Slachting onder christenen in Congo

Ten minste 26 christenen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn dinsdag vermoord door ADF-rebellen. “Ze zijn afgeslacht als beesten”, liet een christelijke ooggetuige weten.

Bij de gruwelijke slachtpartij zijn meer dan tien kinderen omgekomen. De Allied Democratic Forces (ADF), een groepering die banden heeft met de terreurbeweging IS, overviel in de nacht van maandag op dinsdag het christelijke dorp Masosi bij de stad Oicha in Noord-Kivu.

“Toen de mensen in het begin geweerschoten hoorden, dachten ze dat dieven het dorp waren binnengekomen, wat niet ongebruikelijk is. Maar toen de schietpartij een uur duurde, wisten ze dat het de ADF was”, vertelde de christelijke jongerenwerker Mumbere aan lokale partners van Open Doors.

Veel inwoners sloegen op de vlucht. Een aantal werd echter gegrepen door de islamistische rebellen. Sommigen werden afgeslacht met kapmessen, anderen stierven door geweerschoten en wie niet konden vluchten, stierven in hun in brand gezette huizen. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog zal oplopen. Een aantal christelijke inwoners, onder wie vrouwen en kinderen, is als vermist opgegeven.

Woedend protest

In Oicha was de sfeer gespannen na de terreuraanslag. Scholen en winkels waren gesloten. Woedende inwoners gingen de straat op, droegen de lijken van de slachtoffers mee en protesteerden tegen de aanhoudende onveiligheid in de oostelijke regio van DR Congo.

Ook zouden ze volgens ooggetuigen meer dan 150 ton voedsel voor binnenlandse vluchtelingen in brand hebben gestoken, uit verbittering over het gebrek aan bescherming. “We hebben geen humanitaire hulp nodig, maar veiligheid”, vertelde een gefrustreerde demonstrant aan de media toen hem werd gevraagd waarom bewoners vrachtwagens met hulpgoederen hadden aangevallen.

“Dit is een verontrustende situatie”, reageerden geestelijk leiders tegenover veldpartners van Open Doors. Dominee Paluku Bagheni Joseph en een docent aan het Bijbelinstituut in Oicha zeiden dat Masosi is ontdaan van zijn christelijke bevolking. “Christenen in Oicha zijn wanhopig en radeloos. Ze verliezen de hoop. Enkele demonstrerende christenen twijfelden aan de bescherming die God Zijn kinderen belooft. Deze situatie kan, net als bij eerdere incidenten, ertoe leiden dat christenen hun toevlucht nemen tot traditionele religies op zoek naar bescherming voor hun families.”

Verkiezingen

Het geweld tegen christenen teistert de regio hevig. Afgelopen zondag werden ouderling Mumbere Kafukuliro (51) en zijn vrouw Mbambu Ndalya (40) vermoord op weg naar hun boerderij. Eind september werd dominee Mbusa Lisasi, vader van zes kinderen, samen met zijn oudere broer Kakule ontvoerd. Hun families lieten een week later weten dat zij hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord.

In december vinden in de DR Congo algemene verkiezingen plaats. President Félix Tshisekedi heeft zich kandidaat gesteld voor een tweede termijn. Toen hij in 2018 voor het eerst werd verkozen, beloofde Tshisekedi een einde te maken aan tientallen jaren van politieke repressie en corruptie. Toch zijn er ernstige zorgen over de geldigheid, eerlijkheid en vrijheid bij de komende verkiezingen. DR Congo staat op de 37e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

37

D.R. Congo

D.R. Congo staat op plek 37 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Oeganda rouwt na slachting op school 20 juni 2023

Oeganda rouwt na slachting op school

De ene begrafenis na de andere houdt het openbare leven in het Oegandese grensstadje Mpondwe in de greep. Afgelopen vrijdag richtten islamitische rebellen er een bloedbad aan op een middelbare school. Ongeveer veertig leerlingen werden bruut vermoord, zeker zeven zijn ontvoerd naar buurland Congo. Volgens Mary Masika, die tegenover de school woont, zongen de kinderen meestal hymnen voor het slapengaan. Die avondroutine werd vrijdag bruut onderbroken toen militanten de school …

Oeganda rouwt na slachting op school Lees verder »

Lees meer
20 januari 2023

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond. De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. …

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’ Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven