Oeganda rouwt na slachting op school

Aangevallen school in Oeganda

De ene begrafenis na de andere houdt het openbare leven in het Oegandese grensstadje Mpondwe in de greep. Afgelopen vrijdag richtten islamitische rebellen er een bloedbad aan op een middelbare school. Ongeveer veertig leerlingen werden bruut vermoord, zeker zeven zijn ontvoerd naar buurland Congo.

Volgens Mary Masika, die tegenover de school woont, zongen de kinderen meestal hymnen voor het slapengaan. Die avondroutine werd vrijdag bruut onderbroken toen militanten de school aanvielen, op het moment dat de jongeren naar bed zouden gaan. De rebellen sloten de leerlingen op in hun slaapzalen en staken die in brand. Wie ontsnapte aan het vuur, werd door de rebellen aangevallen met geweren en machetes.

In koelen bloede

Een veldwerker van Open Doors sprak met een overlevende. “Die vertelde dat de militanten wilden weten of er moslims onder de studenten waren. Die moesten dan apart gaan staan omdat ze geloofsgenoten geen kwaad zouden doen.” 37 studenten en vier bewoners werden in koelen bloede vermoord. Hoeveel scholieren zijn ontvoerd, is nog onduidelijk. Sommige bronnen spreken van zeven studenten, terwijl anderen denken dat het er tientallen zijn. Op het moment van de aanval waren er waarschijnlijk zestig leerlingen in het gebouw.

Mary Masika vertelde aan de BBC dat ze geschreeuw hoorde. Ze hoorde later de aanvallers met elkaar praten. “Een van hen vroeg of de klus geklaard was. Ze spraken Swahili en begonnen daarna ‘Allahu Akbar’ (Allah is de grootste) te roepen. Na deze jubelzang verklaarde een van hen: We zijn erin geslaagd het land van Museveni (president van Oeganda, red.) te destabiliseren.”

Onherkenbaar

Zondag mochten veldwerkers van Open Doors het terrein op om de verbrande slaapzalen van de jongens te bekijken. Zij zagen een tafereel van verwoesting, waar politieagenten nog steeds bezig waren om de overblijfselen van de lichamen te verzamelen. Veel lichamen waren zo onherkenbaar verbrand, dat DNA-tests nodig zijn om de identiteit te achterhalen. De onzekerheid en het wachten maken het leed van de ouders extra groot.

Veldwerkers van Open Doors bezochten twee families die dierbaren hadden verloren bij de aanslag. Een familie had al twee familieleden begraven – een vader die bewaker was op de school, Zephanas Mbusa en zijn 17-jarige zoon, Elton, die een leerling op de school was. De tweede zoon van het gezin (20 jaar oud) is mogelijk ontvoerd. Een ander gezin kreeg ondersteuning van Open Doors; helaas is het lichaam van hun dochter nog niet geïdentificeerd of gevonden. De familie besloot desondanks voorbereidingen te treffen voor een begrafenis.

De terreuraanval heeft de gemeenschap diep getroffen. Er is een avondklok van kracht. Veel scholen zijn gesloten en ouders is gevraagd hun kinderen op te halen. Veel ouders deden dat op voorhand al. “Ze zeggen dat ze liever thuis met hun kinderen sterven dan te horen dat ze zijn afgeslacht”, zei een kerkelijk leider.

Waarschuwing

Woordvoerder Jo Newhouse* van Open Doors Afrika reageerde geschokt na de brute aanval op studenten op de Lhubiriha Secondary School in Mpondwe. “Al jaren lijden de door christenen gedomineerde gemeenschappen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo enorm onder de bloedige terreur van de islamitische militante ADF. Voor hun benarde situatie is onvoldoende internationale aandacht. Het gemak waarmee de militanten de grens met Oeganda overstaken en meedogenloos enkele van de meest kwetsbaren in de samenleving aanvielen, is een grote zorg en dringende waarschuwing.”

De beveiliging in het gebied is opgevoerd. Open Doors is met partners ter plaatse en helpt slachtoffers waar mogelijk. “Deze aanval versterkt alleen maar onze inspanningen om bewustwording, gebed en steun voor het Lichaam van Christus. We roepen de regering van Oeganda op om snel op te treden om dit onrecht te beteugelen en haar burgers koste wat het kost te beschermen”, voegde Joshua Williams*, velddirecteur Sub-Sahara Afrika, eraan toe.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven