De uitbreiding van het Shalom Traumacentrum in Nigeria vordert voorspoedig. Open Doors ondersteunt dit centrum al langere tijd. Binnenkort kan de nieuwe accommodatie in gebruik worden genomen. Er komt ruimte voor de opvang van nog eens 35 traumaslachtoffers, naast extra eet- en vergaderzalen.
Het Shalom Traumacentrum ging in maart 2019 van start als opvangplek voor christenen die getroffen zijn door gericht geweld. Per jaar kunnen ongeveer 720 slachtoffers worden opgevangen en begeleid. Sinds de opening kregen ten minste 1.500 mannen, vrouwen en kinderen uitgebreide traumazorg. Onder hen zijn vooral weduwen die hun echtgenoot verloren door terreuraanslagen, vrouwen die zijn verkracht en weeskinderen.
Het aantal slachtoffers – gewond, verkracht of vermoord – stijgt met het jaar. De noodzaak van het Shalom Traumacentrum staat dan ook buiten kijf. Het is de bedoeling dat het centrum de hulpverlening uitbreidt naar 2.880 mensen per jaar.
Aanslag op bus
Want, helaas, christenen in Noord-Nigeria blijven doelwit van gewelddadige groepen. Op maandag 6 december openden gewapende mannen het vuur op een bus, die op weg was naar een markt in de noordwestelijke deelstaat Sokoto. Zeker 23 passagiers kwamen om in de kogelregen, zes anderen raakten gewond. Na de aanval staken de aanvallers de bus in brand.
Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De autoriteiten nemen aan dat ’bandieten’ achter de aanval zitten. Daarmee worden gewoonlijk groepen aangeduid die bestaan uit een mengelmoes van voornamelijk Fulani-jongeren en criminelen. Het motief voor het zinloze bloedvergieten van maandag is niet duidelijk, maar het voorval laat opnieuw het wetteloze klimaat in Noord-Nigeria zien. Bij veel burgers heerst een diep gevoel van onveiligheid, omdat een mensenleven niet meer lijkt te tellen en de overheid zich weinig inspant voor hun bescherming.
Blijf bidden voor
- bescherming van onze partners in dit deel van Nigeria;
- binnenlandse en internationale druk op de overheid om trouw te blijven aan haar taak om alle burgers te beschermen tegen het steeds toenemende geweld;
- christenen die zich in levensgevaar voelen en als een ongewenste minderheid in deze gebieden leven.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.