Veertig kerkgangers in Nigeria ontvoerd

Rebecca Sharibu

Tijdens een aanval op de Bege Baptist Church in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna zijn tientallen mensen ontvoerd. Eén persoon kwam daarbij om het leven. De daders zijn vermoedelijk Fulani-militanten. 

De gewelddadige aanval vond plaats tijdens de eredienst op zondag 7 mei. Volgens een van de gemeenteleden was het een ware nachtmerrie. De militanten kwamen in groten getale en droegen automatische wapens bij zich. Minstens veertig mensen werden ontvoerd en één persoon is tijdens de aanval gedood. Vijftien van hen wisten te ontsnappen. Zij bevestigen dat de aanvallers waarschijnlijk Fulani-herders waren.  

Losgeld  

Er is op dit moment geen contact met de ontvoerders over losgeld of eventuele andere eisen. Met name in het noordwesten van Nigeria is het gebruikelijk dat Fulani-herders losgeld eisen. De familieleden proberen het geld bij elkaar te krijgen en worden hierdoor arm.  

Daarnaast hebben de aanvallen en ontvoeringen traumatiserende gevolgen voor de gelovigen. Deze worden in veel gevallen onderworpen aan emotioneel, fysiek en seksueel misbruik. 

Vijf jaar gevangenschap 

De meest heftige christenvervolging in Nigeria vindt in het noorden plaats. In de afgelopen twee maanden zijn al minstens vijftig christenen gedood in Kaduna. Daarnaast zijn vele huizen en kerken in brand gestoken. Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging

Militante groeperingen als Fulani-herders, maar ook Boko Haram en ISWAP gebruiken veel geweld tegen christenen. Leah Sharibu is een van deze christenen. Vijf jaar geleden werd zij samen met 108 andere christelijke schoolmeisjes ontvoerd door Boko Haram. Leah zit vandaag de dag nog steeds gevangen omdat zij haar geloof niet wilde opgeven. Zondag 14 mei is ze jarig en wordt dan twintig jaar.

Ondanks dat Leah haar verjaardag opnieuw in gevangenschap moet vieren, heeft haar moeder een rotsvast vertrouwen in God. “Wij bidden voor haar; niets is te groot voor God om te doen. Ik weet dat ze op een dag terug zal komen”, aldus Rebecca Sharibu (zie foto)

Bevrijding 

Het Nigeriaanse leger bevrijdde eind april twee meisjes die in 2014 waren ontvoerd bij de geruchtmakende overval op een school in Chibok. Boko Haramstrijders namen toen 276 schoolmeisjes mee; de meesten van hen waren christen. Ruim de helft kwam later weer vrij, maar nog steeds worden er zo’n honderd meisjes vermist. 

Waarschijnlijk zijn de meesten van hen gedwongen te trouwen met een Boko Haramstrijder. Ook de twee vrouwen die afgelopen zaterdag zijn gered, waren getrouwd en zelfs hertrouwd. Beiden zijn inmiddels moeder van respectievelijk één en drie kinderen.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven