Opnieuw Nigeriaanse scholieren ontvoerd

Nigeriaanse studenten

Gewapende mannen hebben opnieuw 15 studenten ontvoerd en vier stafleden van een landbouwschool in het noordwesten van Nigeria. Het is de jongste in een reeks massa ontvoeringen van scholieren in Nigeria dit jaar.

Tijdens de aanval zondagnacht openden gewapende mannen het vuur op beveiligers van de school. Daarbij kwamen twee bewakers en een politieman om het leven. Mohammed Shehu, een woordvoerder van het politiedistrict Zamfara, bevestigde maandag dat er bij de ontvoering drie doden waren gevallen. Op dit moment is nog niet bekend of er ook christenen onder de ontvoerde studenten zijn. Bij eerdere ontvoeringen waren christelijke studenten vaak een belangrijk doelwit.

Het is al de tweede keer in een maand tijd dat de landbouwschool in de Noord-Nigeriaanse stad Bakura is aangevallen. Op 11 juli ontvoerden gewapende mannen al een leerkracht plus een staflid van dezelfde school. Maar die werden na vier dagen weer vrijgelaten.

Open Doors doet een dringend beroep op de Nigeriaanse overheid om grondig onderzoek te doen naar deze en andere ontvoeringen. Ook vraagt Open Doors om gebed voor een goede afloop voor alle betrokken studenten.

Losgeld

Sinds december zijn in het noorden al meer dan duizend scholieren en studenten ontvoerd. Na betaling van losgeld kwamen sommigen weer vrij, maar velen worden nog steeds vermist.

In de afgelopen acht maanden zijn ontvoeringen van scholieren en studenten fors toegenomen. Het blijkt een even tragische als lucratieve manier om snel geld te verdienen. Uit angst hebben ruim 600 scholen in de regio sinds december besloten hun deuren gesloten te houden. De armoede en de onveiligheid in het noorden van Nigeria zijn sterk toegenomen. Als gevolg van de Covid-19-pandemie is de regio in een diepe economische crisis beland. Ook voor corona stond het noorden al te boek als een van armste regio’s van het land met hoge werkloosheidscijfers.

Dodelijke slachtoffers

De ontvoeringen zijn een symptoom voor de toegenomen onveiligheid in heel Nigeria. Gewapende overvallen en conflicten tussen gemeenschappen eisen een zware tol. Regelmatig vallen dodelijke slachtoffers onder de lokale bevolking.  Vaak vragen de bandieten hoge bedragen aan losgeld. Maar zelfs na betaling blijft het onzeker of de studenten daadwerkelijk worden vrijgelaten, zo leert de praktijk.

Op 5 juli werden meer dan 120 studenten van de Baptist High School uit de plaats Kaduna ontvoerd. Vijf wisten te ontsnappen, 28 studenten werden later vrijgelaten. De kerk beweert dat er geen financiële deals zijn gesloten met de ontvoerders. Maar de president van de Nigeriaanse Baptist Convention, Israel Akanji, liet wel aan AP-journalisten weten dat er een losgeldbedrag van ongeveer 1200 Amerikaanse dollars was gevraagd per kind.

Gebedspunten

Bid voor alle getroffen gezinnen van deze brute ontvoeringen. Ouders wachten nog steeds op een veilige terugkeer van hun kinderen. Bid voor een spoedige vrijlating van al deze kinderen. Bid voor politieke druk op de Nigeriaanse overheid om in wijsheid te zoeken naar een goede oplossing voor de steeds dieper wordende crisis in Noord-Nigeria.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven