Miljoenen Afghanen in penarie door taliban

Afghanistan

Miljoenen Afghanen zijn op de vlucht geslagen sinds de taliban in augustus dit jaar de macht overnamen en de strikt islamitische shariawetten invoerden. In totaal 2,2 miljoen Afghaanse vluchtelingen zijn nu al neergestreken in vluchtelingenkampen over de grens in omringende buurlanden zoals Pakistan en Iran. Binnen de landsgrenzen zijn 3,5 miljoen Afghanen van huis en haard verdreven volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Basim stuurt vanuit een van de buurlanden dit bericht aan Open Doors: “Alle mensen zijn bang. De heersende ideologie in mijn land is de sharia. We hebben een gebedsketting georganiseerd voor de situatie in Afghanistan, we hebben Gods bescherming nodig.”

Dr. Ramiz Alakbarov, verantwoordelijk voor de coördinatie van het humanitaire werk van de Verenigde Naties in Afghanistan, zegt: “De mensen van Afghanistan mogen niet de prijs betalen voor de collectieve fouten die zijn gemaakt. Zij verdienen een leven in vrede en waardigheid.”

Afhankelijk van hulp

Begin 2021, nog voor de machtsovername door de taliban, waren al 18,4 miljoen Afghanen afhankelijk van humanitaire hulp. Op dit moment zijn 3,8 miljoen Afghanen volledig afhankelijk van voedselhulp, terwijl de echte winter nog moet beginnen.

Hamad, een lokaal contact van Open Doors, schrijft: “De situatie bij de grenzen wordt slechter en slechter. Officieel vertrekken is moeilijk, maar mensen steken illegaal de grens over, in grote aantallen. Word je gepakt door grensbewakers, dan sturen ze je terug. Mensen proberen zich wanhopig te verstoppen. Veel gewone mensen worstelen om te overleven. We hebben wijsheid en de leiding van God nodig.”

Afghanistan staat op de tweede plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Gebedspunten

  • Bid om Gods bescherming van alle Afghanen in deze uitzichtloze situatie.
  • Bid om wijsheid, vrede en leiding van de Here God voor Afghaanse christenen, hun leven loopt gevaar nu de taliban aan de macht zijn.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven