Open Doors geschokt over
extreme stijging geweld in Nigeria

Nigeria

Het aantal moorden en ontvoeringen in Nigeria is in de eerste helft van dit jaar explosief toegenomen. Open Doors reageert “ontzet” op de dramatische toename van geweld.

Uit een recent overzicht van de Nigeria Security Tracker (NST) blijkt dat er in de periode januari tot juni van dit jaar 5.800 moorden en 2.943 ontvoeringen in Nigeria plaatsvonden. Vooral het noorden van het Afrikaanse land heeft ernstig te lijden onder dit geweld. In dit (overwegend islamitische) deel van Nigeria zijn ten minste 4.015 moorden en 2.304 ontvoeringen gemeld.

Frans Veerman, onderzoeker bij Open Doors, is ontzet over het geweldsniveau en het leed voor talloze gezinnen. Vooral christenen zijn het slachtoffer, geeft hij aan. Volgens het gezaghebbende Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors, waren vorig jaar onder de 5.678 dodelijke slachtoffers 3.403 christenen. “Het lijkt erop dat de aantallen stijgen”, vreest Veerman.

“Als het geweld de komende zes maanden op deze manier blijft toenemen, dan zullen de jaarcijfers dramatisch hoger zijn”, waarschuwt de onderzoeker. “Dit roept de dringende vraag op: hoe hoog moeten de niveaus stijgen voordat er enige vorm van effectieve interventie is?”

Nigeria staat op de negende plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 206 miljoen inwoners is bijna de helft christen. Nergens ter wereld vallen jaarlijks zo veel doden onder christenen als in Nigeria.

Fotobijschrift: Het dorp van dominee Jeremiah (l.) in Midden-Nigeria was vorig jaar verschillende keren het doelwit van aanvallen door militante herders die geen aanwezigheid van christenen in Nigeria dulden.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch …

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds Lees verder »

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie …

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging Lees verder »

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te …

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven