Opnieuw bloedig geweld tegen christenen in Nigeria

Nigeria voedselhulp

Abuja – De bloedige aanvallen op christenen in Nigeria blijven onverminderd doorgaan, ondanks het uitgaansverbod door de coronacrisis. In de afgelopen weken zijn bijna dertig mensen, onder wie acht kinderen, vermoord.

De bloedbaden vonden plaats in de staat Kaduna, in het midden van het land. Afgelopen dinsdagnacht overvielen groepen gewapende mannen een drietal dorpen, waarbij negen inwoners zijn omgekozen. Veel dorpelingen zijn de bush in gevlucht.

De aanvallen kwamen slechts twee dagen na het bloedbad van maandag in het dorp Gonan Rogo waarbij achttien mensen zijn vermoord. De daders kozen doelgericht christelijke inwoners, waarbij ze vrouwen en kinderen niet ontzagen. Het jongste slachtoffer, Rejoice, was 4 jaar oud. Zij werd dindagnacht samen met haar ouders en zusjes Patience en Revelation vermoord.

De daders zijn volgens ooggetuigen islamitische Fulani-herders die zich niets aantrekken van de lockdown-maatregelen in Nigeria. Zo schoten zij in het dorp Makyali de pasgetrouwde Saraunia Lucky (25) dood, terwijl ze haar enkele weken oude baby in haar armen hield. Hoewel ook het kindje een kogel in het hoofd kreeg, overleefde het de aanval door een snelle operatie in een nabijgelegen ziekenhuis. Na de ingreep is de baby door kerkleden naar een beter ziekenhuis gebracht. Een tante heeft de zorg voor het kind op zich genomen.

Vermoedelijke Fulani-militanten schoten op 25 april vijf christenen in het Kafuna-district (in de staat Kaduna) dood. Overlevenden hebben later gruwelijke foto’s met Open Doors gedeeld. Uit piëteit met de slachtoffers zijn de foto’s niet openbaar gemaakt. Ook christenen in de staat Plateau hebben te maken met aanhoudende militante aanvallen van Fulani. Ook in deze regio zijn de aanvallen voortgezet.

Hoewel sociaal-economische factoren het conflict zeker aandrijven, zeggen christenen dat er een onmiskenbaar religieus motief is. Dat blijkt volgens hen duidelijk uit het feit dat christelijke gemeenschappen onevenredig het slachtoffer worden van het geweld door Fulani-herders.

Nigeria staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven