Vijf gezinnen in Mexico mogen weer terugkeren naar hun dorpje Napite. De families waren verjaagd omdat ze met hun christelijk geloof naar buiten traden.  

De terugkeer is mogelijk na een akkoord tussen de regering van de zuidelijke deelstaat Chiapas, de rooms-katholieke bisdommen van de stad Comitan en de advocaat van de gezinnen. 

De 33 christenen, onder wie vrouwen en kinderen, mogen deze week naar Napite terugkeren. Eenmaal thuis krijgen ze weer toegang tot essentiële diensten, al blijven religieuze grondrechten beperkt. Zo mogen de families alleen thuis gebedsbijeenkomsten organiseren; hun kerkgebouwtje blijft gesloten.

Ook mogen ze niet evangeliseren onder andere dorpsbewoners en is het verboden voorgangers uit naburige plaatsen uit te nodigen om te preken. Verder moeten de vijf christelijke gezinnen financieel bijdragen aan katholieke vieringen en festiviteiten. 

De verbanning op 19 oktober 2019 was het gevolg van het besluit van lokale leiders.  Die stuurden alle 33 leden van deze families – inclusief kinderen – weg, vermoedelijk omdat de gezinnen waren beschuldigd een ander geloof te belijden dan de traditionele (katholieke) leer. 

De groep moest onmiddellijk vertrekken uit Napite, een dorp met ongeveer vijfhonderd inwoners, met achterlating van hun huizen en bezittingen. De groep vertrok naar San Cristobal de las Casas, de hoofdstad van Chiapas, waar een evangelische predikant hen voedsel en onderdak aanbood in zijn eigen huis. 

In eerste instantie verleenden verschillende christelijke organisaties juridische bijstand aan de groep. Zonder veel succes, en de hulp werd plotseling gestopt, ontdekte Open Doors Mexico. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in het Midden-Amerikaanse land nam Open Doors Mexico de zaak over.

“Helaas vormde de compromisloze houding van de lokale autoriteiten een hindernis in de onderhandelingen”, verklaarde advocaat Hernandez Santis al spoedig. De autoriteiten eisten een verbod op alle religieuze bijeenkomsten, inclusief gebeds- en aanbiddingssessies in privéwoningen, en de sloop van het kerkje in Napite. 

De advocaat boekte pas succes, nadat hij de katholieke dioceesleiders van Comitán, de vierde grootste stad in de staat Chiapas, had bezocht. De vijf christelijke families legden zich neer bij de voorwaarde om gewoonten en tradities te respecteren. In ruil daarvoor zouden ze binnenshuis mogen blijven aanbidden. Het kerkje zal niet worden gesloopt, maar blijft gesloten.  

Desondanks keren de gezinnen blij terug, verwacht Open Doors Mexico. Bij alles wat hen overkomen is, is hun geloof gegroeid. “Ze keren nu terug naar hun thuisgemeenschap met een hernieuwde toewijding aan het Woord van God”, aldus een Open Doors-woordvoerder.