Turkse christenen bezorgd over toenemende islamisering en nationalisme

Turkse christenen maken zich steeds meer zorgen over de islamitische en nationalistische koers van  Turkije. De meest opvallende maatregel was het besluit van de Turkse president Erdogan om de Hagia Sophia in Istanboel voortaan weer als moskee te laten dienst doen.

Hoewel dit besluit internationaal protest opriep, reageerden christenen in Turkije voorzichtiger. “Er hangt een islamitisch en nationalistisch sentiment die grote invloed heeft op christenen hier,” vertelt Yetvart Danzikyan aan het tijdschrift Politico. Hij is eindredacteur bij de Armeense krant Agos in Istanboel. “Christelijke minderheden en seculiere Turken zijn ongelukkig en angstig. Sommige jongere christenen denken er zelfs over om Turkije te verlaten.”

Uitdaging
“Toegegeven: al komt Erdogans optreden bedreigend over op Turkse christenen, het lijkt er ook op dat de jongere generatie weigert om mee te gaan in zijn populistische optreden,” vult Michael Bosch, onderzoeker bij de World Watch Unit van Open Doors, aan.

Hij vervolgt: “De Turkse economie is door de coronacrisis zwaar aangetast. Daarnaast lopen er twee militaire acties vanuit het land in Syrië en Libië. In die context is het nationalistische element net zo belangrijk als het religieuze aspect. Erdogan wil de wereld laten zien dat Turkije een soevereine natie is die het christelijke Westen durft uit te dagen.”

Onvrijwillig vertrek
Niet alleen Turkse christenen ervaren toenemende druk vanuit Turkije. Sinds januari 2019 kregen bijna zestig buitenlandse christenen (vooral pastors) te horen dat ze Turkije moesten verlaten en dat ze niet meer terug mogen keren. Iedereen die dit aanvecht, krijgt hetzelfde antwoord, vertelt een advocaat die sommigen van hen ondersteunde. “We krijgen elke keer dezelfde, gestandaardiseerde afwijzing dat deze mensen een bedreiging vormen van de nationale veiligheid en dat Turkije het recht heeft om mensen toe te laten of af te wijzen.”

In de gaten 
De Amerikaanse overheidscommissie voor godsdienstvrijheid Uscirf (Commission on International Religious Freedom) adviseerde in 2020 in haar jaarlijkse rapport om Turkije toe te voegen aan de lijst van de Verenigde Staten met landen die extra in de gaten worden gehouden vanwege toenemende aantasting van de vrijheid van godsdienst.

Turkije staat op plaats 36 van de Ranglijst Christenvervolging. 

Bron: Politico

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven