Bij aanslagen op drie kerken in Kajuru, in het noorden van Nigeria, zijn ten minste drie doden gevallen en zeker dertig kerkgangers ontvoerd. Dat hebben de autoriteiten bevestigd. Het is de zoveelste aanslag op kerken in een reeks deze maand.
De herhaalde aanvallen op voornamelijk christelijke boerengemeenschappen zorgen voor paniek en angst in de deelstaat Kaduna. De deelstaatregering stelt dat ‘terroristen en bandieten’ achter het geweld zitten, maar veldpartners van Open Doors geloven dat het om etnische Fulani gaat. Zij zaaien angst door ontvoering en verkrachting, beroven huizen en verdrijving de lokale bevolking van hun land en uiteindelijk uit het gebied.
Gewapende daders op motorfietsen vielen zondagochtend twee katholieke kerken en de Maranatha-baptistengemeente in het dorp Rubu aan. De diensten waren toen net begonnen. Drie kerkgangers werden vermoord, twee raakten gewond en zijn meer dan dertig gelovigen ontvoerd.
Samuel Aruwan, belast met binnenlandse veiligheid voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, bevestigde dat er drie doden zijn gevallen, “een man en een nog te identificeren vrouw zijn gewond geraakt. De bandieten plunderden winkels en voerden waardevolle spullen weg uit de dorpen.”
Reeks
Eerder deze maand, op 5 juni, hadden gewapende mannen twee andere kerken en dorpen op soortgelijke wijze overvallen. Ze legden de kerken in de as en brachten zeker 32 inwoners om het leven. Omdat er een helikopter tijdens de aanval aanwezig was, zorgde dat voor extra paniek. Veel inwoners dachten dat het toestel betrokken was bij de aanval. Het bleek echter te gaan om een luchtmachthelikopter die verbrande huizen had waargenomen en de overvallers aanviel vlak voordat zij zich terugtrokken. Kort erna arriveerden grondtroepen in het gebied.
In het relatief rustige zuidwesten van Nigeria vermoordden gewapende mannen tijdens Pinksteren ruim zeventig gelovigen. De aanslag op de katholieke kerk schokte veel Nigerianen, net als de christelijke gemeenschap wereldwijd. Paus Franciscus riep op te blijven bidden voor de nabestaanden en Nigeria. Het Afrikaanse land staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.