Tientallen Nigeriaanse boeren vermoord bij ‘krankzinnige’ aanval

Meer dan 43 mensen zijn afgelopen zaterdag om het leven gekomen bij een ‘krankzinnige’ aanval in Noordoost-Nigeria. Aanvallers bonden mensen vast die op rijstvelden aan het werk waren en sneden hun keel door. Dit gebeurde vlak bij Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno.

De slachting is een van de bloedigste aanvallen sinds een paar maanden. Zelfs voor dit gebied, waar zowel Boko Haram als de Islamitische Staat West-Afrika actief is. Toch heeft nog niemand de aanval opgeëist.

‘Krankzinnige’ aanval

“Ik veroordeel de moord op onze hardwerkende boeren door deze terroristen”, was de reactie van president Muhammadu Buhari. “Het hele land is geraakt door deze zinloze moorden. Moge de zielen van de slachtoffers in vrede rusten.” De president omschreef de terreuraanval als ‘krankzinnig’.

Een lokale agent die de overlevenden ondersteunt, vertelt: “We hebben 43 lichamen gevonden, allemaal afgeslacht, en zes zwaargewonde mensen.” Later zijn nog meer lichamen gevonden, hoeveel is onbekend. Ook werd gemeld dat vijftien vrouwen zijn ontvoerd tijdens de aanval.

De gouverneur van de staat reageerde ook: “Onze mensen verkeren in een heel ingewikkelde situatie. Óf ze blijven thuis en lopen het risico om te komen van de honger, óf ze gaan naar hun werk en lopen het risico daar gedood te worden door die opstandelingen.”

Boko Haram

De lokale overheid verklaart dat de boeren “aangevallen werden omdat ze afgelopen vrijdag een Boko Haram-strijder die hen lastigviel, hadden opgepakt en ontwapend”.

Uit verschillende berichten blijkt dat Boko Haram de laatste maanden opnieuw actiever wordt in Nigeria. Eerder werden andere boeren gedood omdat Boko Haram vermoedde dat ze informatie over hen doorspeelden naar het leger. In november doodde de groepering tijdens verschillende aanvallen ook al 22 boeren die aan het werk waren.

President Buhari, die vijf jaar geleden nog verklaarde dat Boko Haram verslagen is, beloofde alle steun te geven aan het leger om Nigeria’s bevolking te beschermen.

Nigeria staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: BBC

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven