Nigeriaanse christenen onder vuur

Wat doe je als jonge vrouw wanneer zelfs je eigen kerk je buiten sluit nadat je ongewild een kind kreeg uit een verkrachting van een Boko Haram-strijder? Vergeven of vergelden?

Op zaterdag 13 februari (17.35 uur, NPO 2) besteedt EO-Metterdaad in een indringende televisieuitzending aandacht aan het verhaal van jonge christenvrouwen in Nigeria die dit meemaakten. Ze werden slachtoffer van Boko Haram. Ze leven onder het juk van de shariawet die door deze extremistische islamitische beweging werd ingevoerd in het noorden van Nigeria. Het leven van een christenvrouw is in deze context per definitie niets waard, althans in de ogen van hun machthebbers. Open Doors heeft een traumacentrum opgezet om deze vrouwen met professionele hulp te ondersteunen.

Marjon Snel van Open Doors was in Nigeria en sprak persoonlijk met een aantal jonge weduwes die slachtoffer werden. Ze vertelt in deze televisieuitzending het indrukwekkende verhaal van Rebecca die meemaakte hoe haar man werd vermoord. Zijn lichaam werd voor haar eigen ogen in brand gestoken. Toch kon ze vergeven…

Ijanada

Ook zal tijdens de uitzending aandacht worden besteed aan Ijanada (18). Zij is ontvoerd en verkracht door Boko Haram strijders. Nadat ze wist te ontsnappen met haar baby, werd ze aanvankelijk verstoten door haar eigen kerkgemeenschap. Kerkgenoten keken haar met de nek aan omdat ze een kind van de vijand had gebaard. Met traumahulp van Open Doors kon zij haar leven weer opbouwen (zie foto).

Uitzending gemist?

Bekijk de uitzending van EO-Metterdaad van zaterdag 13 februari hieronder terug (link opent in nieuw tabje).

Nigeria staat op de 9e plaats van de Open Doors Ranglijst Christenvervolging. Alleen al in het afgelopen jaar werden in Nigeria 3.530 christenen vanwege hun geloof vermoord. In absolute aantallen is Nigeria het land waar de meeste christenen werden vermoord. De toename van extreem geweld in landen ten zuiden van de Sahara is een van de belangrijke trends in de ranglijst 2021.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven