President Burkina Faso gevangen door eigen soldaten

President Kabore, Burkina Faso

Volgens alarmerende berichten uit Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, is president Roch Kaboré zondag gevangengenomen door muitende soldaten. Op verschillende plekken in de stad werd geweervuur gehoord. De soldaten vragen meer ondersteuning in hun strijd tegen de groeiende islamitische extremisten in de Sahel. De invloed van deze groepen wordt steeds groter.

De president wordt vastgehouden in een militaire barak ergens in de hoofdstad door zijn eigen soldaten. Dat bericht is afkomstig van vier veiligheidsfunctionarissen en een West-Afrikaanse diplomaat. De regering van Burkina Faso ontkende gisteren dat er een militaire coup gaande was. Tot op heden zijn er nog geen officiële mededelingen gedaan over de verblijfplaats van de president.

De muiterij komt na een reeks van dodelijke aanvallen op het regeringsleger dat in gevechten is verwikkeld met groepen gelieerd aan Islamitische Staat en al-Qaeda. Een woordvoerder van de militairen vertelde aan journalisten dat ze beter materieel en training nodig hebben om opgewassen te zijn tegen deze extremistische groepen. Verder eisen ze terugtrekking van het leger en hun ‘intelligence chiefs’. Ook willen ze betere voorzieningen voor gewonde soldaten en hun gezinnen.

Op dit moment lijkt de situatie kalm, maar het verleden leert dat criminele groepen van dit soort situaties gebruik maken door burgers en kerken tot doelwit te maken. De toenemende invloed van jihadistische groepen in Burkina Faso past in een trend die blijkt uit de jongste Ranglijst Christenvervolging. Daaruit blijkt dat Sub-Sahara Afrika geteisterd wordt door oprukkend geweld van deze groepen. “Het verspreidt zich als een olievlek”, meldt Afrikaspecialist Illia Djadi van Open Doors. Hij maakte onlangs een rondreis door deze gebieden. Sinds de val van Khadaffi in Libië functioneert dit land als toegangspoort voor dergelijke bewegingen.

Open Doors vraagt daarom juist in deze onzekere tijd om gebed voor Burkina Faso, voor een vreedzame oplossing, kalmte en ruimte voor een wijs oordeel. Bid dat de kerk in Burkina Faso een sterke stem voor hoop en eenheid zal zijn juist in deze onzekere tijd.

Burkina Faso (21 miljoen inwoners) staat op de 32e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er wonen naar schatting vijf miljoen christenen in Burkina Faso.

Bovenstaande foto van president Kaboré is genomen afgelopen november op het ‘Peace Forum’ in Parijs.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven