Tsjadische christenen belaagd en gedood na gijzelingsdrama" />

Tsjadische christenen belaagd en gedood na gijzelingsdrama

Tsjadische vrouw

 Zeker dertien christenen, onder wie een predikant en een kind, zijn in het zuiden van Tsjaad op brute wijze vermoord door nomadische moslimherders. De Tsjadische kerk heeft geschokt gereageerd op de heftige geweldsuitbarsting.  

Een groep moslimmannen viel op vrijdag 5 mei christelijke gemeenschappen aan in het Goré-gebied in het zuiden van Tsjaad, vlak bij de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek. De reden zou de ontvoering van de zoon van een lokale moslimleider zijn geweest. Het is voor het eerst dat in deze Tsjadische regio christelijke dorpen zijn aangevallen 

“De zoon van een moslimleider werd ontvoerd door bandieten die later om losgeld vroegen”, vertelde een lokale bron aan veldpartners van Open Doors. “Toen de vader van de jongen de bush inging om het losgeld te betalen, brachten de bandieten hem en zijn zoon om het leven.” Toen dat nieuws andere moslimherders bereikte, trommelden zij een menigte op om wraak te nemen. Omdat in nabijgelegen dorpen overwegend christenen wonen, werden zij aangezien als de vermeende ontvoerders, omdat zij geen moslim zijn.  

Voorgangers doelwit 

Onder de dodelijke slachtoffers is dominee Doumro Tadingao Gaston van de Eglise Evangélique des frères au Chad (EFIT) en een jong kind. Andere bronnen schatten het dodental op zeventien tot mogelijk dertig doden. Zij melden dat de aanvallers ook winkels en huizen plunderden, vee roofden en woningen in brand staken. De woedende moslimherders hebben vooral voorgangers en kerkleiders als doelwit gekozen. De lokale christelijke bevolking leeft in angst en is gedwongen te vluchten naar veiliger gebieden.  

De Evangelische Kerk in Tsjaad en de hele christelijke gemeenschap hebben de gruweldaad veroordeeld via verschillende posts op sociale media. De bisschoppenconferentie van Tsjaad liet weten “geschokt te zijn door de oplaaiende conflicten tussen gemeenschappen in het zuiden van het land”, meldt de nieuwssite Africannews.  

De Tsjadische regering heeft inmiddels veiligheidstroepen naar de onrustige plaatsen gestuurd om de rust te herstellen. Niettemin blijft de situatie gespannen, zeiden lokale bronnen tegen Open Doors. Het land staat niet bij de vijftig landen van de Ranglijst Christenvervolging, maar neemt wel de zestigste plaats in als het gaat om landen waar christenen vervolgd worden.  

Vrijlating buitenlanders 

Beter nieuws kwam onlangs uit West-Afrika. In maart kwam de Amerikaan Jeffrey Woodke (62) vrij na een zesjarige ontvoering in Niger. Samen met deze christelijke zendingswerker kwam ook de Franse journalist Olivier Dubois (48) weer op vrije voeten. Afgelopen vrijdag volgde de vrijlating van de christelijke arts Ken Elliott, een 88-jarige Australiër die al zeven jaar gegijzeld werd. Hij werd in januari 2016 ontvoerd door het ‘Emiraat van de Sahara’, een tak van al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).  

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong bevestigde dat dr. Elliott “veilig en wel” was vrijgelaten en “herenigd is met zijn vrouw Jocelyn en hun kinderen”. De familie liet in een verklaring weten God dankbaar te zijn “en allen die voor ons zijn blijven bidden”.  

Er zijn waarschijnlijk nog vijf buitenlandse gijzelaars in gevangenschap in de Sahel, naar wordt aangenomen in Mali.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven