Tijdens een aanval op de Bege Baptist Church in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna zijn tientallen mensen ontvoerd. Eén persoon kwam daarbij om het leven. De daders zijn vermoedelijk Fulani-militanten. 

De gewelddadige aanval vond plaats tijdens de eredienst op zondag 7 mei. Volgens een van de gemeenteleden was het een ware nachtmerrie. De militanten kwamen in groten getale en droegen automatische wapens bij zich. Minstens veertig mensen werden ontvoerd en één persoon is tijdens de aanval gedood. Vijftien van hen wisten te ontsnappen. Zij bevestigen dat de aanvallers waarschijnlijk Fulani-herders waren.  

Losgeld  

Er is op dit moment geen contact met de ontvoerders over losgeld of eventuele andere eisen. Met name in het noordwesten van Nigeria is het gebruikelijk dat Fulani-herders losgeld eisen. De familieleden proberen het geld bij elkaar te krijgen en worden hierdoor arm.  

Daarnaast hebben de aanvallen en ontvoeringen traumatiserende gevolgen voor de gelovigen. Deze worden in veel gevallen onderworpen aan emotioneel, fysiek en seksueel misbruik. 

Vijf jaar gevangenschap 

De meest heftige christenvervolging in Nigeria vindt in het noorden plaats. In de afgelopen twee maanden zijn al minstens vijftig christenen gedood in Kaduna. Daarnaast zijn vele huizen en kerken in brand gestoken. Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging

Militante groeperingen als Fulani-herders, maar ook Boko Haram en ISWAP gebruiken veel geweld tegen christenen. Leah Sharibu is een van deze christenen. Vijf jaar geleden werd zij samen met 108 andere christelijke schoolmeisjes ontvoerd door Boko Haram. Leah zit vandaag de dag nog steeds gevangen omdat zij haar geloof niet wilde opgeven. Zondag 14 mei is ze jarig en wordt dan twintig jaar.

Ondanks dat Leah haar verjaardag opnieuw in gevangenschap moet vieren, heeft haar moeder een rotsvast vertrouwen in God. “Wij bidden voor haar; niets is te groot voor God om te doen. Ik weet dat ze op een dag terug zal komen”, aldus Rebecca Sharibu (zie foto)

Bevrijding 

Het Nigeriaanse leger bevrijdde eind april twee meisjes die in 2014 waren ontvoerd bij de geruchtmakende overval op een school in Chibok. Boko Haramstrijders namen toen 276 schoolmeisjes mee; de meesten van hen waren christen. Ruim de helft kwam later weer vrij, maar nog steeds worden er zo’n honderd meisjes vermist. 

Waarschijnlijk zijn de meesten van hen gedwongen te trouwen met een Boko Haramstrijder. Ook de twee vrouwen die afgelopen zaterdag zijn gered, waren getrouwd en zelfs hertrouwd. Beiden zijn inmiddels moeder van respectievelijk één en drie kinderen.