Vijf christenen vermoord in Nigeria

Vijf christenen in Nigeria zijn geëxecuteerd door een islamitische groep, nadat ze waren ontvoerd op kerstavond uit hun dorp in het noordoosten van Nigeria. Een wrede herinnering waarom Nigeria dit jaar steeg naar de top-10 in de Ranglijst Christenvervolging. Omdat deze donderdag een dag van gebed voor vervolgde Nigeriaanse christenen is, brengen we de situatie van christenen in dit land onder de aandacht. 

De Islamitische Staat West Afrika (ISWAP), een splinterpartij gelieerd aan Boko Haram, viel op kerstavond het dorp Garkida aan in de provincie Adamawa. De daders stalen bezittingen en zetten huizen in brand. IS zette een video met de executie op haar eigen mediakanaal Amaq. Daarop is te zien hoe de slachtoffers van achteren worden neergeschoten. Elk van de slachtoffers noemt zijn naam en verklaart dat hij christen is, daarna krijgen ze een voor een de kogel. Het gaat om deze mannen: Barka Wasinda (58), Dauda Hyellakuri Tarfa age (37), Sunday Zakama (43), Kukawa Joseph (14) en Mane Nasuru Buba (37).

Een Open Doors-leider uit Nigeria laat weten dat de vier mannen en de jongen lid waren van een kerk. Een paar dagen eerder hadden ze nog gezamenlijk een kerkdienst bezocht. ‘’Dit is bedoeld als een waarschuwing naar andere christenen. De videobeelden van de executie die IS naar buiten zijn gebracht, herinneren ons aan andere video’s die we hebben gezien”, zegt Illia Djadi, Open Doors-specialist voor Afrika. “Denk aan de onthoofding van de Koptische christenen door IS in februari 2015. Dit is hetzelfde scenario.” Volgens hem is de brute moord onderdeel van de communicatiestrategie van de islamistische groep. 

“Ze vallen christelijke dorpen rechtstreeks aan”, zegt Djadi. “Vergeet niet dat deze groepen een kalifaat willen invoeren met de shariawet als basis. Christenen zijn hun belangrijkste doelwit.” 

Open Doors roept de wereldwijde kerk op om naast de families van deze slachtoffers te staan. “Bid voor hen, om dapper te zijn in hun rouwperiode. Bid dat ze genade mogen ontvangen om de Here God ondanks alles te vertrouwen. Bid dat christenen in deze dorpen die verder moeten met hun leven, ondanks alles sterk mogen staan in hun geloof. Bid dat ze de hoop niet zullen verliezen en standvastig mogen zijn in hun geloof.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven