Open Doors roept Nigeria op tot bevrijding honderden gijzelaars

Nigeria

Nigeria – De christelijke organisatie Open Doors wil dat president Muhammadu Buhari van Nigeria zich meer inspant voor de bevrijding van ontvoerde meisjes in zijn land.

Het is morgen (19 februari) twee jaar geleden dat de 14-jarige Leah Sharibu op school in Dapchi werd ontvoerd, samen met veel andere leerlingen. De meesten van hen kwamen in de weken erna weer vrij, maar Leah bleef vanwege haar christelijke geloof in handen van Boko Haram. Omdat Leah een van de weinigen is die bij naam bekend is, groeide de christelijke tiener uit tot het boegbeeld van slachtoffers van ontvoering.

Open Doors, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, stelt dat de Nigeriaanse overheid meer kan doen voor honderden vrouwen en meisjes die zijn ontvoerd door extremistische milities. Met name Boko Haram heeft in de afgelopen tien jaar duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd. Zo worden nog ongeveer honderd van de 276 ontvoerde meisjes die in 2014 uit de stad Chibok zijn geroofd, vermist. Veel gegijzelde kinderen worden misbruikt als seksslaven of aanslagplegers, of gedwongen tot bekering tot de islam.

“Zij zijn getraumatiseerd en voelen zich vaak vergeten en in de steek gelaten door hun eigen regering”, zegt Illia Djadi, onderzoeker bij Open Doors. “Zij verkeren te lang in deze duisternis.” Bovendien, stelt Djadi, kan de Nigeriaanse overheid meer doen voor het emotionele welzijn van de betrokken families door een grotere betrokkenheid aan de dag te leggen.

President Buhari verzekerde Leah’s familie in oktober 2018 dat hij er alles aan zou doen om de tiener vrij te krijgen. Diezelfde maand bracht Boko Haram een ​​verklaring uit met de mededeling dat Leah een “slaaf voor het leven” zou zijn. Naar verluidt is het meisje gedwongen tot een huwelijk met een militieleider van Boko Haram en zou zij inmiddels een zoontje hebben.

“Dit is niet de eerste keer dat deze geruchten opduiken”, reageert Gideon Par-Mallam. Deze Nigeriaanse voorganger die de afgelopen twee jaar nauw met de familie Sharibu heeft samengewerkt, maant dan ook tot voorzichtigheid om de familie niet verder te ontmoedigen. Liever ziet hij dat de wereldgemeenschap het seksuele en spirituele misbruik van christelijke meisjes resoluut veroordeelt. “Lea is gedwongen zich te bekeren tot de islam. Dit is onaanvaardbaar en de internationale gemeenschap moet zich hiertegen uitspreken.”

Nigeria staat op de 12e plek op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Uit het onderzoek voor de ranglijst blijkt dat in Nigeria en Pakistan het ergste is ter wereld. In Nigeria werden vorig jaar 1.350 christenen om hun geloof gedood.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven