Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna.

Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige scholier slaagde erin om begin november te ontsnappen aan zijn kidnappers.

Ayuba werd in juli 2021 met meer dan honderd medeleerlingen door islamitische Fulani-extremisten ontvoerd uit hun slaapzaal op de Bethel High School in Damishi. Hayab legde aan de zakenkrant BusinessDay uit dat de ontvoerders Ayuba vaak als koerier gebruikten. De jongen leerde zo de omgeving kennen, prentte de routes scherp in zijn hoofd en maakte uiteindelijk van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Hij liep ’s nachts en verstopte zich overdag.

Losgeld

In veel gevallen moeten ontvoerde schoolkinderen lange uren van kamp naar kamp lopen. Ze slapen buiten en moeten overleven van bladeren en vruchten die ze in de struiken plukken. Treasure Ayuba zat ruim twee jaar in gijzeling, terwijl zijn klasgenoten telkens in groepjes werden vrijgelaten na betaling van losgeld.

“Tot schrik van veel ouders”, zei de christelijke predikant Winyadebi Rolis* tegen Open Doors. “Toen de schoolbestuur voor het eerst met de extremisten begon te onderhandelen over losgeld, dachten de ouders dat álle kinderen zouden worden vrijgelaten. Tot hun verbijstering werden de kinderen echter alleen in groepjes vrijgelaten. De extremisten eisten vervolgens meer geld om de volgende lichting studenten vrij te laten.” De ontvoerders kregen volgens Rolis 250 miljoen Nigeriaanse niara aan losgeld. Dat komt neer op ruim 250.000 euro.

Vanaf het moment dat de extremistische groepering Boko Haram in 2014 276 voornamelijk christelijke schoolmeisjes had ontvoerd uit Chibok (in de deelstaat Borno), werden ontvoeringen voor losgeld een verdienmodel in het noorden van Nigeria. Dominee Rolis: “Boko Haram betekent ‘westers onderwijs is verboden’. Voor sommige extremisten is westers onderwijs verbonden aan het christendom. Ten diepste is het frustreren van westers onderwijs hetzelfde als het frustreren van het christendom.”

CAN-voorzitter Hayab zei dat de tiener het slachtoffer was geworden van een propagandacampagne. Daarin werd beweerd dat Ayuba “vrijwillig” bij zijn ontvoerders was gebleven. “Het echte verhaal is dat zijn ontvoerders besloten hadden hem te gijzelen om hem tot de islam te bekeren.”

Gratis studiebeurs

Kort na Ayuba’s terugkeer in Kaduna nodigde het jaarlijkse congres van de Restoration Bible Church hem uit. Voorzitter ds. Tunde Bolata zegde de tiener een zesjarige studiebeurs toe, waardoor hij gratis een studie kan volgen aan Day Star Christian Academy. Deze hogeschool is eigendom van de kerk.

Hayab prees het aanbod van de kerk. “Dit is waar het om draait bij het ware christendom. Ayuba’s lotgevallen vormen een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop. Ondanks de uitdagingen waar hij tijdens zijn gevangenschap tegen aanliep, gaf hij nooit op en vond uiteindelijk zijn weg naar de vrijheid. De beurs geeft hem de kans om zijn opleiding voort te zetten en zijn dromen na te streven.”

Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Als geweld echter het enige criterium zou zijn voor dit Open Doors-onderzoek, zou Nigeria op nummer 1 staan. Jaarlijks vallen er circa vier- tot vijfduizend doden door geweld tegen christenen.

*= schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle …

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria Lees verder »

Lees meer
8 juni 2022

Boko Haram vaagt dorp weg in Noord-Kameroen

Een stenen muurtje herinnert nog aan het dorp Hitawa. In de nacht van 30 op 31 mei trokken de militanten van de islamitische terreurgroep Boko Haram plunderend door het dorp in Noord-Kameroen. De aanvallers schoten in het wild om zich heen. Tien mensen werden gedood bij de aanval, meerdere mensen raakten gewond. Al rovend stak Boko Haram dertig huizen in brand en ontvoerden ze twee kinderen. De tien dodelijke slachtoffers …

Boko Haram vaagt dorp weg in Noord-Kameroen Lees verder »

Lees meer
20 januari 2022

Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij

Op één na zijn alle 121 ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrijgekomen. De leerlingen waren op 5 juli vorig jaar gekidnapt door gewapende mannen. Voor hun vrijlating is losgeld betaald. Dat heeft voorzitter John Hayab van de Christian Association of Nigeria (CAN) in de deelstaat Kaduna, vandaag bekendgemaakt. De meeste leerlingen kwamen in het najaar weer op vrije voeten, de laatsten volgden op 28 december en …

Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven