Wat doe je als jonge vrouw wanneer zelfs je eigen kerk je buiten sluit nadat je ongewild een kind kreeg uit een verkrachting van een Boko Haram-strijder? Vergeven of vergelden?

Op zaterdag 13 februari (17.35 uur, NPO 2) besteedde EO-Metterdaad in een indringende televisieuitzending aandacht aan het verhaal van jonge christenvrouwen in Nigeria die dit meemaakten. Ze werden slachtoffer van Boko Haram. Ze leven onder het juk van de shariawet die door deze extremistische islamitische beweging werd ingevoerd in het noorden van Nigeria. Het leven van een christenvrouw is in deze context per definitie niets waard, althans in de ogen van hun machthebbers. Open Doors heeft een traumacentrum opgezet om deze vrouwen met professionele hulp te ondersteunen.

Marjon Snel van Open Doors was in Nigeria en sprak persoonlijk met een aantal jonge weduwes die slachtoffer werden. Ze vertelt in deze televisieuitzending het indrukwekkende verhaal van Rebecca die meemaakte hoe haar man werd vermoord. Zijn lichaam werd voor haar eigen ogen in brand gestoken. Toch kon ze vergeven…

Ijanada

Ook werd in de uitzending aandacht besteed aan Ijanada (18). Zij is ontvoerd en verkracht door Boko Haram strijders. Nadat ze wist te ontsnappen met haar baby, werd ze aanvankelijk verstoten door haar eigen kerkgemeenschap. Kerkgenoten keken haar met de nek aan omdat ze een kind van de vijand had gebaard. Met traumahulp van Open Doors kon zij haar leven weer opbouwen.

Uitzending gemist?

Bekijk de uitzending van EO-Metterdaad van zaterdag 13 februari hieronder terug (link opent in nieuw tabje).

Nigeria staat op de 9e plaats van de Open Doors Ranglijst Christenvervolging. Alleen al in het afgelopen jaar werden in Nigeria 3.530 christenen vanwege hun geloof vermoord. In absolute aantallen is Nigeria het land waar de meeste christenen werden vermoord. De toename van extreem geweld in landen ten zuiden van de Sahara is een van de belangrijke trends in de ranglijst 2021.