Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Ayuba

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna.

Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige scholier slaagde erin om begin november te ontsnappen aan zijn kidnappers.

Ayuba werd in juli 2021 met meer dan honderd medeleerlingen door islamitische Fulani-extremisten ontvoerd uit hun slaapzaal op de Bethel High School in Damishi. Hayab legde aan de zakenkrant BusinessDay uit dat de ontvoerders Ayuba vaak als koerier gebruikten. De jongen leerde zo de omgeving kennen, prentte de routes scherp in zijn hoofd en maakte uiteindelijk van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Hij liep ’s nachts en verstopte zich overdag.

Losgeld

In veel gevallen moeten ontvoerde schoolkinderen lange uren van kamp naar kamp lopen. Ze slapen buiten en moeten overleven van bladeren en vruchten die ze in de struiken plukken. Treasure Ayuba zat ruim twee jaar in gijzeling, terwijl zijn klasgenoten telkens in groepjes werden vrijgelaten na betaling van losgeld.

“Tot schrik van veel ouders”, zei de christelijke predikant Winyadebi Rolis* tegen Open Doors. “Toen de schoolbestuur voor het eerst met de extremisten begon te onderhandelen over losgeld, dachten de ouders dat álle kinderen zouden worden vrijgelaten. Tot hun verbijstering werden de kinderen echter alleen in groepjes vrijgelaten. De extremisten eisten vervolgens meer geld om de volgende lichting studenten vrij te laten.” De ontvoerders kregen volgens Rolis 250 miljoen Nigeriaanse niara aan losgeld. Dat komt neer op ruim 250.000 euro.

Vanaf het moment dat de extremistische groepering Boko Haram in 2014 276 voornamelijk christelijke schoolmeisjes had ontvoerd uit Chibok (in de deelstaat Borno), werden ontvoeringen voor losgeld een verdienmodel in het noorden van Nigeria. Dominee Rolis: “Boko Haram betekent ‘westers onderwijs is verboden’. Voor sommige extremisten is westers onderwijs verbonden aan het christendom. Ten diepste is het frustreren van westers onderwijs hetzelfde als het frustreren van het christendom.”

CAN-voorzitter Hayab zei dat de tiener het slachtoffer was geworden van een propagandacampagne. Daarin werd beweerd dat Ayuba “vrijwillig” bij zijn ontvoerders was gebleven. “Het echte verhaal is dat zijn ontvoerders besloten hadden hem te gijzelen om hem tot de islam te bekeren.”

Gratis studiebeurs

Kort na Ayuba’s terugkeer in Kaduna nodigde het jaarlijkse congres van de Restoration Bible Church hem uit. Voorzitter ds. Tunde Bolata zegde de tiener een zesjarige studiebeurs toe, waardoor hij gratis een studie kan volgen aan Day Star Christian Academy. Deze hogeschool is eigendom van de kerk.

Hayab prees het aanbod van de kerk. “Dit is waar het om draait bij het ware christendom. Ayuba’s lotgevallen vormen een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop. Ondanks de uitdagingen waar hij tijdens zijn gevangenschap tegen aanliep, gaf hij nooit op en vond uiteindelijk zijn weg naar de vrijheid. De beurs geeft hem de kans om zijn opleiding voort te zetten en zijn dromen na te streven.”

Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. Als geweld echter het enige criterium zou zijn voor dit Open Doors-onderzoek, zou Nigeria op nummer 1 staan. Jaarlijks vallen er circa vier- tot vijfduizend doden door geweld tegen christenen.

*= schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven