Opnieuw terreuraanslagen tegen kerken in Nigeria

Bij aanslagen op drie kerken in Kajuru, in het noorden van Nigeria, zijn ten minste drie doden gevallen en zeker dertig kerkgangers ontvoerd. Dat hebben de autoriteiten bevestigd. Het is de zoveelste aanslag op kerken in een reeks deze maand. 

De herhaalde aanvallen op voornamelijk christelijke boerengemeenschappen zorgen voor paniek en angst in de deelstaat Kaduna. De deelstaatregering stelt dat ‘terroristen en bandieten’ achter het geweld zitten, maar veldpartners van Open Doors geloven dat het om etnische Fulani gaat. Zij zaaien angst door ontvoering en verkrachting, beroven huizen en verdrijving de lokale bevolking van hun land en uiteindelijk uit het gebied.  

Gewapende daders op motorfietsen vielen zondagochtend twee katholieke kerken en de Maranatha-baptistengemeente in het dorp Rubu aan. De diensten waren toen net begonnen. Drie kerkgangers werden vermoord, twee raakten gewond en zijn meer dan dertig gelovigen ontvoerd.  

Samuel Aruwan, belast met binnenlandse veiligheid voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, bevestigde dat er drie doden zijn gevallen, “een man en een nog te identificeren vrouw zijn gewond geraakt. De bandieten plunderden winkels en voerden waardevolle spullen weg uit de dorpen.” 

Reeks  

Eerder deze maand, op 5 juni, hadden gewapende mannen twee andere kerken en dorpen op soortgelijke wijze overvallen. Ze legden de kerken in de as en brachten zeker 32 inwoners om het leven. Omdat er een helikopter tijdens de aanval aanwezig was, zorgde dat voor extra paniek. Veel inwoners dachten dat het toestel betrokken was bij de aanval. Het bleek echter te gaan om een luchtmachthelikopter die verbrande huizen had waargenomen en de overvallers aanviel vlak voordat zij zich terugtrokken. Kort erna arriveerden grondtroepen in het gebied. 

In het relatief rustige zuidwesten van Nigeria vermoordden gewapende mannen tijdens Pinksteren ruim zeventig gelovigen. De aanslag op de katholieke kerk schokte veel Nigerianen, net als de christelijke gemeenschap wereldwijd. Paus Franciscus riep op te blijven bidden voor de nabestaanden en Nigeria. Het Afrikaanse land staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

9 augustus 2023

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag

Twee kerkleiders in Colombia zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De pastors waren het doelwit van een criminele groepering. De twee katholieke voorgangers werden afgelopen maand onder vuur genomen, nadat ze een mis hadden opgedragen in het dorp Esmeralda. Het dorp ligt in het departement Cauca, een streek die als een van de meest gewelddadige in Colombia wordt beschouwd. Misdaadbendes hebben het voorzien op priesters, predikanten en etnische leiders …

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag Lees verder »

Lees meer
Oeganda rouwt na slachting op school 20 juni 2023

Oeganda rouwt na slachting op school

De ene begrafenis na de andere houdt het openbare leven in het Oegandese grensstadje Mpondwe in de greep. Afgelopen vrijdag richtten islamitische rebellen er een bloedbad aan op een middelbare school. Ongeveer veertig leerlingen werden bruut vermoord, zeker zeven zijn ontvoerd naar buurland Congo. Volgens Mary Masika, die tegenover de school woont, zongen de kinderen meestal hymnen voor het slapengaan. Die avondroutine werd vrijdag bruut onderbroken toen militanten de school …

Oeganda rouwt na slachting op school Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven