De ene begrafenis na de andere houdt het openbare leven in het Oegandese grensstadje Mpondwe in de greep. Afgelopen vrijdag richtten islamitische rebellen er een bloedbad aan op een middelbare school. Ongeveer veertig leerlingen werden bruut vermoord, zeker zeven zijn ontvoerd naar buurland Congo.
Volgens Mary Masika, die tegenover de school woont, zongen de kinderen meestal hymnen voor het slapengaan. Die avondroutine werd vrijdag bruut onderbroken toen militanten de school aanvielen, op het moment dat de jongeren naar bed zouden gaan. De rebellen sloten de leerlingen op in hun slaapzalen en staken die in brand. Wie ontsnapte aan het vuur, werd door de rebellen aangevallen met geweren en machetes.
In koelen bloede
Een veldwerker van Open Doors sprak met een overlevende. “Die vertelde dat de militanten wilden weten of er moslims onder de studenten waren. Die moesten dan apart gaan staan omdat ze geloofsgenoten geen kwaad zouden doen.” 37 studenten en vier bewoners werden in koelen bloede vermoord. Hoeveel scholieren zijn ontvoerd, is nog onduidelijk. Sommige bronnen spreken van zeven studenten, terwijl anderen denken dat het er tientallen zijn. Op het moment van de aanval waren er waarschijnlijk zestig leerlingen in het gebouw.
Mary Masika vertelde aan de BBC dat ze geschreeuw hoorde. Ze hoorde later de aanvallers met elkaar praten. “Een van hen vroeg of de klus geklaard was. Ze spraken Swahili en begonnen daarna ‘Allahu Akbar’ (Allah is de grootste) te roepen. Na deze jubelzang verklaarde een van hen: We zijn erin geslaagd het land van Museveni (president van Oeganda, red.) te destabiliseren.”
Onherkenbaar
Zondag mochten veldwerkers van Open Doors het terrein op om de verbrande slaapzalen van de jongens te bekijken. Zij zagen een tafereel van verwoesting, waar politieagenten nog steeds bezig waren om de overblijfselen van de lichamen te verzamelen. Veel lichamen waren zo onherkenbaar verbrand, dat DNA-tests nodig zijn om de identiteit te achterhalen. De onzekerheid en het wachten maken het leed van de ouders extra groot.
Veldwerkers van Open Doors bezochten twee families die dierbaren hadden verloren bij de aanslag. Een familie had al twee familieleden begraven – een vader die bewaker was op de school, Zephanas Mbusa en zijn 17-jarige zoon, Elton, die een leerling op de school was. De tweede zoon van het gezin (20 jaar oud) is mogelijk ontvoerd. Een ander gezin kreeg ondersteuning van Open Doors; helaas is het lichaam van hun dochter nog niet geïdentificeerd of gevonden. De familie besloot desondanks voorbereidingen te treffen voor een begrafenis.
De terreuraanval heeft de gemeenschap diep getroffen. Er is een avondklok van kracht. Veel scholen zijn gesloten en ouders is gevraagd hun kinderen op te halen. Veel ouders deden dat op voorhand al. “Ze zeggen dat ze liever thuis met hun kinderen sterven dan te horen dat ze zijn afgeslacht”, zei een kerkelijk leider.
Waarschuwing
Woordvoerder Jo Newhouse* van Open Doors Afrika reageerde geschokt na de brute aanval op studenten op de Lhubiriha Secondary School in Mpondwe. “Al jaren lijden de door christenen gedomineerde gemeenschappen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo enorm onder de bloedige terreur van de islamitische militante ADF. Voor hun benarde situatie is onvoldoende internationale aandacht. Het gemak waarmee de militanten de grens met Oeganda overstaken en meedogenloos enkele van de meest kwetsbaren in de samenleving aanvielen, is een grote zorg en dringende waarschuwing.”
De beveiliging in het gebied is opgevoerd. Open Doors is met partners ter plaatse en helpt slachtoffers waar mogelijk. “Deze aanval versterkt alleen maar onze inspanningen om bewustwording, gebed en steun voor het Lichaam van Christus. We roepen de regering van Oeganda op om snel op te treden om dit onrecht te beteugelen en haar burgers koste wat het kost te beschermen”, voegde Joshua Williams*, velddirecteur Sub-Sahara Afrika, eraan toe.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.