Opnieuw terreuraanslagen tegen kerken in Nigeria

Spelende kinderen in Nigeria

Bij aanslagen op drie kerken in Kajuru, in het noorden van Nigeria, zijn ten minste drie doden gevallen en zeker dertig kerkgangers ontvoerd. Dat hebben de autoriteiten bevestigd. Het is de zoveelste aanslag op kerken in een reeks deze maand. 

De herhaalde aanvallen op voornamelijk christelijke boerengemeenschappen zorgen voor paniek en angst in de deelstaat Kaduna. De deelstaatregering stelt dat ‘terroristen en bandieten’ achter het geweld zitten, maar veldpartners van Open Doors geloven dat het om etnische Fulani gaat. Zij zaaien angst door ontvoering en verkrachting, beroven huizen en verdrijving de lokale bevolking van hun land en uiteindelijk uit het gebied.  

Gewapende daders op motorfietsen vielen zondagochtend twee katholieke kerken en de Maranatha-baptistengemeente in het dorp Rubu aan. De diensten waren toen net begonnen. Drie kerkgangers werden vermoord, twee raakten gewond en zijn meer dan dertig gelovigen ontvoerd.  

Samuel Aruwan, belast met binnenlandse veiligheid voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, bevestigde dat er drie doden zijn gevallen, “een man en een nog te identificeren vrouw zijn gewond geraakt. De bandieten plunderden winkels en voerden waardevolle spullen weg uit de dorpen.” 

Reeks  

Eerder deze maand, op 5 juni, hadden gewapende mannen twee andere kerken en dorpen op soortgelijke wijze overvallen. Ze legden de kerken in de as en brachten zeker 32 inwoners om het leven. Omdat er een helikopter tijdens de aanval aanwezig was, zorgde dat voor extra paniek. Veel inwoners dachten dat het toestel betrokken was bij de aanval. Het bleek echter te gaan om een luchtmachthelikopter die verbrande huizen had waargenomen en de overvallers aanviel vlak voordat zij zich terugtrokken. Kort erna arriveerden grondtroepen in het gebied. 

In het relatief rustige zuidwesten van Nigeria vermoordden gewapende mannen tijdens Pinksteren ruim zeventig gelovigen. De aanslag op de katholieke kerk schokte veel Nigerianen, net als de christelijke gemeenschap wereldwijd. Paus Franciscus riep op te blijven bidden voor de nabestaanden en Nigeria. Het Afrikaanse land staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven