Het aantal moorden en ontvoeringen in Nigeria is in de eerste helft van dit jaar explosief toegenomen. Open Doors reageert “ontzet” op de dramatische toename van geweld.

Uit een recent overzicht van de Nigeria Security Tracker (NST) blijkt dat er in de periode januari tot juni van dit jaar 5.800 moorden en 2.943 ontvoeringen in Nigeria plaatsvonden. Vooral het noorden van het Afrikaanse land heeft ernstig te lijden onder dit geweld. In dit (overwegend islamitische) deel van Nigeria zijn ten minste 4.015 moorden en 2.304 ontvoeringen gemeld.

Frans Veerman, onderzoeker bij Open Doors, is ontzet over het geweldsniveau en het leed voor talloze gezinnen. Vooral christenen zijn het slachtoffer, geeft hij aan. Volgens het gezaghebbende Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors, waren vorig jaar onder de 5.678 dodelijke slachtoffers 3.403 christenen. “Het lijkt erop dat de aantallen stijgen”, vreest Veerman.

“Als het geweld de komende zes maanden op deze manier blijft toenemen, dan zullen de jaarcijfers dramatisch hoger zijn”, waarschuwt de onderzoeker. “Dit roept de dringende vraag op: hoe hoog moeten de niveaus stijgen voordat er enige vorm van effectieve interventie is?”

Nigeria staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 206 miljoen inwoners is bijna de helft christen. Nergens ter wereld vallen jaarlijks zo veel doden onder christenen als in Nigeria.

Fotobijschrift: Het dorp van dominee Jeremiah (l.) in Midden-Nigeria was vorig jaar verschillende keren het doelwit van aanvallen door militante herders die geen aanwezigheid van christenen in Nigeria dulden.