Open Doors verontrust over schrappen Nigeria uit zwarte lijst

David Curry Directeur Open Doors USA

De Verenigde Staten hebben Nigeria geschrapt van de zwarte lijst van landen die de godsdienstvrijheid ernstig schenden. Open Doors en de Amerikaanse waakhond voor geloofsvrijheid Uscirf reageren woensdag teleurgesteld en verbijsterd.

Ieder jaar maakt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een overzicht van staten waar godsdienstvrijheid onder vuur ligt. Landen die op de lijst staan, krijgen te maken met politieke en economische druk van Washington. Op hun beurt reageren regeringen fel als ze op de lijst komen te staan.

Directeur David Curry van Open Doors USA zei “diep verontrust” te zijn over de “verbijsterende fout” om Nigeria van de lijst halen. Het land staat op de negende plek van de Ranglijst Christenvervolging. “Open Doors heeft al meer dan tien jaar elk jaar duizenden gerichte moorden op Nigeriaanse christenen gedocumenteerd. In geen enkel ander land ter wereld zien we zo’n aanhoudend niveau van regelrecht geweld gericht tegen een christelijke gemeenschap.”

De situatie in het Afrikaanse land is het afgelopen jaar alleen maar verslechterd, waarschuwt Curry. “De Nigeriaanse regering heeft hardnekkig geweigerd dit geweld aan te pakken. De verwijdering van Nigeria van deze lijst zal slechte actoren aanmoedigen en inspanningen om vrede in de regio te brengen sterk afschrikken.”

Averechts effect

Open Doors-onderzoeker Sam Brownback sprak eveneens van ‘’een zware klap voor de godsdienstvrijheid in Nigeria als in de hele regio’’. In plaats dat de VS al het mogelijke zouden doen tegen meedogenloos geweld tegen christenen, gebeurt het tegenovergestelde. “Zo belonen we de Nigeriaanse regering voor het tolereren van ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid. Het is een boodschap aan extremisten dat hun acties ongestraft zullen blijven.” Gelovigen in Nigeria dragen de gevolgen van deze beslissing. “Dat is onaanvaardbaar”, aldus Brownback.

Het Amerikaanse comité voor internationale godsdienstvrijheid Uscirf reageerde onthutst. “Dit is onverklaarbaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onze aanbevelingen bij het aanwijzen van de ergste schenders van religieuze vrijheid niet overgenomen”, zei Uscirf-voorzitter Nadine Maenza. Het adviescomité is ontevreden dat ook India, Syrië en Vietnam niet op de zwarte lijst staan.

Rusland en taliban

Wel juicht Uscirf het toe dat Rusland en de taliban in Afghanistan op de zwarte lijst zijn gezet. Andere landen die zijn toegevoegd, zijn Myanmar (op de lijst Birma genoemd), China, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Pakistan, Saoedi-Arabië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Een aantal landen is op de Special Watch List gezet. Algerije is dit jaar aan deze speciale volglijst toegevoegd, waar de Comoren, Cuba en Nicaragua al langer staan vermeld. Ten slotte is er nog een lijst met niet-statelijke geloofsschenders, waaronder organisaties en terreurgroepen als al-Shabaab, Boko Haram en Islamitische Staat.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch …

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds Lees verder »

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie …

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging Lees verder »

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te …

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven