Vervolging christenen blijft alarmerend

Ranglijst Christenvervolging 2023

De vervolging van christenen blijft wereldwijd op een ‘alarmerend hoog niveau’. Dat meldt Open Doors op basis van haar jaarlijkse uitgebreide onderzoek naar vervolging van christenen vanwege hun geloofsovertuiging.

Dit onderzoek komt voor het dertigste achtereenvolgende jaar uit. Meer dan 360 miljoen christenen hebben te maken met een hoog niveau van vervolging. De vijftig landen van de ranglijst omvatten een groep van 312 miljoen vervolgde christenen.

Opvallende trends zien we vooral in landen ten zuiden van de Sahara en in China. Het geweld tegen christenen in de landen als Mali, Burkina Faso en Nigeria neemt nog steeds toe. Digitale controle in China is een bedreiging voor alle burgers en bedreigt ook de kerk in het land. Andere autoritaire regimes worden aangetrokken door het controlemodel van China.

Na een jaar plaats gemaakt te hebben voor Afghanistan staat Noord-Korea weer op de eerste plek van de Ranglijst Christenvervolging. Dat heeft te maken met een toename van geweldsincidenten in het land en oplopende druk, bijvoorbeeld door de ingevoerde ‘wet op antireactionair gedachtegoed’, een wet die alle niet Noord-Koreaanse publicaties – van de Bijbel tot Zuid-Koreaanse tv-series – criminaliseert.

Onzichtbaar

De daling van Afghanistan naar de negende plaats wil helaas niet zeggen dat de positie van christenen onder de taliban er beter op geworden is. Als christenen nog niet gevlucht zijn, zitten ze diep ondergedoken in het land om zo onzichtbaar voor het regime te zijn. Doordat meer hulporganisaties in het land actief zijn, is met hen ook het aantal niet-Afghaanse christenen in het land toegenomen.

Nigeria staat op eenzame hoogte als het gaat om aantallen vermoorde, ontvoerde en verkrachte christenen. Jihadistische groepen lijken vaak vrij spel te hebben in het noorden van het land, met een toenemend aantal incidenten in de zogenaamde ‘middle belt’ en zelfs zuidelijke gebieden met een overwegend christelijke bevolking.

De presentatie van de Ranglijst Christenvervolging valt gelijk met de eerste uitzending van de nieuwe EO-serie ‘Vervolgd’. In deze serie bezoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden in Colombia, Irak, Maleisië en Bangladesh.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven