Vijf christenen vermoord in Nigeria

Vijf christenen in Nigeria zijn geëxecuteerd door een islamitische groep, nadat ze waren ontvoerd op kerstavond uit hun dorp in het noordoosten van Nigeria. Een wrede herinnering waarom Nigeria dit jaar steeg naar de top-10 in de Ranglijst Christenvervolging. Omdat deze donderdag een dag van gebed voor vervolgde Nigeriaanse christenen is, brengen we de situatie van christenen in dit land onder de aandacht. 

De Islamitische Staat West Afrika (ISWAP), een splinterpartij gelieerd aan Boko Haram, viel op kerstavond het dorp Garkida aan in de provincie Adamawa. De daders stalen bezittingen en zetten huizen in brand. IS zette een video met de executie op haar eigen mediakanaal Amaq. Daarop is te zien hoe de slachtoffers van achteren worden neergeschoten. Elk van de slachtoffers noemt zijn naam en verklaart dat hij christen is, daarna krijgen ze een voor een de kogel. Het gaat om deze mannen: Barka Wasinda (58), Dauda Hyellakuri Tarfa age (37), Sunday Zakama (43), Kukawa Joseph (14) en Mane Nasuru Buba (37).

Een Open Doors-leider uit Nigeria laat weten dat de vier mannen en de jongen lid waren van een kerk. Een paar dagen eerder hadden ze nog gezamenlijk een kerkdienst bezocht. ‘’Dit is bedoeld als een waarschuwing naar andere christenen. De videobeelden van de executie die IS naar buiten zijn gebracht, herinneren ons aan andere video’s die we hebben gezien”, zegt Illia Djadi, Open Doors-specialist voor Afrika. “Denk aan de onthoofding van de Koptische christenen door IS in februari 2015. Dit is hetzelfde scenario.” Volgens hem is de brute moord onderdeel van de communicatiestrategie van de islamistische groep. 

“Ze vallen christelijke dorpen rechtstreeks aan”, zegt Djadi. “Vergeet niet dat deze groepen een kalifaat willen invoeren met de shariawet als basis. Christenen zijn hun belangrijkste doelwit.” 

Open Doors roept de wereldwijde kerk op om naast de families van deze slachtoffers te staan. “Bid voor hen, om dapper te zijn in hun rouwperiode. Bid dat ze genade mogen ontvangen om de Here God ondanks alles te vertrouwen. Bid dat christenen in deze dorpen die verder moeten met hun leven, ondanks alles sterk mogen staan in hun geloof. Bid dat ze de hoop niet zullen verliezen en standvastig mogen zijn in hun geloof.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven