Opnieuw bloedig geweld tegen christenen in Nigeria" />

Opnieuw bloedig geweld tegen christenen in Nigeria

Nigeria voedselhulp

Abuja – De bloedige aanvallen op christenen in Nigeria blijven onverminderd doorgaan, ondanks het uitgaansverbod door de coronacrisis. In de afgelopen weken zijn bijna dertig mensen, onder wie acht kinderen, vermoord.

De bloedbaden vonden plaats in de staat Kaduna, in het midden van het land. Afgelopen dinsdagnacht overvielen groepen gewapende mannen een drietal dorpen, waarbij negen inwoners zijn omgekozen. Veel dorpelingen zijn de bush in gevlucht.

De aanvallen kwamen slechts twee dagen na het bloedbad van maandag in het dorp Gonan Rogo waarbij achttien mensen zijn vermoord. De daders kozen doelgericht christelijke inwoners, waarbij ze vrouwen en kinderen niet ontzagen. Het jongste slachtoffer, Rejoice, was 4 jaar oud. Zij werd dindagnacht samen met haar ouders en zusjes Patience en Revelation vermoord.

De daders zijn volgens ooggetuigen islamitische Fulani-herders die zich niets aantrekken van de lockdown-maatregelen in Nigeria. Zo schoten zij in het dorp Makyali de pasgetrouwde Saraunia Lucky (25) dood, terwijl ze haar enkele weken oude baby in haar armen hield. Hoewel ook het kindje een kogel in het hoofd kreeg, overleefde het de aanval door een snelle operatie in een nabijgelegen ziekenhuis. Na de ingreep is de baby door kerkleden naar een beter ziekenhuis gebracht. Een tante heeft de zorg voor het kind op zich genomen.

Vermoedelijke Fulani-militanten schoten op 25 april vijf christenen in het Kafuna-district (in de staat Kaduna) dood. Overlevenden hebben later gruwelijke foto’s met Open Doors gedeeld. Uit piëteit met de slachtoffers zijn de foto’s niet openbaar gemaakt. Ook christenen in de staat Plateau hebben te maken met aanhoudende militante aanvallen van Fulani. Ook in deze regio zijn de aanvallen voortgezet.

Hoewel sociaal-economische factoren het conflict zeker aandrijven, zeggen christenen dat er een onmiskenbaar religieus motief is. Dat blijkt volgens hen duidelijk uit het feit dat christelijke gemeenschappen onevenredig het slachtoffer worden van het geweld door Fulani-herders.

Nigeria staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven