Boko Haram de school binnenviel. Net als de meeste andere ontvoerde meisjes was ze christen en weigerde ze in gevangenschap te trouwen of haar geloof te verloochenen, zei ze tegen de BBC. Als een daad van verzet hielden zij en enkele van de andere meisjes een dagboek bij met behulp van notitieboekjes die de militanten hen hadden gegeven om islamitische verzen op te schrijven.

“We besloten dat we onze verhalen moesten opschrijven, zodat als een van ons zou ontsnappen, we mensen konden laten weten wat er met ons was gebeurd”, vertelde ze. De meisjes schreven ook Bijbelverzen en gebeden in het dagboek dat ze verborgen hielden voor hun bewakers.

De militanten probeerden met uithongering, afranseling en intimidatie de wil van de meisjes te breken. Ondanks de risico’s smokkelden Adamu en enkele meisjes voedsel binnen. Ze gingen ook zover dat ze christelijke liederen zongen voor hun bewakers. Naomi was een van de 81 meisjes die in 2017 werden vrijgelaten. Haar verhaal en dat van veel andere meisjes is vastgelegd in het boek ‘Bring Back Our Girls’.

Nigeria staat op de 9e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het Afrikaanse land lijdt onder de terreur van de extremistische Boko Haram. Het laatste jaar neemt het aantal ontvoeringen van scholieren onrustbarend toe.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven