Open Doors geschokt over
extreme stijging geweld in Nigeria" />

Open Doors geschokt over
extreme stijging geweld in Nigeria

Nigeria

Het aantal moorden en ontvoeringen in Nigeria is in de eerste helft van dit jaar explosief toegenomen. Open Doors reageert “ontzet” op de dramatische toename van geweld.

Uit een recent overzicht van de Nigeria Security Tracker (NST) blijkt dat er in de periode januari tot juni van dit jaar 5.800 moorden en 2.943 ontvoeringen in Nigeria plaatsvonden. Vooral het noorden van het Afrikaanse land heeft ernstig te lijden onder dit geweld. In dit (overwegend islamitische) deel van Nigeria zijn ten minste 4.015 moorden en 2.304 ontvoeringen gemeld.

Frans Veerman, onderzoeker bij Open Doors, is ontzet over het geweldsniveau en het leed voor talloze gezinnen. Vooral christenen zijn het slachtoffer, geeft hij aan. Volgens het gezaghebbende Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors, waren vorig jaar onder de 5.678 dodelijke slachtoffers 3.403 christenen. “Het lijkt erop dat de aantallen stijgen”, vreest Veerman.

“Als het geweld de komende zes maanden op deze manier blijft toenemen, dan zullen de jaarcijfers dramatisch hoger zijn”, waarschuwt de onderzoeker. “Dit roept de dringende vraag op: hoe hoog moeten de niveaus stijgen voordat er enige vorm van effectieve interventie is?”

Nigeria staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 206 miljoen inwoners is bijna de helft christen. Nergens ter wereld vallen jaarlijks zo veel doden onder christenen als in Nigeria.

Fotobijschrift: Het dorp van dominee Jeremiah (l.) in Midden-Nigeria was vorig jaar verschillende keren het doelwit van aanvallen door militante herders die geen aanwezigheid van christenen in Nigeria dulden.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven