Priester vermoord in Burkina Faso

Een katholieke priester die sinds dinsdag werd vermist in Burkina Faso, blijkt te zijn vermoord. Drie anderen worden nog vermist. De moord is nog door niemand opgeëist.

Het lichaam van priester Rodrigue Sanon werd donderdagavond ontdekt in de bossen van Toumousseni, niet ver van de zuidwestelijke stad Banfora. In deze regio zijn de laatste tijd tal van islamitische extremisten actief.

De priester was dinsdag uit zijn parochie in Soubakanyedougou vertrokken voor een bijeenkomst in Banfora. Omdat hij niet kwam opdagen, werd een zoektocht gestart. Zijn auto is onbeschadigd teruggevonden op een kruispunt niet ver buiten Banfora, maar de priester en drie andere inzittenden waren verdwenen.

De politie sluit niet uit dat Sanon het slachtoffer is geworden van extremisten. Verschillende radicaalislamitische milities zijn in Burkina Faso actief. Het Afrikaanse land had een reputatie van vreedzaamheid, maar kwam vorig jaar voor het eerst in de Ranglijst Christenvervolging en staat dit jaar op de 32e plaats. De meerderheid van de 21 miljoen Burkinezen is islamitisch, maar de bijna vijf miljoen christenen vormen een grote minderheid in het land.

De aanslagen laten de Rooms-Katholieke Kerk in het land niet onberoerd. In 2019 zijn bij verschillende aanslagen meer dan tien katholieken, onder wie ook priesters, vermoord door moslimradicalen. Vorig jaar nam het dodelijk geweld af, maar groeide het aantal ontvoeringen, bedreigingen en aanslagen tegen christenen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven