Vijf christenen in Nigeria zijn geëxecuteerd door een islamitische groep, nadat ze waren ontvoerd op kerstavond uit hun dorp in het noordoosten van Nigeria. Een wrede herinnering waarom Nigeria dit jaar steeg naar de top-10 in de Ranglijst Christenvervolging. Omdat deze donderdag een dag van gebed voor vervolgde Nigeriaanse christenen is, brengen we de situatie van christenen in dit land onder de aandacht. 

De Islamitische Staat West Afrika (ISWAP), een splinterpartij gelieerd aan Boko Haram, viel op kerstavond het dorp Garkida aan in de provincie Adamawa. De daders stalen bezittingen en zetten huizen in brand. IS zette een video met de executie op haar eigen mediakanaal Amaq. Daarop is te zien hoe de slachtoffers van achteren worden neergeschoten. Elk van de slachtoffers noemt zijn naam en verklaart dat hij christen is, daarna krijgen ze een voor een de kogel. Het gaat om deze mannen: Barka Wasinda (58), Dauda Hyellakuri Tarfa age (37), Sunday Zakama (43), Kukawa Joseph (14) en Mane Nasuru Buba (37).

Een Open Doors-leider uit Nigeria laat weten dat de vier mannen en de jongen lid waren van een kerk. Een paar dagen eerder hadden ze nog gezamenlijk een kerkdienst bezocht. ‘’Dit is bedoeld als een waarschuwing naar andere christenen. De videobeelden van de executie die IS naar buiten zijn gebracht, herinneren ons aan andere video’s die we hebben gezien”, zegt Illia Djadi, Open Doors-specialist voor Afrika. “Denk aan de onthoofding van de Koptische christenen door IS in februari 2015. Dit is hetzelfde scenario.” Volgens hem is de brute moord onderdeel van de communicatiestrategie van de islamistische groep. 

“Ze vallen christelijke dorpen rechtstreeks aan”, zegt Djadi. “Vergeet niet dat deze groepen een kalifaat willen invoeren met de shariawet als basis. Christenen zijn hun belangrijkste doelwit.” 

Open Doors roept de wereldwijde kerk op om naast de families van deze slachtoffers te staan. “Bid voor hen, om dapper te zijn in hun rouwperiode. Bid dat ze genade mogen ontvangen om de Here God ondanks alles te vertrouwen. Bid dat christenen in deze dorpen die verder moeten met hun leven, ondanks alles sterk mogen staan in hun geloof. Bid dat ze de hoop niet zullen verliezen en standvastig mogen zijn in hun geloof.”