Ooit ontvoerd door Boko Haram,
nu afgestudeerd" />

Ooit ontvoerd door Boko Haram,
nu afgestudeerd

Mary Katambia

Mary Katambi, een van de 276 Nigeriaanse meisjes die in 2014 door Boko Haram werden ontvoerd van de middelbare school in de provincie Chibok, heeft haar diploma boekhouden behaald. Het werd een bijzondere diploma-uitreiking, aan de American University in de stad Yola in Nigeria.  

Donderdag 8 juli is een dag die Mary nooit meer zal vergeten. En haar ouders ook niet. Trots poseert de 24-jarige studente met haar ouders voor de camera. In haar handen houdt ze het felbegeerde diploma. Vader Katambi is zo blij over het afstuderen van zijn dochter, dat hij nauwelijks uit zijn woorden kan komen. “Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat mijn dochter uit de handen van Boko Haram gered zou worden. Toen ik zag hoe Mary haar diploma in ontvangst nam, liepen de tranen mij over de wangen. Ik zag Gods genade. Want dat mijn kinderen ooit op de universiteit zouden studeren… ik ben maar een boer die voor zijn gezin probeert te zorgen. Maar God deed het, Hij deed het ondenkbare en ongelooflijke!” 

Moeder Saratu moet huilen en lachen tegelijk. Ze ziet haar dochter in afscheidsgala foto’s maken en vrolijk zijn. “Ik ben gelukkig vandaag”, zegt ze bedeesd. “Die vreugde komt uit het diepst van mijn hart. Ik had nooit gedacht dat ik Mary weer zou zien. Maar de gebeden van gelovigen hebben haar uit gevangenschap gehaald en nu is ze afgestudeerd aan de universiteit. Yesu na gode – dank U Jezus!” 

Vastberaden 

Mary is de eerste student van de ‘Chibok-meisjes’ die afstudeert. Anderen van hen zijn begonnen maar zijn gestopt, sommigen zitten nog op school. “Mary is een uitzonderlijke leerling , vastberaden en doelgericht”, vertelt Yakubu Nkeki Maina, die de ouders begeleidde tijdens de ontvoeringsperiode en nu bij de diploma-uitreiking aanwezig is. Hij bedankt Open Doors nadrukkelijk voor alle bijstand “vanaf het begin van de ontvoering tot op heden. Uw trouwe bezoeken aan Chibok, zelfs toen de aanvallen op de stad doorgingen, vond ik niet te bevatten: zo liet u zien dat we inderdaad één zijn door Christus. Het programma voor traumagenezing en de bemoedigingskaarten, hebben ons echt gesterkt. Dank voor de gebeden, de voedselhulp en financiële steun! Moge God u zegenen.” 

Maina roept op de resterende 112 ‘Chibok-girls’ en andere meisjes die nog in gevangenschap zijn, niet te vergeten. Want zeven jaar na de ontvoering is de Nigeriaanse regering er nog altijd niet in geslaagd om deze kinderen te bevrijden. Mary’s vader Katambi sluit zich daarbij aan. “Ik herinner me dat toen onze kinderen in 2014 werden ontvoerd, de wereld met ons mee bad en meeleefde. Ik ben hier vandaag om te getuigen dat God de gebeden van Zijn kinderen verhoort. Stop alstublieft niet met bidden voor de andere meisjes en kinderen die in handen zijn van de ontvoerders. Bid dat God hen in vrijheid brengt en dat wij op een dag zullen komen om meer diploma-uitreikingen te vieren.” 

Chibok Schoolgirls

Mary is de oudste in het gezin van Katambi en Saratu. Het gezin woont in Makalama. Mary kan goed leren en is een veelbelovende leerling. In april 2014 overvallen dertig Boko Haramstrijders ’s nachts de school. Zij ontvoeren 276 meisjes en steken de school in brand. Ongeveer zestig meiden weten te ontsnappen, maar 219 worden naar een afgelegen kamp in het oerwoud gebracht. De ‘Chibok Schoolgirls’ zijn wereldnieuws, maar dat brengt hun vrijlating niet dichterbij. Toch begint de 16-jarige Mary al snel met een groep andere meiden plannen te maken om te ontsnappen. Het lukt ze enkele weken later heimelijk weg te komen en na een gevaarlijke tocht de bewoonde wereld te bereiken. Het nieuws van de spectaculaire terugkeer van de meisjes verspreidt zich als een lopend vuurtje. In de loop der jaren komt ongeveer de helft van de groep weer vrij. Veel andere meisjes verkeren nog in gevangenschap, over het lot van de meesten is nog weinig bekend. 

Gebedspunten

  • Bid de Here God of alle ontvoerde meisjes in Nigeria weer mogen vrijkomen en in vrijheid kunnen leven, leren en werken. 
  • Dank God voor alle steun die Open Doors kan geven aan wanhopige gezinnen als een dochter ontvoerd is.  
  • Bid voor de autoriteiten in Nigeria. Dat zij niet zwichten voor geweld, omkoping of onverschillig raken over het lot van ontvoerde schoolkinderen, maar zich inzetten voor meer veiligheid en voor hulp aan slachtoffers. 
  • Vraag de Here God te werken in de harten van extremistische kidnappers, zodat zij spijt krijgen van hun slechte daden en zich bekeren. 
  • Bid voor de meisjes die na hun ontvoering zijn uitgehuwelijkt of gedwongen zijn tot bekering als moslima. Bid voor hun ouders en familie die al jaren in onzekerheid leven. 

Fotobijschrift: Mary poseert met haar ouders na de uitreiking van haar boekhouddiploma. 
(bron: Open Doors) 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven