Traumacentrum in Nigeria breidt uit

Traumacentrum in Nigeria

De uitbreiding van het Shalom Traumacentrum in Nigeria vordert voorspoedig. Open Doors ondersteunt dit centrum al langere tijd. Binnenkort kan de nieuwe accommodatie in gebruik worden genomen. Er komt ruimte voor de opvang van nog eens 35 traumaslachtoffers, naast extra eet- en vergaderzalen.

Het Shalom Traumacentrum ging in maart 2019 van start als opvangplek voor christenen die getroffen zijn door gericht geweld. Per jaar kunnen ongeveer 720 slachtoffers worden opgevangen en begeleid. Sinds de opening kregen ten minste 1.500 mannen, vrouwen en kinderen uitgebreide traumazorg. Onder hen zijn vooral weduwen die hun echtgenoot verloren door terreuraanslagen, vrouwen die zijn verkracht en weeskinderen.

Het aantal slachtoffers – gewond, verkracht of vermoord – stijgt met het jaar. De noodzaak van het Shalom Traumacentrum staat dan ook buiten kijf. Het is de bedoeling dat het centrum de hulpverlening uitbreidt naar 2.880 mensen per jaar.

Aanslag op bus

Want, helaas, christenen in Noord-Nigeria blijven doelwit van gewelddadige groepen. Op maandag 6 december openden gewapende mannen het vuur op een bus, die op weg was naar een markt in de noordwestelijke deelstaat Sokoto. Zeker 23 passagiers kwamen om in de kogelregen, zes anderen raakten gewond. Na de aanval staken de aanvallers de bus in brand.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De autoriteiten nemen aan dat ’bandieten’ achter de aanval zitten. Daarmee worden gewoonlijk groepen aangeduid die bestaan uit een mengelmoes van voornamelijk Fulani-jongeren en criminelen. Het motief voor het zinloze bloedvergieten van maandag is niet duidelijk, maar het voorval laat opnieuw het wetteloze klimaat in Noord-Nigeria zien. Bij veel burgers heerst een diep gevoel van onveiligheid, omdat een mensenleven niet meer lijkt te tellen en de overheid zich weinig inspant voor hun bescherming.

Blijf bidden voor

  • bescherming van onze partners in dit deel van Nigeria;
  • binnenlandse en internationale druk op de overheid om trouw te blijven aan haar taak om alle burgers te beschermen tegen het steeds toenemende geweld;
  • christenen die zich in levensgevaar voelen en als een ongewenste minderheid in deze gebieden leven.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dodelijke aanslagen in Plateau State (Nigeria). 1 januari 2024

Terroristen trekken bloedig spoor onder christenen Nigeria

De kerstdagen zijn in Nigeria uiterst bloedig verlopen. Gewapende groepen overvielen circa 25 overwegend christelijke dorpen in de deelstaten Plateau en Taraba. Naar schatting tweehonderd christenen zijn vermoord, aldus lokale autoriteiten. Terroristen richtten vlak voor Kerst een bloedbad aan in de deelstaat Plateau. Zeker 140 mensen, onder wie kerkleiders en hun gezinnen werden gedood bij de aanslagen en meer dan driehonderd mensen raakten gewond, volgens lokale overheidsfunctionarissen en media. Afgelopen […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Kamp in Nigeria 13 april 2023

32 doden na aanval op kamp Nigeria

Zeker 32 christenen zijn om het leven gekomen bij een aanval op een vluchtelingenkamp in de Nigeriaanse deelstaat Benue. De aanslag vond plaats op vrijdagavond 7 april en de daders zijn vermoedelijk Fulani-herders. In het kamp waren voornamelijk vrouwen en kinderen aanwezig. “Het incident vond plaats terwijl de mensen sliepen”, vertelt de voorzitter van het vluchtelingenkamp. “De militanten vielen het kamp binnen en slachtten mensen af. Toen ze merkten dat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven