Turkse christenen maken zich steeds meer zorgen over de islamitische en nationalistische koers van Turkije. De meest opvallende maatregel was het besluit van de Turkse president Erdogan om de Hagia Sophia in Istanboel voortaan weer als moskee te laten dienst doen.
Hoewel dit besluit internationaal protest opriep, reageerden christenen in Turkije voorzichtiger. “Er hangt een islamitisch en nationalistisch sentiment die grote invloed heeft op christenen hier,” vertelt Yetvart Danzikyan aan het tijdschrift Politico. Hij is eindredacteur bij de Armeense krant Agos in Istanboel. “Christelijke minderheden en seculiere Turken zijn ongelukkig en angstig. Sommige jongere christenen denken er zelfs over om Turkije te verlaten.”
Uitdaging
“Toegegeven: al komt Erdogans optreden bedreigend over op Turkse christenen, het lijkt er ook op dat de jongere generatie weigert om mee te gaan in zijn populistische optreden,” vult Michael Bosch, onderzoeker bij de World Watch Unit van Open Doors, aan.
Hij vervolgt: “De Turkse economie is door de coronacrisis zwaar aangetast. Daarnaast lopen er twee militaire acties vanuit het land in Syrië en Libië. In die context is het nationalistische element net zo belangrijk als het religieuze aspect. Erdogan wil de wereld laten zien dat Turkije een soevereine natie is die het christelijke Westen durft uit te dagen.”
Onvrijwillig vertrek
Niet alleen Turkse christenen ervaren toenemende druk vanuit Turkije. Sinds januari 2019 kregen bijna zestig buitenlandse christenen (vooral pastors) te horen dat ze Turkije moesten verlaten en dat ze niet meer terug mogen keren. Iedereen die dit aanvecht, krijgt hetzelfde antwoord, vertelt een advocaat die sommigen van hen ondersteunde. “We krijgen elke keer dezelfde, gestandaardiseerde afwijzing dat deze mensen een bedreiging vormen van de nationale veiligheid en dat Turkije het recht heeft om mensen toe te laten of af te wijzen.”
In de gaten
De Amerikaanse overheidscommissie voor godsdienstvrijheid Uscirf (Commission on International Religious Freedom) adviseerde in 2020 in haar jaarlijkse rapport om Turkije toe te voegen aan de lijst van de Verenigde Staten met landen die extra in de gaten worden gehouden vanwege toenemende aantasting van de vrijheid van godsdienst.
Turkije staat op plaats 36 van de Ranglijst Christenvervolging.
Bron: Politico
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.