Volgens alarmerende berichten uit Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is president Roch Kaboré zondag gevangengenomen door muitende soldaten. Op verschillende plekken in de stad werd geweervuur gehoord. De soldaten vragen meer ondersteuning in hun strijd tegen de groeiende islamitische extremisten in de Sahel. De invloed van deze groepen wordt steeds groter.

De president wordt vastgehouden in een militaire barak ergens in de hoofdstad door zijn eigen soldaten. Dat bericht is afkomstig van vier veiligheidsfunctionarissen en een West-Afrikaanse diplomaat. De regering van Burkina Faso ontkende gisteren dat er een militaire coup gaande was. Tot op heden zijn er nog geen officiële mededelingen gedaan over de verblijfplaats van de president.

De muiterij komt na een reeks van dodelijke aanvallen op het regeringsleger dat in gevechten is verwikkeld met groepen gelieerd aan Islamitische Staat en al-Qaeda. Een woordvoerder van de militairen vertelde aan journalisten dat ze beter materieel en training nodig hebben om opgewassen te zijn tegen deze extremistische groepen. Verder eisen ze terugtrekking van het leger en hun ‘intelligence chiefs’. Ook willen ze betere voorzieningen voor gewonde soldaten en hun gezinnen.

Op dit moment lijkt de situatie kalm, maar het verleden leert dat criminele groepen van dit soort situaties gebruik maken door burgers en kerken tot doelwit te maken. De toenemende invloed van jihadistische groepen in Burkina Faso past in een trend die blijkt uit de jongste Ranglijst Christenvervolging. Daaruit blijkt dat Sub-Sahara Afrika geteisterd wordt door oprukkend geweld van deze groepen. “Het verspreidt zich als een olievlek”, meldt Afrikaspecialist Illia Djadi van Open Doors. Hij maakte onlangs een rondreis door deze gebieden. Sinds de val van Khadaffi in Libië functioneert dit land als toegangspoort voor dergelijke bewegingen.

Open Doors vraagt daarom juist in deze onzekere tijd om gebed voor Burkina Faso, voor een vreedzame oplossing, kalmte en ruimte voor een wijs oordeel. Bid dat de kerk in Burkina Faso een sterke stem voor hoop en eenheid zal zijn juist in deze onzekere tijd.

Burkina Faso (21 miljoen inwoners) staat op de 32e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er wonen naar schatting vijf miljoen christenen in Burkina Faso.

Bovenstaande foto van president Kaboré is genomen afgelopen november op het ‘Peace Forum’ in Parijs.