‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018).

Het ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisje, Leah Sharibu, is getrouwd met twee Boko Haramleiders en zou inmiddels moeder zijn van twee kinderen. Dat verklaarde een ‘berouwvolle’ ex-militant tegenover de Nigeriaanse nieuwssite SaharaReporters.

Leah Sharibu is dinsdag 20 jaar geworden. Het is haar zesde verjaardag in gevangenschap, sinds ze ontvoerd werd op 19 februari 2018. De islamitische terreurbeweging Boko Haram roofde zes jaar geleden 110 leerlingen, onder wie Leah, van een christelijke meisjesschool in Dapchi in de Nigeriaanse deelstaat Yobe.

Een maand na de geruchtmakende ontvoering liet de groepering bijna alle meisjes vrij. Omdat Leah echter weigerde haar geloof op te geven, bleef ze in gevangenschap. Vergeefs hebben haar ouders Nathan en Rebecca Sharibu in 2021 bij de autoriteiten in Nigeria aangedrongen zich in te zetten voor haar vrijlating.

Huwelijken

Over Leah’s lot was weinig bekend, behalve dat ze aan een rebellenleider zou zijn uitgehuwelijkt. Een ‘berouwvolle’ Boko Haramstrijder onthulde deze week dat Leah’s echtgenoot, Abdallah, onlangs is benoemd tot leider van de terreurgroep Islamitic State West-Africa Province (ISWAP), in het stroomgebied van het Tsjaadmeer.

“Leah was eerst getrouwd met Abdulrahman. Ze kregen één kind, een jongetje. Abdulrahman werd echter gedood bij een luchtaanval. Daarna moest Leah trouwen met een topcommandant, Ali Abdallah, aan wie ze een dochtertje baarde”, aldus de ex-strijder van Boko Haram.

Standvastig

De beweringen van de ex-strijder zijn niet onafhankelijk te verifiëren. De nieuwssite SaharaReporters berichtte in 2020 dat Leah een zoontje had gekregen en in 2021 dat ze was bevallen van een dochtertje. Ondanks haar gevangenschap blijft Leah standvastig in haar christelijke geloof, verklaarde de voormalige strijder.

Op de vraag hoe hij aan zijn informatie kwam, zei de spijtoptant: “We communiceren nog steeds met voormalige strijdmakkers in de jungle. Ons doel is hen te helpen het terrorisme achter zich te laten. Wie de wapens neerlegt, krijgt veiligheidsgaranties van de Nigeriaanse overheid. Dankzij dat akkoord treden we nu op als bemiddelaars om voormalige strijdmakkers ervan te overtuigen de ideologie van Boko Haram op te geven.”

(De foto van Leah Sharibu dateert van vóór haar ontvoering in 2018.)

6

Nigeria

Nigeria staat op plek 6 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven