Slachting onder christenen in Congo

Kerk in Kivu, Congo

Ten minste 26 christenen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn dinsdag vermoord door ADF-rebellen. “Ze zijn afgeslacht als beesten”, liet een christelijke ooggetuige weten.

Bij de gruwelijke slachtpartij zijn meer dan tien kinderen omgekomen. De Allied Democratic Forces (ADF), een groepering die banden heeft met de terreurbeweging IS, overviel in de nacht van maandag op dinsdag het christelijke dorp Masosi bij de stad Oicha in Noord-Kivu.

“Toen de mensen in het begin geweerschoten hoorden, dachten ze dat dieven het dorp waren binnengekomen, wat niet ongebruikelijk is. Maar toen de schietpartij een uur duurde, wisten ze dat het de ADF was”, vertelde de christelijke jongerenwerker Mumbere aan lokale partners van Open Doors.

Veel inwoners sloegen op de vlucht. Een aantal werd echter gegrepen door de islamistische rebellen. Sommigen werden afgeslacht met kapmessen, anderen stierven door geweerschoten en wie niet konden vluchten, stierven in hun in brand gezette huizen. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog zal oplopen. Een aantal christelijke inwoners, onder wie vrouwen en kinderen, is als vermist opgegeven.

Woedend protest

In Oicha was de sfeer gespannen na de terreuraanslag. Scholen en winkels waren gesloten. Woedende inwoners gingen de straat op, droegen de lijken van de slachtoffers mee en protesteerden tegen de aanhoudende onveiligheid in de oostelijke regio van DR Congo.

Ook zouden ze volgens ooggetuigen meer dan 150 ton voedsel voor binnenlandse vluchtelingen in brand hebben gestoken, uit verbittering over het gebrek aan bescherming. “We hebben geen humanitaire hulp nodig, maar veiligheid”, vertelde een gefrustreerde demonstrant aan de media toen hem werd gevraagd waarom bewoners vrachtwagens met hulpgoederen hadden aangevallen.

“Dit is een verontrustende situatie”, reageerden geestelijk leiders tegenover veldpartners van Open Doors. Dominee Paluku Bagheni Joseph en een docent aan het Bijbelinstituut in Oicha zeiden dat Masosi is ontdaan van zijn christelijke bevolking. “Christenen in Oicha zijn wanhopig en radeloos. Ze verliezen de hoop. Enkele demonstrerende christenen twijfelden aan de bescherming die God Zijn kinderen belooft. Deze situatie kan, net als bij eerdere incidenten, ertoe leiden dat christenen hun toevlucht nemen tot traditionele religies op zoek naar bescherming voor hun families.”

Verkiezingen

Het geweld tegen christenen teistert de regio hevig. Afgelopen zondag werden ouderling Mumbere Kafukuliro (51) en zijn vrouw Mbambu Ndalya (40) vermoord op weg naar hun boerderij. Eind september werd dominee Mbusa Lisasi, vader van zes kinderen, samen met zijn oudere broer Kakule ontvoerd. Hun families lieten een week later weten dat zij hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord.

In december vinden in de DR Congo algemene verkiezingen plaats. President Félix Tshisekedi heeft zich kandidaat gesteld voor een tweede termijn. Toen hij in 2018 voor het eerst werd verkozen, beloofde Tshisekedi een einde te maken aan tientallen jaren van politieke repressie en corruptie. Toch zijn er ernstige zorgen over de geldigheid, eerlijkheid en vrijheid bij de komende verkiezingen. DR Congo staat op de 37e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bid alstublieft voor vrede in de harten van de PC op het grondgebied van Beni, vooral in de plaatsen Manzia en Mangina. Vraag de Heer om gezinnen die rouwen te troosten. Bid dat deze aanval niet zal leiden tot de sluiting van Gods huis, maar eerder het geloof zal versterken van christenen die door deze zeer moeilijke tijd gaan. Bid tegen angst in de harten van Gods dienstknechten in het noordoosten van de DRC. Bid voor de veiligheid van Gods volk in het noordoosten van de DR Congo 21 februari 2024

Golf van geweld ontmoedigt Congolese christenen

Een golf van geweld heeft Congolese christenen deze maand getroffen. Tientallen christenen zijn vermoord bij aanslagen door militanten van de ADF. De toenemende agressie doet helaas veel gelovigen terugkeren naar traditionele religieuze overtuigingen. Nieuws sijpelt traag door in het moeilijk toegankelijke noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Naar nu bekend is geworden, zijn op maandag 5 februari ten minste vijftien pinkstergelovigen, onder wie de voorganger, in het dorp Manzia gedood […]

Lees meer
Vrouwen dragen bananen in dorp DR Congo 8 februari 2024

Dominee in Congo ontvoerd, kinderen vermoord

Een Congolese dominee is samen met zijn vrouw en een onbekend aantal kerkleden ontvoerd door de rebellenbeweging ADF. De beide kinderen van de predikant en drie kerkleden werden vermoord. Update 15 februari: Helaas is ook het predikantsechtpaar vermoord. Hun lichamen zijn vlakbij de kerk gevonden. Zij zijn inmiddels begraven. Het kerkgebouw blijft gesloten. De aanval vond dinsdag 30 januari plaats in Bayeti, een dorp in de provincie Ituri, in het […]

Lees meer
De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven