Soedanese kerkleider in cel na aanval tijdens kerkdienst

Kerk in Soedan

Een kerkleider in de deelstaat Gezira in Soedan, die tijdens een kerkdienst werd aangevallen, is veroordeeld tot een maand gevangenisstraf. Ook de aanvaller is gevangen genomen. Beiden worden beschuldigd van ordeverstoring. 

Voorganger Stefanous Adil Kajo van de Soedanese Kerk van Christus in Al Haj Abdalla werd tijdens een kerkdienst aangevallen door Ibrahim Kodi. Het incident vond plaats op 10 april. Bij de aanval door Kodi, en later nog twee andere mannen, raakten de voorganger en twee vrouwelijke kerkleden gewond en werden Bijbels en stoelen vernield (bron: CSW). 

Dreigementen 

Een week eerder waren kerkleden ook al lastiggevallen door plaatselijke bewoners die hen verhinderden samen te komen in het gebouw, omdat het gebouw volgens hen eigendom van moslims zou zijn. De eigenaar van het gebouw is de plaatselijke katholieke kerk, die in 2019 toestemming heeft gegeven aan de Soedanese Kerk van Christus en andere organisaties, waaronder de plaatselijke moslimgemeenschap, om het gebouw voor hun activiteiten te gebruiken. 

In februari dit jaar plaatsten leden van de moslimgemeenschap, die tot de fundamentalistische wahabieten horen, een bericht op het gebouw om alle activiteiten stop te zetten. Ook werd gedreigd  met juridische stappen tegen degenen die zich daar niet aan zouden houden. Toen de kerkleden bleven samenkomen, arresteerde de politie twee kerkleiders, maar na enkele uren verhoor liet ze hen gaan zonder aanklacht. De aanval en arrestatie van voorganger Kajo is de volgende klap voor de kerk. 

Ineenstorting dreigt 

Soedan staat op de 13e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er was even hoop dat hervormingen in het land meer vrijheid voor christenen en andere minderheden betekenden, maar recente gebeurtenissen laten een ander beeld zien. Het land “glijdt af naar een ineenstorting van de economie en de veiligheid, en naar aanzienlijk humanitair lijden”, verklaarde Volker Perthes, de speciale vertegenwoordiger van de VN in Soedan, in maart voor de VN-Veiligheidsraad.  
Het Wereldvoedselprogramma schat dat bijna de helft van de Soedanese bevolking dit jaar honger zal lijden, twee keer zoveel als vorig jaar. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven