fbpx

Terroristen stellen christenen in Mali ultimatum: “Steun ons of vlucht”

Christelijke vluchtelingen in Mali

Christenen in centraal Mali hebben een ultimatum gekregen van terroristen – help mee in hun strijd tegen de militaire macht van het land of vertrek.

Predikanten in de regio Mopti werden gesommeerd door islamitische extremisten en kregen drie keuzes voorgelegd als ze in het gebied wilden blijven, vertellen bronnen aan Open Doors. Ze moesten mannen leveren om tegen het leger te vechten, de jihadisten geld geven om huurlingen in te huren of zich bekeren tot de islam en hun kerken sluiten. Als ze hier niet aan voldeden, konden ze maar beter vluchten.

“Christenen maken zich grote zorgen over deze nieuwe ontwikkeling en nemen de dreiging serieus”, zegt dominee Charles Yabaga Diarra, die in 2012 zijn geboortestad Timboektoe ontvluchtte toen deze in handen viel van Toeareg-rebellen, de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA).

“Dit is nog niet eerder op deze schaal voorgekomen. Omdat de jihadisten het land hebben veroverd, vinden ze dat het van hen is. Ze dwingen christenen zakat te betalen, een islamitische belasting. Moslims en animisten betalen die al.”

Het is niet duidelijk welke terroristische groepering achter deze actie zit, waarschijnlijk is het de Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM). De Kerkelijke Groepering en Protestantse Zendingsvereniging in Mali (AGEMPEM) riep kerken op om te bidden en te vasten. In Bamako kwamen christenen op zondag 18 augustus samen om te bidden.

De verwoesting die begon in 2012, toen radicale islamitische groepen de controle over de noordelijke regio’s overnamen, heeft nog steeds impact. Volgens onderzoek van Open Doors werden kerken met de grond gelijkgemaakt en christenen sloegen op de vlucht. Dominee Charles: “In sommige gebieden in Centraal Mali zijn scholen al vier jaar gesloten. Mensen kunnen niet op het land werken en leven onder intense druk.” Sinds 2012 zijn er in Mali drie militaire staatsgrepen geweest. In het noorden van het land zijn jihadistische groepen actief en het lukt de overheid niet om die onder controle te krijgen.

“Er heerst ontzettend veel angst onder christenen in de regio’s Mopti en Segu, die in handen zijn van islamitische groepen. Ze staan voor de onmogelijke keuze om aan de wensen van de islamitische strijders te voldoen of alles achter te laten”, reageert Maarten Dees, directeur van Open Doors. “We bidden voor hun veiligheid en roepen de Malinese regering en de internationale gemeenschap op werk te maken van de veiligheid voor iedere burger in het land.”

Mali staat op plaats 14 van de Ranglijst Christenvervolging 2024 van Open Doors. Deze lijst komt jaarlijks uit en laat zien waar christenen het heftigst worden vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging.

14

Mali

Mali staat op plek 14 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dorp in Mali 24 augustus 2023

Christenen in Mali weerloos onder wetteloosheid 

Gewapende jihadisten in Mali hebben afgelopen vrijdag dorpen in het midden van het land aangevallen. Daarbij zijn meer dan twintig burgers, onder wie christenen, gedood.   De meeste slachtoffers vielen in het dorp Yarou nabij de stad Bandiagara. In dit dorp zijn zeker zestien inwoners vermoord, meldden persbureau Reuters en veldpartners van Open Doors. Ook het dorp Ydjeli, 25 kilometer verderop, werd aangevallen. In dit overwegend christelijke dorp werden vijf christenen […]

Lees meer
Stijger Mali 14 april 2020

Doodgewaande priester in Mali levend teruggezien in video

Ruim anderhalf jaar na zijn ontvoering is er een teken van leven opgedoken van de ontvoerde priester Pier Luigi Maccali. De 59-jarige Italiaanse pater verdween in september 2018. Maccali’s familie zag in een recente video-opname van 23 seconden tot hun ‘vreugde en verrassing’ de doodgewaande priester terug. “Dit is geweldig nieuws”, reageerde zijn broer Walter Maccali, die als priester in Liberia werkt. “We zijn verheugd en vol hoop dat alles […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven